News

Add filter

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.

Élethosszig használható ágy, revitalizált épületek, szemkímélő betűtípus, önfeltáró fotográfiai projektek is szerepelnek a MOME idei diplomakiállításán. Hogyan gondolkodnak a mai egyetemisták, hol látják 2024-ben a művészet, a design és a kreatívipar találkozási pontjait, milyen lokális és globális hatások formálják alkotásaikat? A Zugligeti úti campus terein átívelő 2024-es diplomakiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tizenkét mesterszakának a záróprojektjeit mutatja be, amelyeket június 21-ig a nagyközönség is megtekinthet. Moholy-Nagy László, az intézmény névadója szavaival élve a design nem csupán egy szakma, hanem egy szemléletmód, a világ megjavítására tett proaktív kísérlet. A kiállításon ezzel a gondolattal összhangban a cselekvőképes, érzékeny és szakmaérett végzősök attitűdje ismerhető meg. Minden bizonnyal sokukról fogunk még hallani...

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Nevéhez fűződik a Balaton első katamaránja, tervezett zeneiskolát, egyetemi campust, csővázas és üvegszálas bútorokat, moduláris lámpacsaládot, sőt butikokat is a hatvanas évek Magyarországán. Ő Borz Kováts Sándor, építész, formatervező, a MOME jogelődjének egykori hallgatója, oktatója, akiről most először nyílt a munkásságát feldolgozó és kontextualizáló kiállítás a brüsszeli Design Museumban. A rendkívül fiatalon elhunyt alkotó életművével nemzetközi kortársak és mai fiatal formatervezők tükrében ismerkedhetünk meg, a kiállítás létrehozásában pedig a MOME hallgatói is közreműködtek.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.

A Deák Erika Galéria tulajdonosa a 2020/21-es tanévtől öt éven át támogatja az egyetem Designelmélet MA vagy Design- és művészetmenedzsment MA szakos hallgatóit 500.000 Ft-os szakmai ösztöndíjjal. Idén utoljára, június 12-ig lehet jelentkezni.

A számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tömörítő, 66 országban jelen lévő Cumulus Association konferenciája Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében valósult meg idén májusban. A P/References of Design című eseményen több mint 50 ország – az Egyesült Államoktól Finnországig, Mexikótól Kínáig, Olaszországtól Szingapúrig – közel 550 résztvevője találkozott. Az inspiráló előadások, a gazdag program izgalmas szellemi teret hozott létre, a különböző tudományágak és kultúrák képviselői együtt gondolkodtak a 21. század design- és művészeti oktatással kapcsolatos kérdéseiről, kihívásairól.

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Egy kutatás szerint, míg ezt bárki elolvassa, 15 ezer tonna építési hulladék keletkezik Európában, s ennek 80%-át nem hasznosítják újra. Ezzel a problémával foglalkozik a három éve indult COMPO KFI kurzus az MOME-n, amelynek homlokterében a körforgásos építőipar víziója áll.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121