„A kutatás nagy szerepet játszik a fenntarthatóbb divatipar megteremtésében”

Date:
A MOME és a Nanushka közös anyaginnovációs kezdeményezése, a Conscious Textile Group 2022 őszén alakult azzal a szándékkal, hogy előmozdítsák a textilgyártás és- felhasználás fenntartható törekvéseit.

A nemzetközi kutatókból, egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari szakértőkből álló csoport elsősorban a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, az ezzel kapcsolatos kérdések innovatív megoldását kutatja. A projekt keretében 12 hónapos nemzetközi kutatási ösztöndíjprogram vált elérhetővé tudatos textilipari kutatók és innovátorok számára, melyet elsőként egy német kutató, Malu Lücking nyert el. Új kutatása és budapesti érkezése kapcsán beszélgettünk vele.

Tovább a cikkért a Designisso-ra…

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121