There Is Always a Design Emergency - Paola Antonelli Masterclass

Date:
„A design az életről szól” - mondja Paola Antonelli, építész, a MoMA vezető kurátora, aki az elmúlt évek során többször vizsgálta a design szerepét a globális kihívások és a mindennapok összefüggésében egyebek közt a 2015-ös Design and Violence című MoMA projektben és könyvben, majd a 2019-es Broken Nature című XXII. milánói Triennálé alkalmával.

Mindezt szászszorosan mutatta meg a pandémia világszerte, ez volt az az időszak, amikor a design életbevágó kihívásokra válaszolt, az Egyesült Államok és Mexikó határától Kairóig, az intenzív osztálytól a digitális világig, a tárgyaktól a globális infrastruktúrákig. Az emberek a design, a designgondolkodás segítségével vészhelyzeteket oldottak meg nap mint nap.  
Antonelli előadásában a legégetőbb globális problémákra válaszoló designerek formálódó szerepéről, munkásságuk, gondolkodásmódjuk az egészre gyakorolt hatásáról kaphatunk képet a világ minden pontjáról gyűjtött jó gyakorlatokkal illusztrálva, bemutatva a design aktivizmust, amely egy a megszokottól eltérő tervezői attitűd, társadalmi, politikai változások előmozdítója.

Az előadás alapja a Design Emergency című könyv, melyet Antonelli Alice Rawsthorn designkritikus szerzőtársával még a pandémia idején egy azonos nevű Instagram csatorna elindítását követően írt. Az ebben megjelenő új szemléletmódot a magyar közönség a Design Világnapján, június 29-én Antonelli MOME-mesterkurzusán ismerheti meg: a There Is Always a Design Emergency című előadáson. 

A világhírű kurátor és szerző, akit a TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választott, és aki a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is tanított, most a MOME Alapítvány meghívására a Global Voices program keretében érkezik Budapestre, hogy az egyetem végzőseit köszöntse a MOME diplomaosztóján. 

Időpont: 2023.06.29., 18:00
Helyszín: MOME Filmstúdió 
Az esemény regisztrációköteles.
Regisztráció: https://www.addevent.com/event/OQ17480157 

 A rendezvény a MOME Alapítvány támogatásával, a Global Voices of MOME kezdeményezés keretében valósul meg.

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121