Nagy és izgalmas korszak előtt - Interjú Böszörményi-Nagy Gergellyel, a MOME alapítványi elnökével

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány nyár eleje óta tárgyalt a kormánnyal a MOME költségvetésének növeléséről. A folyamat a napokban lezárult, az eredményekről Böszörményi-Nagy Gergely alapítványi elnököt kérdeztük.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a kormány közötti tárgyalások egyetemünk finanszírozásáról a végéhez értek. Mi tudható az eredményekről?

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy erőfeszítéseink minden előzetes várakozást meghaladó eredményre vezettek. Olyan mérföldkőhöz értünk, ami alapjaiban változtatja meg az egyetemért, a mai és jövőbeni hallgatókért végzett közös munkánk perspektíváját. 

 

Mit jelent ez pontosan?

Megállapodásunk értelmében egyrészt a MOME állami támogatása minden korábbinál stabilabb és kiszámíthatóbb lesz, hiszen hat esztendőre szerződünk s látunk majd előre. Ezzel a markáns újítással önmagában teljesült a modellváltás egyik fontos ígérete. Másrészt az egyetemünknek juttatott összeg immár léptékében is megüti azt a szintet—évi megközelítőleg nyolcmilliárd forintot, tehát a modellváltás előtti utolsó év támogatásának több mint négyszeresét—, ami lehetővé teszi a dinamikus fejlődést, a régió legszínvonalasabb intézményének felépítését. Nagy és izgalmas korszak előtt állunk. 

 

Megtudhatók-e kulisszatitkok? Kik vettek részt a tárgyalásban?

A tárgyalási fordulókra Fülöp József rektor, Kun Zsuzsanna vezérigazgató, Matheidesz Réka fejlesztésekért felelős vezető, és Nagy Andrea gazdasági vezető kísért el. A delegáció vezetése alapítványi elnökként természetesen személyes felelősségem volt. A felkészülésben, tárgyalási pozíciónk kidolgozásában a MOME szakmai csapata is nélkülözhetetlen támaszt jelentett. Köszönjük a munkájukat! Nem lenne teljes a kép, ha nem emelném ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős vezetőinek, valamint az Oktatási Hivatal munkatársainak támogató hozzáállását, fogadókészségét alapítványunk kéréseire és javaslataira. A fordulók során végig professzionális, egyben rendkívül konstruktív partnerrel tárgyaltunk, akiket szintén köszönet illet.

 

A bővülő támogatás mellé alighanem újszerű elvárások is társulnak, mit lehet tudni ezekről?

Valóban így van, s e területen is kifejezetten jó hírekkel szolgálhatok. Költségvetésünk jelentős növekedése mellett, a tárgyalások másik kiemelkedő eredménye ugyanis a MOMÉ-ra szabott egyedi teljesítménymutatók bevezetése lett. Elértük, hogy szakmai építkezésünket ne más intézményekben —vagy a felsőoktatásban általánosan—használt, hanem kifejezetten a művészeti és design terület sajátosságainak megfelelő, a MOME által e célra kidolgozott indikátorokkal mérhessük. Akadémiánk munkatársai pontosan tudják, hogy ennek jelentősége rendkívüli. Egyéb, például kutatás-fejlesztésből, nemzetközi együttműködésekből és üzleti partnerségekből származó bevételeinket közben fokozatosan és jelentős mértékben növelnünk kell, ez azonban a megállapodástól független, szuverén célkitűzésünk is. 

 

A hallgatószám növelését nem említette…

140 éves története során a MOME mindig is kis hallgatószámú, kiválósági alapú intézmény volt. Nem hogy változtatni nem kívánunk ezen, de az elmúlt időszakban tovább erősítettük az egyetem karakterét —például a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj létrehozásával. Már a tárgyalási folyamat elején jeleztük, hogy nem tudunk ezzel a hagyománnyal ellentétes vállalást tenni. A nemzetközi összevetésben is kivételesen magas hallgatói színvonal, és a kedvező tanár-diák arány olyan értékek, amit anyagi ösztönzők ellenében sem sodorhatunk veszélybe. Kollégáim talán e területen számítottak leginkább elutasításra, a kormány azonban elfogadta az érveinket és támogatja a koncepciónkat.

 

Nem titok, hogy sokan béremelésben is reménykednek.

Számomra nem kérdés, hogy a költségvetésünk növekedésével a bérek emelésének is folytatódnia kell. Még a korábbi, jóval szerényebb mozgásterünk mellett is ragaszkodtam hozzá, hogy —a szakszervezet javaslatának megfelelően—kezdjük el a legalacsonyabb bérű kollégák juttatásának felzárkóztatását. Azóta túl vagyunk az első általános emelésen, s januárban jöhet a folytatás, ezúttal már egy professzionális teljesítményösztönző rendszerrel megerősítve.  

 

Mik a következő lépések?

A napokban lesz egy éve, hogy lehetőségem nyílt bemutatkozni a MOME szenátusának. Aki jelen volt, tudja, hogy azon a napon számos konkrét vállalást tettem alapítványunk első évére vonatkozóan. Most tehát következhet a számadás —s ezt az alkalmat arra is felhasználom, hogy a fenti megállapodás részleteit megosszam az egyetem közösségével. Ezt követően az új vezérigazgató koordinációja mellett, elkezdődhet a 2022-es év és vele a MOME új korszakának pénzügyi tervezése. Az állami támogatás növekedése a léptékváltásnak csak eszköze, de nem célja. Alap ahhoz, hogy minden korábbinál többet hozzunk ki magunkból közösségi és egyéni szinten egyaránt. Most már tényleg minden adott a sikerhez: az új campus, egy hatékony és korszerű működési modell, és immár a pénzügyi alapfeltételek is. A megnövekedett mozgásteret megfontoltan és bölcsen kell használnunk, mindent a világszínvonal elérésének szolgálatába állítva. Minden egyetemi polgárra számítunk. 

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121