A JÖVŐ ANYAGAI KONFERENCIA

Date:
2022. szeptember 15. és 16. között a MOME Innovációs Központ az anyaginnováció összes kulcsfontosságú szereplőjét hívja össze a Future Materials Konferencia keretein belül, hogy így is szorgalmazza a következő generációs anyagok fejlesztését és alkalmazását a szakértelem megosztásán és az interdiszciplináris együttműködések kialakításán keresztül.

Konferencia a jövő innovatív anyagairól a MOME-n

Hogyan változnak a bennünket körülvevő anyagok? Milyen anyagokból készül majd a ruha, a lakástextil, az autóülés vagy más tárgyak 20-30 év múlva vagy esetleg már a közeljövőben? Milyen szerepet játszik a design és az anyaghasználat a gazdaság fenntarthatóbb alapokra helyezésében? A MOME Innovációs Központ szeptember 15-én kezdődő Future Materials Konferenciája ezekre a kérdésekre is válaszol majd. Az idén először rendezett nemzetközi jelenléti szakmai esemény az anyaginnovációs folyamat különböző területekről érkező kulcsszereplőit hívja össze, a kutatástól a piacra lépésig, hogy felgyorsítsa a következő generációs anyagok fejlesztését és ipari alkalmazását. 

A mindennapjainkban viselt ruhák, fogyasztott élelmiszerek, bútorok és gépek hosszú folyamatokon mennek keresztül az előállítástól a használaton át a majdani lebomlásig, melyek során anyagok találkoznak, egyesülnek, halmozódnak fel. Az anyagok összetétele magukban rejtik utóéletüket, a klímaváltozás miatt pedig fontos, hogy egyre jobban odafigyeljünk a tervezés, nyersanyagigény, gyártás, feldolgozás, egyszóval az előállítási és fogyasztói láncolat során a fenntarthatóságra, helyezzük középpontba a cirkuláris megközelítést, az új technológiai lehetőségek kihasználása mellett.

Erre a globális és lokális kihívásra válaszolva a kutatók és az anyagipar szakértői a világ minden pontján egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek innovatív anyagok felkutatására, azok tudatos és sokrétű felhasználására.

A MOME céljai között szerepel, hogy 2030-ra az ország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon, az egyetem Innovációs Központja (IK) pedig társadalmunk mindennapjait érintő problémákra keres praktikus megoldásokat kutatás-fejlesztési tevékenységeken keresztül, ideértve a klímaváltozást is. Ezeknek a céloknak a jegyében szervezi meg szeptemberben a MOME IK a régió első, anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó Future Materials Konferenciáját.  

A kétnapos esemény előadások, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és workshopok révén köti össze a designereket, anyagkutatókat, az anyagipar további képviselőjét és a széles publikumot. A tudás ilyenfajta megosztása jelentős hatást gyakorol az innovációs tevékenységekre, ezért mind a résztvevők, mind a MOME érdekeltek az interdiszciplináris együttműködés ösztönzésében, ezzel is tágítva az anyagdesign kultúrájának határait.

A konferencia első napján négy tematikus blokkban nemzetközi szakértők előadásai és kerekasztal beszélgetései hallhatók majd a jövő anyagairól és anyagfejlesztési törekvéseiről:  

  • Körülöttünk élő anyagok – Bioanyagok innovatív alkalmazása
  • Dinamikus és high-tech anyagok
  • Új anyagok iparági alkalmazásai
  • Az anyag, mint történetmesélő és kultúra

Vitaindító előadásában délelőtt Rebecca Earley, kutató, a londoni University of the Arts Circular Design Futures professzora beszél majd a körforgásos gazdaság modelljébe illeszkedő textiltervezésről, textilgyártásról és arról, hogy mindez milyen kihívásokat jelent a tervezők számára.

A délutáni program vitaindítója az amerikai Dr. Andrew Dent lesz, aki new york-i Material ConneXion anyagkönyvtár kutatási vezetője, és többek között a BMW, az Adidas és a Whirlpool innovatív anyagok alkalmazására épülő termékfejlesztési folyamatainak egyik külső tanácsadója volt.

Emellett az izraeli Zehavit Baal Schem Reisinnel, a Stratasys, a világ vezető 3D additív nyomtatási technológiákat fejlesztő cégének alelnökével, az észt Mari-Ann Meigo Fonsecával, a nanoanyagok előállítási technológiáját forradalmasító, és 90%-kal költséghatékonyabbá tevő Gelatex társalapítójával és az IKEA Fenntarthatósági felelősével, Barbora Kotounnal is találkozhatunk a programban.

A konferencia második napján workshopok várják a résztvevőket, melyek gyakorlati lehetőséget teremtenek, hogy a résztvevők első kézből szerezzenek tapasztalatokat az innovatív anyaghasználat, és az új anyagok tervezése terén. A workshopok vezetői ismert anyagkutatók és az anyagipar különböző ágazatainak képviselői.

A kétnapos rendezvény programját egy hazai tehetségek anyaginnovációs munkáit bemutató kiállítás és a Budapest Design Material Library (BDML) anyagkönyvtárának vezetett bemutatása kísérik.  

A Future Materials Konferencia szeptember 15-16. között kerül megrendezésre a MOME zugligeti campusán. A program teljes egészében angol nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program, regisztráció és további információk: https://futurematerials.mome.hu/ 

A konferencia egy, az NKFI Alapból megvalósuló program, a Mecenatúra 2021 pályázat részeként. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121