Régi ipari épületek jövőjét írhatják újra a MOME és a CheckINN ötletpályázatán versenyző egyetemisták

Date:
A tavalyi izgalmas indulás után újra meghirdetik a Revitalizátor versenyt, amely a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására vonatkozó ötleteket díjazza. A CheckINN turisztikai innovációs hub és a MOME pályázata kettős célt szolgál: egyrészt segíti a turizmus és építészet iránt érdeklődő diákokat a pályakezdésben, másrészt a megvalósítható ötletek felkutatásával fontos lépést tesz a fenntartható városfejlesztés felé. Idén június 4-ig várják a pályázatokat, amelyek közül a legjobb kettő 3-3 millió forint jutalmat ér.

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektár rozsdaövezet található: ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de jelenleg magukra hagyva állnak és jobb sorsra várnak. A CheckINN és a MOME ötletpályázata azt a környezetbarát városfejlesztési módszert hivatott elősegíteni, hogy ezekről mint értékes és nagy potenciállal bíró területekről gondolkodjunk. Újrahasznosításuk ugyan nem egyszerű, ám több okból is fontos a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából. Sok ezek közül szennyező anyagokkal terhelt, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Ám nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újjáélesztésük így nem annyira erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig, hogy e területek bevonása kiválthatja az érintetlen természeti régiók beépítését.  

A tavalyi, összesen 26 versenyző csapat kreatívan gondolta újra számos hazai település – többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger és Budapest – elhagyott területeit. Az egyik győztes, a DiveIN csapata búvárbázist terveztek a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával, a másik győztes Cruisin' pedig a volt népszigeti hajógyárban kívánnak egy olyan kulturális színteret létrehozni, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. A FényPont diákjai a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, a mellette található fűtőház pedig  elképzelésük szerint  közösségi térként funkcionálna. Az Aktív Zemplén pályázói pedig a határőrség volt épületében látták meg egy futókat, túrázókat, kerékpárosokat célzó regenerációs központ lehetőségét. A legtöbb pályázó kiemelten figyelt arra, hogy környezetbarát építőanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal tervezzen, valamint, hogy a kivitelezés minél takarékosabban bánjon az erőforrásokkal.  

A második CheckINN Revitalizátor versenyre 2023. június 4-ig lehet jelentkezni olyan háromfős csapatokban, amelyeknek minden tagja aktív hazai felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. A konkrét tanulmányterületben nincs megkötés, ám fontos, hogy a pályázók érdeklődjenek a turizmus, az építészet és a design iránt. A szervezők útmutatása szerint a győzelem három dolgon múlik: egyrészt az inspiráló helyszín kiválasztásán –  így érdemes egy kicsit kutatni Magyarország rozsdaövezetei között –, másrészt azon, hogy a csapat által megálmodott új turisztikai funkció minél jobban kihasználja a terület meglévő adottságait. Fontos az is, hogy a pályázati anyagként benyújtott 2 perces videó minél szemléletesebben és eredetibben mutassa be az ötletet.

A beérkezett koncepciók közül a CheckINN és MOME által felkért szakemberek választják ki a második fordulóba jutó legjobb tízet, ahol az alkotó csapatok neves mentorok segítségével dolgozzák ki ötleteiket. A segítők idén: Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHAMORI építészstúdió alapítója; Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építész közösség tagja és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója. A szakmai útmutatás mellett prezentációs konzultációk is segítik majd a csapatokat. Szükségük is lesz rá, hiszen a CheckINN Revitalizátor verseny fináléja egy izgalmas pitch esemény is, ahol a döntősök látványos prezentációban mutatják be terveiket a szakmának és a nagyközönségnek, így a verseny elsőrangú kapcsolatépítési lehetőség is egyben.

Jelentkezés 2023. június 4-ig ezen a linken.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121