Abu Dhabiban mutatták be a MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztését, a SUPERMOTO-t

Date:
Az elektromos járműtervezés legfrissebb innovációit, legizgalmasabb fejlesztéseit és megoldásait bemutató Abu Dhabi Electric Vehicle Innovation Summit 2023 kiállításon mutatkozott be a SUPERMOTO, a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói által tervezett, teljes egészében elektromos motorkerékpár.

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projektben a két egyetem hallgatóinak lehetősége nyílt a műszaki és a formatervezői munka összehangolására, illetve jelentős gyakorlati tapasztaltszerzésre.  

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt május 28. és június 1. között az Abu Dhabiban megrendezett Electric Vehicle Innovation Summit 2023 rendezvényen állították ki, ahol egyetemünket Ruppert Dániel, a Mobility Lab vezető oktatója és Jávor Dániel, kreatív értékesítési vezető képviselték. A nagyszabású kiállítás, mely egyben szakmai fórum is, lehetőséget biztosít az e-járművek fejlesztőinek, hogy innovációikat megoszthassák egymással és a potenciális befektetőkkel.  

A megjelenés célja az volt, hogy valós piaci visszajelzéseket és gyűjtsünk a fejlesztési projekt következő fázisaihoz, így egyelőre nem az eladásra fókuszáltunk. A standunkhoz sokan jöttek érdeklődni, és összességében nagyon pozitív volt a Supermoto fogadtatása” – mesélte Ruppert Dániel a látogatásról. “A kiállítás mellett közös bemutatkozási lehetőség nyílt a két egyetem számára a Sharjah-i Kutatási és Innovációs Központban is” – fűzte hozzá.  

Jávor Dániel hozzátette, hogy az Arab Emírségekben számos példát találni külföldi egyetemek helyi kiszervezett működésére, így a Supermoto projekt esetleges továbbfejlesztése mellett a MOME és a Neumann Egyetem kompetenciáinak, illetve kollaborációjának értékesítési lehetőségeit is vizsgálták a látogatás során. “Utóbbinak a Supermoto egy látványos eredménye, egyben szimbóluma, amelynek segítségével nemcsak népszerű standunk volt, de könnyen tudtunk megbeszéléseket kezdeményezni a helyi döntéshozókkal, egyúttal megerősítést nyert a tétel, hogy a jó design eladja magát” – fogalmazott.  

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121