Napelem gomba, bogárszedő robot és inkluzív társasjáték a MOME Ugrás a jövőbe! pályázatának idei nyertesei

Date:
Komplex, progresszív, innovatív és vizuálisan is lenyűgöző terveket mutattak be a döntős csapatok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizenéves korosztálynak kiírt, Ugrás a jövőbe! című kreatív pályázatán. Az összkép alapján a jelen tinédzserei tisztán látják az előttük álló kihívásokat, és proaktívan készülnek rá.

Komplex, progresszív, innovatív és vizuálisan is lenyűgöző terveket mutattak be a döntős csapatok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizenéves korosztálynak kiírt, Ugrás a jövőbe! című kreatív pályázatán. Az összkép alapján a jelen tinédzserei tisztán látják az előttük álló kihívásokat, és proaktívan készülnek rá. 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2022-ben is meghirdette a tavalyi, nagy sikerű kreatív pályázatát a 7-10. osztályos korosztály számára, arra biztatva őket, hogy alakítsanak 2-5 fős csapatokat, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, tevékenységeket, szolgáltatásokat. 

Az előzsűri május végén kiválasztotta a 10 továbbjutó csapatot, akik MOME-mentorok - a Doktori Iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok, valamint BA és MA tervezőszakos hallgatók - iránymutatásával június során továbbfejlesztették terveiket. A verseny az ötfős szakmai zsűri döntésével ért véget július 2-án, amikor a MOME Auditóriumában megrendezett záróeseményen kihirdették a nyertes pályázatokat.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat idei zsűritagjai:

Koós Pál, a MOME egyetemi tanára, általános rektorhelyettes
Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, a Design- és vizuálisművészet-tanár képzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője
Lāsma Ivaska, a MOME Innovációs Központ igazgatója
Hollósi Jázmin, a MOME Média design szakos hallgatója

Az előzsűrizésben részt vett: Winkler Nóra, rádiós és televíziós műsorvezető, művészeti újságíró.

Koós Pál, a zsűri elnöke a versenyt értékelve elmondta: “A pályázat eredménye messze felülmúlta az előzetes várakozásainkat. Példaértékű, inspiráló közös munkáról és gondolkodásról tettek tanúbizonyságot a csapatok és a mentorok: lehet számítani a fiatalokra a jövő tervezésében!”

 

A DÍJAZOTTAK

Az első helyezést a győri Fawaris csapat érte el. Ők egy napelem gomba tervével pályáztak, mely a városi köztereken, buszmegállókban a megújuló energia termelése mellett esővízgyűjtő, párásító, árnyékoló és légtisztító funkciót is ellát. Tervüknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid kibocsátás jócskán csökkenhet, a városlakók mentális egészsége javul, továbbá új munkahelyek jönnek létre. 

Bényei Judit zsűritag így méltatta az első helyezettet: “A zsűri a Fawaris csapatot választotta egyöntetűen nyertesként. Már a problémafelvetés társadalmi fontossága is kiemelkedő, az alternatív energiaforrások elterjedése egyre szükségszerűbb.  A projekt nagyon sokat fejlődött az elmúlt hetekben, komoly kutatás történt. Az eredetileg is érdekes projekt sok fontos és megvalósítható funkcióval bővült.”

A csapat tagjai: Varga Éva Eszter, Losonczi Dorina, Szabó Nelli
Iskola: Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
Segítő felnőtt: Kurcsics Rafaella
MOME-mentorok: Szentandrási Dóra építész, oktató és Gunther Júlia építész hallgató.

 

A második helyezett a Future Perfect csapat lett, akik BÜG bogár névvel mesterséges intelligenciával működő robotokat terveztek. A bogár formájú robotok feladata olyan kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, mint például a krumplibogár, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása.

Hollósi Jázmin zsűritag indoklásként elmondta: “Olyan innovatív ötletet valósítottak meg, amilyen még nem volt, és valóban a jövőbe ugorva, magas színvonalon kivitelezték a 3D modelleket is.”

A csapat tagjai: Pap Ambrus, Pap Hanna, Polyák Mihály
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr
Segítő felnőtt: Pólya Vera
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Kristóffi Róbert formatervező hallgató.

 

Harmadik helyezést ért el a Wetess csapat inkluzív és kooperatív társasjáték fejlesztése, amelynek alapfogalmai az elfogadás és a klímaválság. A játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék az interaktív tábla és az intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékossággal élők, elsősorban a látássérültek részvételét.

Lāsma Ivaska, a MOME Innovációs Központ lettországi igazgatója, zsűritag így összegzett: “Nagyon tetszett, hogy egy manapság kevésbé feldolgozott problémára, a fogyatékossággal  élők kihívásaira fókuszált a csapat. Az is szimpatikus a koncepcióban, hogy ez egy valódi és felhasználóbarát megoldás, amely akár az otthonokban is használható, barátokkal együtt.

A csapat tagjai: Sándor Enikő, Soós Gabriella, Szögedi Tamara, Szofi Williams, Zsíros Anna Réka
Iskola: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger
Segítő felnőtt: Igric Eszter
MOME-mentorok: Csernák Janka social design kutató és Szilágyi Nóra formatervező hallgató.

A zsűri különdíját a Raven csapat kapta. A közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát autó formájában, mely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát. 

Koós Pál zsűrielnök szerint “Ennél a projektnél azt láttuk, hogy a téma és csapattagok motiváltsága egy különdíjat ér. Nem is kérdés, hogy különdíjként a nagy hagyománnyal rendelkező MOME járműtervezési labor új színhelye, a Mobility Design Lab oktatóival biztosítunk konzultációs lehetőséget.”

A csapat tagjai: Berecz Viven, Kreskai Rebeka
Iskola: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kreatív Technikum
Segítő felnőtt: Grábits Ágota
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Berzsák Bulcsú formatervező hallgató.

Inkluzív társasjáték / WETESS (c) Ugrás a jövőbe! 2022, MOME

Díjak:

A főtámogató Varinex díja az 1. helyezettnek:  MakerBot SKETCH 3D nyomtató az induláshoz szükséges alap csomaggal +  FabLab workshop

A FreeDee Printing Solution díja a 2. helyezettnek: Mayku FormBox vákuumformázó gép, innovatív makettező technológia + FreeDee  3D Akadémia tanfolyam +  FabLab workshop

A FabLAb Budapest díja a 3. helyezettnek: Micro:bit programozható készlet + FabLab CNC, lézervágás és Micro:bit speciális tanfolyam.

A zsűri különdíja a frissen megnyílt MOME Mobility Design Lab oktatóinak mentorálása, ami hozzájárulhat a csapat tervének továbbfejlesztéséhez.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat támogatói a Varinex Zrt, a FreeDee Printing Solutions, a Pagony Könyvkiadó és a FabLab Budapest.

UGRÁS A JÖVŐBE!

Weboldal: https://ugrasajovobe.mome.hu/

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/ugrasajovobe

Instagram-oldal: https://www.instagram.com/ugrasajovobe/

TikTok-oldal: https://www.tiktok.com/@ugrasajovobe

Borítókép:BÜG robot / Future Perfect (c) Ugrás a jövőbe! 2022, MOME

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121