The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Back after 30 Years – Interjú Richard Shusterman professzorral

Date:
2022 májusában került megrendezésre a MOME campusán a The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years című négynapos nemzetközi konferencia. A középpontban Richard Shusterman 30 éve megjelent Pragmatista esztétika című könyve, illetve az azóta eltelt időben végzett szómaesztétikai munkássága állt, amely hatalmas hatást fejtett ki a művészetelmélet, a filozófiai esztétika és a designelmélet és –gyakorlat területén egyaránt.

A konferencia keretében Shusterman professzorral egy videóinterjút is készítettünk, amely során szó esett a Pragmatista esztétikáról és keletkezésének hátteréről, Shusterman szómaesztétikai projektjéről, a különféle szomatikus gyakorlatok és kulturális hagyományok gondolkodására tett hatásairól, legújabb munkáiról, továbbá performance-művészetéről, illetve design és test kapcsolatáról is.

Richard Shusterman a Florida Atlantic University professzora. Az interjút Csuka Botond, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adjunktusa készítette.

A konferencia honlapja: https://pae30.mome.hu

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121