Budapesten tart előadást a REPAIR című könyv szerzője

Date:
Mi kell ahhoz, hogy a dolgok működjenek? Az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott. Van, ami lényegesen jobb lett, van, amiről úgy érezzük, hogy félresiklott. Ilyenkor mi jobb, elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni? Dr. Érdi Péter, a komplex rendszerek tanára, a michigani egyetem professzora, a hamarosan magyarul is megjelenő Repair című könyv társszerzője március 21-én Budapesten tart előadást, ezúttal a MOME Campuson.

Nyilvános előadása mellett három kisebb szemináriumot is tart majd a világhírű szakember, aki ezúttal a reziliencia kérdéseit tárja majd fel és a komplex rendszerek világába kalauzol bennünket, melyek segítségével jobban megérthetjük 21. század történéseit. 

Érdi Péter több mint húsz éve a komplex rendszerek tanára az Amerikai Egyesült Államokban, a michigani Kalamazoo College-ban, valamint a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus tudományos tanácsadója. Fókuszában régóta tudományterületek közti átjárhatóság, a problémák interdiszciplináris megközelítése áll. 

Legfrissebb könyve, amelyet a szociálpszichológus Szvetelszky Zsuzsával írt, Repair When and How to Improve Broken Objects, Ourselves, and Our Society (Springer 2022, és Repair: Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat, Typotex Kiadó, előkészületben) címmel többek közt olyan kérdéseket boncolgat, hogy hogyan javíthatók meg a természeti és társadalmi katasztrófák következtében tönkrement közösségek, hogyan viszonyuljunk a termékek tervezett elavulásához, de arra is megpróbál választ adni, hogy a hogyan csökkentheti a körforgásos gazdaság üzleti modellje a hulladék mennyiségét 
A szerző tavaly is járt Budapesten, ahol a Brain Bar fesztiválon tartott teltházas előadást, itt új könyvének tematikáját feldolgozva az eldobás kultúrájáról beszélt, amely véleménye szerint mind a tárgyainkkal, mind a körülöttünk lévő közösségekkel kapcsolatos hozzáállásunkban megmutatkozik. Az új könyv hamarosan magyarul is kapható lesz, addig is a professzor nyilvános előadásában mondja el, mi adhat mégis okot az optimizmusra. 

A mindenki számára nyilvános előadás a MOME Alapítvány Global Voices programjának keretében valósul meg, amelynek célja, minél több nemzetközi szakembert hozzon el Budapestre. Olyan előadókat hívnak meg, akiket az egyetem közössége jelöl, szakmailag relevánsnak tart. Ennek keretében zajlik például a fotográfiával foglalkozó Artist Talk vagy az építészeti témájú Architechture Matters sorozat több előadása is. Utóbbi vendége volt nemrég a spanyol Ensamble Studio egyik alapítója, Debora Mesa Molina, de járt a program támogatásával az egyetemen Rebecca Earley, a University of the Arts London anyaginnovációs kutatója, valamint Deanna Marsigliese, a világhírű Pixar animációs stúdió egyik művészeti vezetője is. 

Facebook esemény: https://fb.me/e/111XcgK0C   
Regisztráció az eseményre:  https://www.addevent.com/event/bQ16034370

More news

Hogyan mutathatja be a grafikai tervezés a toleranciát? Mirko Ilić Boszniában született, ma New Yorkban élő és dolgozó művész hat éve indította útjára a Tolerance Poster Showt, amelyet április 2-ig a MOME Groundban lehet megtekinteni.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121