The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Back after 30 Years – Interjú Richard Shusterman professzorral

Date:
2022 májusában került megrendezésre a MOME campusán a The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years című négynapos nemzetközi konferencia. A középpontban Richard Shusterman 30 éve megjelent Pragmatista esztétika című könyve, illetve az azóta eltelt időben végzett szómaesztétikai munkássága állt, amely hatalmas hatást fejtett ki a művészetelmélet, a filozófiai esztétika és a designelmélet és –gyakorlat területén egyaránt.

A konferencia keretében Shusterman professzorral egy videóinterjút is készítettünk, amely során szó esett a Pragmatista esztétikáról és keletkezésének hátteréről, Shusterman szómaesztétikai projektjéről, a különféle szomatikus gyakorlatok és kulturális hagyományok gondolkodására tett hatásairól, legújabb munkáiról, továbbá performance-művészetéről, illetve design és test kapcsolatáról is.

Richard Shusterman a Florida Atlantic University professzora. Az interjút Csuka Botond, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adjunktusa készítette.

A konferencia honlapja: https://pae30.mome.hu

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121