Abu Dhabiban mutatták be a MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztését, a SUPERMOTO-t

Date:
Az elektromos járműtervezés legfrissebb innovációit, legizgalmasabb fejlesztéseit és megoldásait bemutató Abu Dhabi Electric Vehicle Innovation Summit 2023 kiállításon mutatkozott be a SUPERMOTO, a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói által tervezett, teljes egészében elektromos motorkerékpár.

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projektben a két egyetem hallgatóinak lehetősége nyílt a műszaki és a formatervezői munka összehangolására, illetve jelentős gyakorlati tapasztaltszerzésre.  

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt május 28. és június 1. között az Abu Dhabiban megrendezett Electric Vehicle Innovation Summit 2023 rendezvényen állították ki, ahol egyetemünket Ruppert Dániel, a Mobility Lab vezető oktatója és Jávor Dániel, kreatív értékesítési vezető képviselték. A nagyszabású kiállítás, mely egyben szakmai fórum is, lehetőséget biztosít az e-járművek fejlesztőinek, hogy innovációikat megoszthassák egymással és a potenciális befektetőkkel.  

A megjelenés célja az volt, hogy valós piaci visszajelzéseket és gyűjtsünk a fejlesztési projekt következő fázisaihoz, így egyelőre nem az eladásra fókuszáltunk. A standunkhoz sokan jöttek érdeklődni, és összességében nagyon pozitív volt a Supermoto fogadtatása” – mesélte Ruppert Dániel a látogatásról. “A kiállítás mellett közös bemutatkozási lehetőség nyílt a két egyetem számára a Sharjah-i Kutatási és Innovációs Központban is” – fűzte hozzá.  

Jávor Dániel hozzátette, hogy az Arab Emírségekben számos példát találni külföldi egyetemek helyi kiszervezett működésére, így a Supermoto projekt esetleges továbbfejlesztése mellett a MOME és a Neumann Egyetem kompetenciáinak, illetve kollaborációjának értékesítési lehetőségeit is vizsgálták a látogatás során. “Utóbbinak a Supermoto egy látványos eredménye, egyben szimbóluma, amelynek segítségével nemcsak népszerű standunk volt, de könnyen tudtunk megbeszéléseket kezdeményezni a helyi döntéshozókkal, egyúttal megerősítést nyert a tétel, hogy a jó design eladja magát” – fogalmazott.  

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121