Abu Dhabiban mutatták be a MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztését, a SUPERMOTO-t

Date:
Az elektromos járműtervezés legfrissebb innovációit, legizgalmasabb fejlesztéseit és megoldásait bemutató Abu Dhabi Electric Vehicle Innovation Summit 2023 kiállításon mutatkozott be a SUPERMOTO, a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói által tervezett, teljes egészében elektromos motorkerékpár.

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projektben a két egyetem hallgatóinak lehetősége nyílt a műszaki és a formatervezői munka összehangolására, illetve jelentős gyakorlati tapasztaltszerzésre.  

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt május 28. és június 1. között az Abu Dhabiban megrendezett Electric Vehicle Innovation Summit 2023 rendezvényen állították ki, ahol egyetemünket Ruppert Dániel, a Mobility Lab vezető oktatója és Jávor Dániel, kreatív értékesítési vezető képviselték. A nagyszabású kiállítás, mely egyben szakmai fórum is, lehetőséget biztosít az e-járművek fejlesztőinek, hogy innovációikat megoszthassák egymással és a potenciális befektetőkkel.  

A megjelenés célja az volt, hogy valós piaci visszajelzéseket és gyűjtsünk a fejlesztési projekt következő fázisaihoz, így egyelőre nem az eladásra fókuszáltunk. A standunkhoz sokan jöttek érdeklődni, és összességében nagyon pozitív volt a Supermoto fogadtatása” – mesélte Ruppert Dániel a látogatásról. “A kiállítás mellett közös bemutatkozási lehetőség nyílt a két egyetem számára a Sharjah-i Kutatási és Innovációs Központban is” – fűzte hozzá.  

Jávor Dániel hozzátette, hogy az Arab Emírségekben számos példát találni külföldi egyetemek helyi kiszervezett működésére, így a Supermoto projekt esetleges továbbfejlesztése mellett a MOME és a Neumann Egyetem kompetenciáinak, illetve kollaborációjának értékesítési lehetőségeit is vizsgálták a látogatás során. “Utóbbinak a Supermoto egy látványos eredménye, egyben szimbóluma, amelynek segítségével nemcsak népszerű standunk volt, de könnyen tudtunk megbeszéléseket kezdeményezni a helyi döntéshozókkal, egyúttal megerősítést nyert a tétel, hogy a jó design eladja magát” – fogalmazott.  

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121