A kiemelkedő magyar tervező, Borz Kováts Sándor életművéből nyílt kiállítás Brüsszelben

Date:
Nevéhez fűződik a Balaton első katamaránja, tervezett zeneiskolát, egyetemi campust, csővázas és üvegszálas bútorokat, moduláris lámpacsaládot, sőt butikokat is a hatvanas évek Magyarországán. Ő Borz Kováts Sándor, építész, formatervező, a MOME jogelődjének egykori hallgatója, oktatója, akiről most először nyílt a munkásságát feldolgozó és kontextualizáló kiállítás a brüsszeli Design Museumban. A rendkívül fiatalon elhunyt alkotó életművével nemzetközi kortársak és mai fiatal formatervezők tükrében ismerkedhetünk meg, a kiállítás létrehozásában pedig a MOME hallgatói is közreműködtek.

A MOME hallgatói először 2023-ban egy kurzus keretében Kerékgyártó András DLA formatervező, oktató és Horváth Judit PhD, a kiállítás kurátora és ötletgazdája vezetésével ismerkedhettek meg az Iparművészeti Főiskola egykori emblematikus hallgatója, majd tanársegédje munkásságával. A program kiindulópontja Horváth Judit kiállítási kurátori koncepciója volt, amelyben helyet kapott az Iparművészeti Főiskolából időközben Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmé vált intézmény mai hallgatói kortárs tervezői pozíciójának a megjelenítése is. A 2023 tavaszi kurzus keretében a hallgatók alaposan felmérték az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött tárgyakat, melyek szerkezetéről videókban összegzett GIF-eket terveztek, és elkészítették az 1970-es években az akkori főiskolán rendezett Borz Kováts-kiállítás 1 : 7 léptékarányú kicsinyített makettjét is, amelyet azután Brüsszelben installáltak. 

 

A belga tárlat látványvilágát meghatározó ládákat is az ő terveik alapján kivitelezték, ennek koncepciója pedig arra épül, hogy egy olyan, a hatvanas-hetvenes évek Kelet-Európájának formatervezését bemutató, könnyen utaztatható kiállítás jöjjön létre, amelyben a tárgyak ugyanazon ládákon installálhatók, amelyekben érkeztek. A kompakt szállíthatóság annál is fontosabb, mert a kurátori koncepció szempontja, hogy a helyváltoztató Kováts Borz-tárgyak mellett mindig a helyi designgyűjteményből válogatott anyag jelenhessen meg, bemutatva a vasfüggönyön túli és mögötti, a magyar és a helyi designkultúra kiemelkedő alkotásait, azoknak az egymáshoz való viszonyát. A belga kiállításba így kerültek Kováts Borz munkái mellé a brüsszeli gyűjteményben található Bellini, Bonetto, Aarnio és Mattioli tárgyai. 

 

A 2024. tavaszi félévben zajló kurzuson a hallgatók már Kováts Borz alkotásai által inspirált bútorokat terveztek, a tárgyakat a tavaszi Kipak alkalmával lehetett megtekinteni a Zugligeti úti campuson. Kováts Borz lámpáira, a csővázas bútorára és annak bolygókerekére, valamint az általa tervezett karosszékre reflektálva született Takács Márton enso, Hunyadi Márton Bolygó és Antal Veronika Claret lámpája, de különböző fotelek is készültek, így Garai Bernadett Zip, Buzás Levente BO!, Székely Kinga Zsanett Ribbon nevű alkotása, Brindzik József Chairje, valamint Ritterbach Benedikt ülőbútora. Bemutatkozott Sárközi Lilla Erika R71 állólámpája, valamint Nagy Sára Fruzsina Flasko tárolókisbútora is. 

 

A most Brüsszelben nyílt kiállítás több szempontból igyekszik kiterjeszteni az alkotó méltatlanul rövid életét: nemcsak azzal, hogy a kevés utána maradt tárgyat nemzetközi környezetbe ágyazza, hanem azzal is, hogy az életművet tárgyaló kurzusok mélyebben megismertetik az egyetem hallgatóit az alkotó elfeledett munkásságával. Borz Kováts Sándor mindössze harminchárom évet élt, mégis korának egyik legjelentősebb magyar designere volt. Az elsők között képviselte a rendszerszintű tervezést Magyarországon, munkáiban igyekezett az optimális minimumra törekedni, abból építkezett, ami a rendelkezésére állt, és a felelős designt gyakorolva korát megelőzve ügyelt arra, hogy ne termeljen felesleget. 
 

 



Innovating across Borders: Reflections on the Oeuvre of Sándor Borz Kováts 

Design Museum Brussels 

2024. 05. 08. – 09. 22. 

 

Kurátor: Horváth Judit PhD 

Kurzusvezető: Kerékgyártó András DLA 

A kiállítás tervezésében részt vevő hallgatók: Bechtold Fülöp Benjamin, Csiby-Gindele Rebeka, Eiler Dóra, Fehérvári Panna Nóra, Hankó Eszter, Kisgyörgy Balázs, Máth Dániel János, Schillinger Laura 

Borz Kováts Sándor életművéről és a kiállításról az IMM oldalán olvashatunk bővebben. 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121