Pragmatist Aesthetics: Looking Back after 30 Years – Interjú Kristina Höök interakció-tervezővel

Date:
2022 májusában került megrendezésre a MOME Doktori Iskola szervezésében a „The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years” című négynapos nemzetközi konferencia. Az egyik kiemelt előadóként Kristina Höök, a KTH Royal Institute of Technology professzora és az interakció-tervezés szakértője a Soma Design lehetőségeiről beszélt.

Höök koncepciója figyelembe veszi a designer saját testi dimenzióját és a digitális tervezés, digitális technológia sajátosságait is. A „Designing with the Body” című könyv szerzője olyan eredményeket ösztönöz, amelyek a felhasználók számára megnyitják az utat az elmélyült esztétikai élmény és a reflexív értelmezés előtt. Csapatával többek között olyan interaktív berendezési tárgyakat, bútorokat tervezett, amelyek növelik a testtudatosságot, de létrehozott már szorongáscsökkentő eszközt és táncosokkal együttműködő drónokat is. Ezek a kísérletek mind részei annak a Soma Design programnak, amibe Höök saját tervezői és oktatói tapasztalatain keresztül enged betekintést. 

A konferencia keretében Fogarasy Tamás UX-designer, a MOME Interaction Design MA szakvezetője készített vele interjút.  

A konferencia honlapja: https://pae30.mome.hu  

More news

Egyre fontosabb szerepet játszanak a hétköznapokban a különböző társadalmi problémák, melyekre mindenképp megoldást kell találnunk – a kérdés azonban az, hogy milyen módon.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?

A FRUSKA oktatási program az egyik legsérülékenyebb korosztálynak, tizenéves hátrányos helyzetű lányoknak nyújt többszintű tanulási élményt, foglalkozásain nem csak a dekopírfűrésszel tanulnak meg bánni, de az itt készített tárgyak alkotási folyamatán keresztül tervezői készségeket, önbizalmat szereznek. A MOME Innovációs Központ Social Design Hubjának módszertana mostantól mindenki számára elérhető.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121