Budapesten tart előadást a REPAIR című könyv szerzője

Date:
Mi kell ahhoz, hogy a dolgok működjenek? Az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott. Van, ami lényegesen jobb lett, van, amiről úgy érezzük, hogy félresiklott. Ilyenkor mi jobb, elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni? Dr. Érdi Péter, a komplex rendszerek tanára, a michigani egyetem professzora, a hamarosan magyarul is megjelenő Repair című könyv társszerzője március 21-én Budapesten tart előadást, ezúttal a MOME Campuson.

Nyilvános előadása mellett három kisebb szemináriumot is tart majd a világhírű szakember, aki ezúttal a reziliencia kérdéseit tárja majd fel és a komplex rendszerek világába kalauzol bennünket, melyek segítségével jobban megérthetjük 21. század történéseit. 

Érdi Péter több mint húsz éve a komplex rendszerek tanára az Amerikai Egyesült Államokban, a michigani Kalamazoo College-ban, valamint a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus tudományos tanácsadója. Fókuszában régóta tudományterületek közti átjárhatóság, a problémák interdiszciplináris megközelítése áll. 

Legfrissebb könyve, amelyet a szociálpszichológus Szvetelszky Zsuzsával írt, Repair When and How to Improve Broken Objects, Ourselves, and Our Society (Springer 2022, és Repair: Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat, Typotex Kiadó, előkészületben) címmel többek közt olyan kérdéseket boncolgat, hogy hogyan javíthatók meg a természeti és társadalmi katasztrófák következtében tönkrement közösségek, hogyan viszonyuljunk a termékek tervezett elavulásához, de arra is megpróbál választ adni, hogy a hogyan csökkentheti a körforgásos gazdaság üzleti modellje a hulladék mennyiségét 
A szerző tavaly is járt Budapesten, ahol a Brain Bar fesztiválon tartott teltházas előadást, itt új könyvének tematikáját feldolgozva az eldobás kultúrájáról beszélt, amely véleménye szerint mind a tárgyainkkal, mind a körülöttünk lévő közösségekkel kapcsolatos hozzáállásunkban megmutatkozik. Az új könyv hamarosan magyarul is kapható lesz, addig is a professzor nyilvános előadásában mondja el, mi adhat mégis okot az optimizmusra. 

A mindenki számára nyilvános előadás a MOME Alapítvány Global Voices programjának keretében valósul meg, amelynek célja, minél több nemzetközi szakembert hozzon el Budapestre. Olyan előadókat hívnak meg, akiket az egyetem közössége jelöl, szakmailag relevánsnak tart. Ennek keretében zajlik például a fotográfiával foglalkozó Artist Talk vagy az építészeti témájú Architechture Matters sorozat több előadása is. Utóbbi vendége volt nemrég a spanyol Ensamble Studio egyik alapítója, Debora Mesa Molina, de járt a program támogatásával az egyetemen Rebecca Earley, a University of the Arts London anyaginnovációs kutatója, valamint Deanna Marsigliese, a világhírű Pixar animációs stúdió egyik művészeti vezetője is. 

Facebook esemény: https://fb.me/e/111XcgK0C   
Regisztráció az eseményre:  https://www.addevent.com/event/bQ16034370

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121