Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért

Date:
Hátrányos helyzetű fiataloknak indít hiánypótló ösztöndíjprogramot a MOME. A Magyarország legszegényebb térségeiben élő, tehetséges középiskolásoknak jelenleg a töredéke kap valódi esélyt arra, hogy bekerülhessen a design és művészeti felsőoktatásba. Mit tesz a régió egyik legfontosabb design és innovációs központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) azért, hogy ez megváltozzon? Történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként elindítja átfogó, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját.

A 2020-as években a magyar gazdaság, benne a hazai kreatívipar súlyos demográfiai kihívásokkal néz szembe, miközben az ország jelentős területei és közösségei továbbra is „láthatatlanok” a felsőoktatás számára. Ezt az ellentmondást csak nagy odafigyeléssel, célzott programokkal lehet feloldani. A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogrammal most erre teszünk újító szellemű, példaértékűnek szánt kísérletet. Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet” – fogalmaz a program ötletgazdája, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely. 

A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért program küldetése, hogy esélyt teremtsen a Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak, közelebb hozva számukra – és családjuk számára – a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét, egy olyan egyedülálló mintaprogram segítségével, amely más magyar egyetemek számára is modellértékű lehet. A MOME évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásában megvalósuló programban a fiatalok rendszeresen ellátogatnak a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat, akik a program eredményeként elkészítik saját kreatív portfóliójukat: ezzel megnyílik az út a MOME, vagy akár más felsőoktatási intézmény felé. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak.

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg a lehetőség, a következő három évben pedig Szabolcs vármegye kisebb településeivel, a Kecskemét–Szolnok–Cegléd háromszöggel, valamint Székesfehérvár és környékével bővül a program hatósugara, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben.

A program szakértői csapatát erősíti Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME általános rektorhelyettese, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktoranda, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa és Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, akik széleskörű tudásukkal és szakértelmükkel segítik a kezdeményezést, és ők választják ki évről évre a program 25 ösztöndíjasát is.  
 

További részletek a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programról: 
https://mome.hu/hu/tiedaholnap 
 

Az ösztöndíjprogram megvalósulását a Nemzeti Tehetség Központ, Artificial Group, a Progress Promotion Kft. valamint az EOX Kft. támogatja.

Szakmai együttműködő partnerünk: Nemzeti Tehetség Központ
Kommunikációs együttműködő partnerünk: Artificial Group
Pénzügyi támogatónk: Progress Promotion Kft.
Az ösztöndíjprogramba a hallgatók az EOX Kft. által fejlesztett eContest Platformon keresztül jelentkezhetnek.

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121