A Terike from Budapest divatbemutatójával zárult a TedxLiberty Bridge Women

Date:
A MOME-s hallgatók által alapított Terike from Budapest platform rendhagyó divatbemutatója zárta a november 9-i TedxLiberty Bridge Women eseményt. A show a Terike esszenciájaként mutatta be azokat a gondolatokat és értékeket, melyek mentén a kezdeményezés létrejött és működik.

A Terike from Budapest (TfB) 2020 júniusában fiatal divattervezőket képviselő Instagram-oldalként indult, ám a közösségi média-felületet gyorsan kinőtte. Azóta független platformként működik, amelynek missziója, hogy védje és képviselje a divattervezői szakma integritását, növelje a pályakezdő tervezők láthatóságát. A 2023 nyarán megújult csapat (László Fanni, Szarvas Valentin divattervezők, Tamás Cintia, Keszeg Anna designkultúra-kutatók) a divattal és divattervezéssel kapcsolatos edukációt kulcsfontosságúnak tekinti. A TED eseményen tartott nyitóprezentációjukban egy allegória, Terike, a varrónő személye mentén vázolták fel a magyar, pályakezdő divattervezők helyzetét és nehézségeit az egyesület tagjai. 

A statement felolvasása után kezdődött a show, mely esszenciaként sűrítette magába mindazt, amiről a Terike beszél. A cél a divatbemutató műfajának megújítása volt, ennek érdekében a szervezők Oberfrank Réka kortárs táncművészt kérték fel a koreográfia megalkotására. A modellek között egyaránt voltak táncosok és modellek, összesen 28-an, akik öt fiatal tervező, három MOME-n végzett és kettő Londonban diplomázott (Bárány Judit, Csókási Dorottya, László Fanni, Rókusfalvy Anna, Szarvas Valentin) alkotó kreációit viselték.   

Az eseményről készült felvétel hamarosan látható lesz a TED Youtube-csatornáján.  

Az előadásban résztvevő táncosok és modellek: Bagyinszki Bánk, Cristina Agueda, Csóka Liza, Farkas Ruben, Galambos Viktória, Gulyás-Szabó Nikolett, Horváth Áron (Avantage Models), Horváth Dóra Málna, Késely Arina, Kindl Gábor, Kovács Mátyás, Laczkó Franciska, Lipták Zsófia, Markella Míra (Avantage Models), Mayer Szonja, Molnár Nikolett, Oberfrank Réka, Ónódy Ábel, Pálinkás Máté, Szabó Dóra, Szamosvölgyi Szofi Zea, Szedlacsek Írisz, Szomolányi Laura, Tóth Ticiána, Tóth Blanka, Varga Lana, Wéber Luca. Sminkesek: Bán Zsófia Lilla, Füge Bori, Megulesz Tícia. 

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121