Régi ipari épületek jövőjét írhatják újra a MOME és a CheckINN ötletpályázatán versenyző egyetemisták

Date:
A tavalyi izgalmas indulás után újra meghirdetik a Revitalizátor versenyt, amely a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására vonatkozó ötleteket díjazza. A CheckINN turisztikai innovációs hub és a MOME pályázata kettős célt szolgál: egyrészt segíti a turizmus és építészet iránt érdeklődő diákokat a pályakezdésben, másrészt a megvalósítható ötletek felkutatásával fontos lépést tesz a fenntartható városfejlesztés felé. Idén június 4-ig várják a pályázatokat, amelyek közül a legjobb kettő 3-3 millió forint jutalmat ér.

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektár rozsdaövezet található: ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de jelenleg magukra hagyva állnak és jobb sorsra várnak. A CheckINN és a MOME ötletpályázata azt a környezetbarát városfejlesztési módszert hivatott elősegíteni, hogy ezekről mint értékes és nagy potenciállal bíró területekről gondolkodjunk. Újrahasznosításuk ugyan nem egyszerű, ám több okból is fontos a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából. Sok ezek közül szennyező anyagokkal terhelt, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Ám nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újjáélesztésük így nem annyira erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig, hogy e területek bevonása kiválthatja az érintetlen természeti régiók beépítését.  

A tavalyi, összesen 26 versenyző csapat kreatívan gondolta újra számos hazai település – többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger és Budapest – elhagyott területeit. Az egyik győztes, a DiveIN csapata búvárbázist terveztek a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával, a másik győztes Cruisin' pedig a volt népszigeti hajógyárban kívánnak egy olyan kulturális színteret létrehozni, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. A FényPont diákjai a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, a mellette található fűtőház pedig  elképzelésük szerint  közösségi térként funkcionálna. Az Aktív Zemplén pályázói pedig a határőrség volt épületében látták meg egy futókat, túrázókat, kerékpárosokat célzó regenerációs központ lehetőségét. A legtöbb pályázó kiemelten figyelt arra, hogy környezetbarát építőanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal tervezzen, valamint, hogy a kivitelezés minél takarékosabban bánjon az erőforrásokkal.  

A második CheckINN Revitalizátor versenyre 2023. június 4-ig lehet jelentkezni olyan háromfős csapatokban, amelyeknek minden tagja aktív hazai felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. A konkrét tanulmányterületben nincs megkötés, ám fontos, hogy a pályázók érdeklődjenek a turizmus, az építészet és a design iránt. A szervezők útmutatása szerint a győzelem három dolgon múlik: egyrészt az inspiráló helyszín kiválasztásán –  így érdemes egy kicsit kutatni Magyarország rozsdaövezetei között –, másrészt azon, hogy a csapat által megálmodott új turisztikai funkció minél jobban kihasználja a terület meglévő adottságait. Fontos az is, hogy a pályázati anyagként benyújtott 2 perces videó minél szemléletesebben és eredetibben mutassa be az ötletet.

A beérkezett koncepciók közül a CheckINN és MOME által felkért szakemberek választják ki a második fordulóba jutó legjobb tízet, ahol az alkotó csapatok neves mentorok segítségével dolgozzák ki ötleteiket. A segítők idén: Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHAMORI építészstúdió alapítója; Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építész közösség tagja és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója. A szakmai útmutatás mellett prezentációs konzultációk is segítik majd a csapatokat. Szükségük is lesz rá, hiszen a CheckINN Revitalizátor verseny fináléja egy izgalmas pitch esemény is, ahol a döntősök látványos prezentációban mutatják be terveiket a szakmának és a nagyközönségnek, így a verseny elsőrangú kapcsolatépítési lehetőség is egyben.

Jelentkezés 2023. június 4-ig ezen a linken.

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121