Négy design-diplomamunka a fenntarthatóság jegyében

Date:
Cserépkályha, biokompozit, algafarm és ruhakollekció - a fenntarthatóság ma már alapkövetelmény új tárgyak, szolgáltatások tervezésénél, legyen szó akár divat- akár kerámiatervezésről. Különösen izgalmas, amikor ez a faktor relevánsan és korszerűen jelenik meg a diplomamunkákban. A MOME Design Intézet 2023-as mestermunkái közül mutatunk be néhányat, melyek olyan kiváló iparági szakemberek, cégek segítségével valósultak meg, mint Tomcsányi Dóra, Temesi Apol és az Onyx témavezetői.

BabKa cserépkályha 

Kovács Martina a MOME kerámiatervezés szakán szerzett MA diplomát, munkája pedig az energiaválság és azzal párhuzamosan erősödő környezettudatos szemlélet hatására megnövekedett alternatív fűtési megoldásokhoz járul hozzá. Kovács Martina olyan kisméretű, könnyen összeépíthető, gazdaságos, lokális szempontokat szem előtt tartó, ökotűzterű cserépkályhát tervezett, mely zárt rendszerű, a levegő beáramlását a ház alatt elhelyezett légcsatorna segíti elő, ez biztosítja az oxigént az ökotűztérben az égéshez. Teljesítményét tekintve a BabKa egy közepesen hőszigetelt 40 légköbméteres helyiség befűtésére alkalmas, hatásfoka 84%-os, és 8-10 órán keresztül képes tárolni a hőt. A babhoz hasonló forma, amely nagyobb méretű kerámiacsempékből épült fel, valamint az intenzív narancssárga szín újszerű megjelenést kölcsönöz a kályhának. 

Alga biofarm 

Doktor Melinda szintén a MOME Kerámiatervezés szakán szerzett MA diplomát. Célja a jövő étkezéséhez kapcsolódva egy olyan alga biofarm kialakítása, amely az emberi léptéket és használati funkciót szem előtt tartva városi környezetbe integrálható. Miközben világszerte az éghajlatváltozás, az élelmiszer-biztonság hiánya és az alultápláltság összetett problémáival küzdünk, a mikroalgák közé tartozó spirulina értékes „új táplálékforrást” biztosíthat, hatékony fotoszintézise és magas tápértéke miatt a hagyományos mezőgazdasági folyamatok terheit is képes enyhíteni. A koncepciónak megfelelően a frissdiplomás alkotó mestermunkájaként egy olyan kompakt termesztőegységet tervezett, amely a fogyasztás teljes felhasználási ciklusát végigkísérő eszköztárat is tartalmazza. Diplomamunkájában vizsgálta az alga termesztését, az alga élelmiszer célú feldolgozási módszereit, anyagtársításait, hasznosíthatóságát, majd annak sokszínű felhasználási lehetőségeit. A textúrák sokszínűségét, a gasztronómiai érték és a tápanyagtartalom egyensúlyát mutatják be az Onyx Műhely alkotói közösségének két tagjával, Horváth Ákos séffel és Gódor Dániel élelmiszermérnökkel közösen meghatározott textúrákkal és receptekkel. Maga a 8-12 hónapos termesztés egy úgynevezett Fotobioreaktorban zajlik: a hengeres termesztőegység térfogata 35 liter, amely alkalmas egy ember rendszeres algafogyasztásának biztosítására, formai kialakítása pedig a spirulina termesztés szempontjából kedvező, mert az oszlop jellegű víztömeg oldalról jól átvilágítható, ezzel ideális fényelosztást biztosít az adott közegben. 

MiConn  

Diplomafolyamata során, a szintén Keramiatervezés MA szakon végzett Szilágyi Dóra biodesignnal, ezen belül is a növesztett anyagokkal foglalkozott, melyek körébe tartozik a micélium alapú matéria is. Ezek a magas innovációs potenciállal rendelkező anyagok a jelenleg a piacon lévő műanyag alapúakra kínálnak majd a körkörös gazdaság alapelveinek megfelelő alternatívát. Szilágyi Dóra mestermunkájának célja a textilipari hulladék és a micélium társításából kikísérletezett új, kompozit anyag előállítási folyamatának, és egy lehetséges felhasználási területének bemutatása. A Temesi Apol konzulensi támogatásával készült anyag elsősorban a belsőépítészet területe nyit új távlatokat, ezt bontja ki a MiConn, amely a most létrehozott micélium-textil kompozit akusztikai és esztétikai lehetőségeit vizsgálja. 

Önmagamra hajlok vissza ruhakollekció 

Szarvas Valentin idén végzett a MOME Divat-és Textiltervező MA szakon, Tomcsányi Dóra témavezetése mellett mestermunkájában egy fiktív alapruhatárat épített fel, amelyben a különböző ruhatípusokat rendszerezett anyag és szabástechnológia szerint. A koncepció lényege a körforgás, a körkorgásos rendszerek vizsgálatának integrálása, a kollekciót a fenntarthatóság, mint folyamat inspirálta. A diplomamunkához tartozó szakdolgozatban Szarvas bemutatni és megérteni kívánja a körforgásos rendszerek működését különös tekintettel a saját tervezői énje körforgásosságára. MInt mondja, a tervezés elején olyan képzőművészeti alkotásokat keresett, amelyekben valamilyen módon tetten érhetők ezek az egymást építő vagy romboló mozgások.A kollekció – felépítését tekintve – három fontos egységre bontható. Az első egységben a ruhadarabok díszítésével dolgozik, például varrástechnológiákkal és szimbólumokkal építkezik, a másodikban a ruhadarabok konstrukciójával, a sziluett változásával, a formák dekonstruálásával, a harmadik fázisában pedig az összeépült alkatrészek helyének előre definiálásával foglalkozik.  

Az OCTOGON magazin online kiadásában egyetemünkről szemlézett 11 izgalmas diplomaterveket.

☞ Olvass tovább az OCTOGON Magazinban:

https://www.octogon.hu/design/maszkjaim-friss-diploma/

Maszkjaim | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/hairmemory-friss-diploma/

HairMemory | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/babka-friss-diploma/

BabKa | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/stelazsi-friss-diploma/

Stelázsi | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/padka-friss-diploma-2/

PADka | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/wind-light-friss-diploma/

Wind Light | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/a-jovo-etkezese-friss-diploma/

A jövő étkezése | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/onmagamra-hajlok-vissza-friss-diploma/ 

ÖNMAGAMRA HAJLOK VISSZA | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/technocraftism-friss-diploma/

Technocraftism | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/placemaking-kit-friss-diploma/

Placemaking kit | FRISS DIPLOMA

https://www.octogon.hu/design/miconn-friss-diploma/

MiConn | FRISS DIPLOMA

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121