Abu Dhabiban mutatták be a MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztését, a SUPERMOTO-t

Date:
Az elektromos járműtervezés legfrissebb innovációit, legizgalmasabb fejlesztéseit és megoldásait bemutató Abu Dhabi Electric Vehicle Innovation Summit 2023 kiállításon mutatkozott be a SUPERMOTO, a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói által tervezett, teljes egészében elektromos motorkerékpár.

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projektben a két egyetem hallgatóinak lehetősége nyílt a műszaki és a formatervezői munka összehangolására, illetve jelentős gyakorlati tapasztaltszerzésre.  

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt május 28. és június 1. között az Abu Dhabiban megrendezett Electric Vehicle Innovation Summit 2023 rendezvényen állították ki, ahol egyetemünket Ruppert Dániel, a Mobility Lab vezető oktatója és Jávor Dániel, kreatív értékesítési vezető képviselték. A nagyszabású kiállítás, mely egyben szakmai fórum is, lehetőséget biztosít az e-járművek fejlesztőinek, hogy innovációikat megoszthassák egymással és a potenciális befektetőkkel.  

A megjelenés célja az volt, hogy valós piaci visszajelzéseket és gyűjtsünk a fejlesztési projekt következő fázisaihoz, így egyelőre nem az eladásra fókuszáltunk. A standunkhoz sokan jöttek érdeklődni, és összességében nagyon pozitív volt a Supermoto fogadtatása” – mesélte Ruppert Dániel a látogatásról. “A kiállítás mellett közös bemutatkozási lehetőség nyílt a két egyetem számára a Sharjah-i Kutatási és Innovációs Központban is” – fűzte hozzá.  

Jávor Dániel hozzátette, hogy az Arab Emírségekben számos példát találni külföldi egyetemek helyi kiszervezett működésére, így a Supermoto projekt esetleges továbbfejlesztése mellett a MOME és a Neumann Egyetem kompetenciáinak, illetve kollaborációjának értékesítési lehetőségeit is vizsgálták a látogatás során. “Utóbbinak a Supermoto egy látványos eredménye, egyben szimbóluma, amelynek segítségével nemcsak népszerű standunk volt, de könnyen tudtunk megbeszéléseket kezdeményezni a helyi döntéshozókkal, egyúttal megerősítést nyert a tétel, hogy a jó design eladja magát” – fogalmazott.  

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121