The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Back after 30 Years – Interjú Richard Shusterman professzorral

Date:
2022 májusában került megrendezésre a MOME campusán a The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years című négynapos nemzetközi konferencia. A középpontban Richard Shusterman 30 éve megjelent Pragmatista esztétika című könyve, illetve az azóta eltelt időben végzett szómaesztétikai munkássága állt, amely hatalmas hatást fejtett ki a művészetelmélet, a filozófiai esztétika és a designelmélet és –gyakorlat területén egyaránt.

A konferencia keretében Shusterman professzorral egy videóinterjút is készítettünk, amely során szó esett a Pragmatista esztétikáról és keletkezésének hátteréről, Shusterman szómaesztétikai projektjéről, a különféle szomatikus gyakorlatok és kulturális hagyományok gondolkodására tett hatásairól, legújabb munkáiról, továbbá performance-művészetéről, illetve design és test kapcsolatáról is.

Richard Shusterman a Florida Atlantic University professzora. Az interjút Csuka Botond, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adjunktusa készítette.

A konferencia honlapja: https://pae30.mome.hu

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121