Közös alkotás a mesterséges intelligenciával, hagyományőrzés, nukleáris energia – így zajlott a MOME őszi kurzushete

Date:
A kurzushét a MOME egyik legizgalmasabb, közös tanulásra lehetőséget teremtő platformja, ahol egy hétig közös, szakokon és évfolyamokon átívelő műhelymunka zajlik. A mesterszakos és az alapszakos hallgatók együtt alkothatnak, valamint lehetőség nyílik az interdiszciplináris, és elmélyültebb munkára, szakmai párbeszédre is. A program legutóbbi, őszi félévben megvalósult alkalmával a hallgatók több, nem csak design szempontból aktuális témával is foglalkozhattak.

A Design Intézet és a seattle-i Schema Design közös, Humanizing Data – Integrating AI and Design című kurzusán a hallgatók a mesterséges intelligencia és az adatelemzés módszereivel, illetve azok tervezési folyamatba való integrálásával kísérletezhettek.  

 

Az AI Co-Creation című kurzuson a Nike ex generatív vezető tervezője, Lysandre Follet a generatív mesterséges intellgencia használatával ismertette meg a design szakos hallgatókat, nem hagyva figyelmen kívül a kritikai gondolkodást és a technológia árnyoldalait. 

 

Szintén a Design Intézet indított közös kurzust a Halasi Csipke Alapítvánnyal is, melynek célja A csipke népszerűsítése és új csipkék tervezése volt. A halasi csipke elméleti és gyakorlati bemutatója során a grafika és textil szakos hallgatók megismerhették a csipke tervezéséhez szükséges alapismereteket. 

 

A Média Intézet Space Dramaturgy című kurzusán Antal Csaba, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, egyetemi oktató kalauzolta a hallgatókat a szcenográfia, a színpadi atmoszféra megteremtésének tervezői folyamatában.  

Az Emberek a térben című mesterkurzuson Deák Kristóf, Oscar-díjas filmrendező és Gorka-Focht Máté a vizuális történetmesélés és a “blocking” gyakorlati alapjainak elsajátításában segítették a résztvevőket. A kurzushét valódi mélyvíz volt, hiszen a végére a 4 fős csapatok rövidfilmeket hoztak létre és értékeltek ki. 

 

Az Elméleti Intézet Üzletfejlesztési szimuláció az Eduardoval című kurzuson Szlávik Péter, az EDUardo, a világszerte használt, online üzleti szimulációs platform alapítója, és Szeles Nóra, egyetemi oktató mutatták be a hallgatóknak, hogyan használják egyetemi online/hibrid/személyes képzéshez, egyéni e-learninghez és készségfelméréshez a szoftvert.  

 

Az Innovációs Központ EGYÉL a JÖVŐÉRT! című kurzusán résztvevőknek lehetőségük nyílt a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) diákjaival közösen gondolkozni, dolgozni olyan problémákon, melyek a környezeti krízis miatt érintik az élelmiszeripart. A hallgatók ehhez a spekulatív design eszközeit használták fel.  

 

Az Innovációs Központ Social Design Hub-ja a Máltai Szeretetszolgálattal is indított egy közös kurzust: ennek célja a zalakomári gyerekek kreatív kompetenciafejlesztését elősegítő eszközrendszer kidolgozása volt. Az együttműködés egy hosszabb távú közös munka első lépcsőfoka a két intézmény között, mely során társadalmilag elkötelezett design projekteket szeretnének eljuttatni adaptálható formában az országban élő, hátrányos helyzetű közösségek gyermekei számára.   

 

Az Építészeti Intézet FRISS - Kortárs Budapesti Építkezések címmel szervezett kurzusán Kovács Csaba és Barcza Gergely, egyetemi oktatók vezetésével ismerhették meg a hallgatók a frissen átadott vagy építés alatt álló, meghatározó budapesti épületek tervezési hátterét. 

 

A Fotográfia mesterszakosok Pakson tölthettek el egy hetet, a Nuclear Energy Project című kurzuson, mely  terepmunkát és előadásokat foglalt magába. A hallgatók a nukleáris energia termelését, felhasználását és társadalmi megítélését tanulmányozták, céljuk pedig saját tapasztalataik bővítése és a művészet, ezen belül is a fotográfia közvetítő szerepének feltérképezése volt az energiajövő és a klímaváltozás tekintetében. 

 

Az önismeretre épülő tanulás, saját jellemezőink feltérképezése hozzájárul a hatékonyabb tanuláshoz - ebből indult ki a Self-Mapping című kurzus, melyet Lóki Eszter, a MOME pszichológusa tartott és melynek célja az volt, hogy a hallgatók jobban megismerhessék a saját működésüket, és így sikeresebben sajátíthassák el az ismereteket. A kurzus fő témakörei voltak az önismeret, az önszabályozás, a tanulási motivációk, illetve a célok felállítása.  

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121