Szeptembertől indulnak az első, angol nyelvű mesterszakok a MOME-n

Date:
Elindultak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) első, teljes egészében angol nyelvű mesterképzései a Photography MA és az Interaction Design MA.

Elindultak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) első, teljes egészében angol nyelvű mesterképzései a Photography MA és az Interaction Design MA. Utóbbi szakterület hiánypótló az egyetem és a közép-kelet-európai régió számára is. A szakok indulását egy zártkörű eseményen ünnepelték meg a budapesti Lumen kávézóban. A partneri kapcsolatok építése céljából több magyar és nemzetközi vállalat és startup is meghívottak között volt. A szakvezetők, Fogarasy Tamás és Kudász Gábor Arion köszöntője mellett Craig Johnson, az egyetem inkubátorának vezetője, valamint Lasma Ivaska az Innovációs Központ vezetője tartott rövid előadást.

Az Interaction Design szakról

Az Interaction Design képzésen a hallgatók a legfrissebb technológiák felhasználásával gyakorolják az innovatív digitális szolgáltatások tervezését és a design eszközeivel kutatják azt, hogy mi vár társadalmunkra egy még jelentősebben digitalizált jövőben. Feladatuk, hogy kísérletezzenek emergens technológiákkal, kiterjesztett valósággal, mesterséges intelligenciával és a IoT okos eszközökkel. A számos vállalati együttműködés mentén megvalósuló képzésben vezető hazai és nemzetközi cégek szakemberei vállalnak konzultációs és oktatói szerepet.

Az szak célkitűzése, hogy a felhasználói élmény tervezés (UX) hiányterületén tudatos és reziliens szakértőket képezzenek, akik állandóan változó környezetben, új kihívásokhoz igazodva mind a hazai, mind a nemzetközi szcénában magabiztosan megállják a helyüket.

A Photography szakról

A közel mint 40 éves múltra visszatekintő fotográfus mesterképzés idén szeptembertől szintén angol nyelvre vált át. A MOME Campuson a hallgatók a régió egyik legkorszerűbb technikai háttérrel rendelkező egyetemén tanulhatnak. A MOME Photography szak küldetésének tekinti, hogy társadalmi problémákra érzékeny, véleményformáló alkotókat képezzen, akik nemzetközileg konvertibilis szakmai tudással lépnek ki a művészeti színtérre, egyúttal a képzés lehetőséget nyújt a hazai és a közép-  és kelet-európai régió fotográfiai látásmódját és hagyományait megismerni vágyó külföldi jelentkező leendő fotóművészek és kutatók számára. 

Az itt végzők Magyarországon és Európában is elismert oktatók támogatásával olyan, magas szintű autonómiával rendelkező alkotókká válhatnak, akik érzékenyen és progresszíven reagálnak a világ lokális és globális jelenségeire. 

A számos szakmai partnerrel és kulturális intézménnyel partnerségre lépő szak már a képzés során hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatók nemzetközi és hazai pályázatokon és vásárokon, nemzetközi fesztiválokon vehessenek részt. 

A mesterképzések ára térségi összehasonlításban magasnak számít, ugyanakkor a legkiválóbb közép-európai jelentkezőket külön ösztöndíjprogram várja. Az angol szakok természetesen a magyar hallgatóknak is elérhetők a megszokott, akár a tanulmányaik teljes költségét fedező állami finanszírozással.

 

Modellt vált a MOME

A 142 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik. A modellváltás részeként a MOME megalkotta hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is. A hagyományosan magas színvonalú művészeti és design oktatáson túl, 2022-től a MOME minden alapszakos hallgatója számára bevezeti a vállalkozói képzést, és elindítja első angol nyelvű mesterszakjait is. 2021-ben a MOME költségvetése közel négyszeresére nőtt, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről is.

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121