Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért

Date:
Hátrányos helyzetű fiataloknak indít hiánypótló ösztöndíjprogramot a MOME. A Magyarország legszegényebb térségeiben élő, tehetséges középiskolásoknak jelenleg a töredéke kap valódi esélyt arra, hogy bekerülhessen a design és művészeti felsőoktatásba. Mit tesz a régió egyik legfontosabb design és innovációs központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) azért, hogy ez megváltozzon? Történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként elindítja átfogó, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját.

A 2020-as években a magyar gazdaság, benne a hazai kreatívipar súlyos demográfiai kihívásokkal néz szembe, miközben az ország jelentős területei és közösségei továbbra is „láthatatlanok” a felsőoktatás számára. Ezt az ellentmondást csak nagy odafigyeléssel, célzott programokkal lehet feloldani. A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogrammal most erre teszünk újító szellemű, példaértékűnek szánt kísérletet. Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet” – fogalmaz a program ötletgazdája, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely. 

A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért program küldetése, hogy esélyt teremtsen a Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak, közelebb hozva számukra – és családjuk számára – a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét, egy olyan egyedülálló mintaprogram segítségével, amely más magyar egyetemek számára is modellértékű lehet. A MOME évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásában megvalósuló programban a fiatalok rendszeresen ellátogatnak a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat, akik a program eredményeként elkészítik saját kreatív portfóliójukat: ezzel megnyílik az út a MOME, vagy akár más felsőoktatási intézmény felé. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak.

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg a lehetőség, a következő három évben pedig Szabolcs vármegye kisebb településeivel, a Kecskemét–Szolnok–Cegléd háromszöggel, valamint Székesfehérvár és környékével bővül a program hatósugara, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben.

A program szakértői csapatát erősíti Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME általános rektorhelyettese, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktoranda, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa és Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, akik széleskörű tudásukkal és szakértelmükkel segítik a kezdeményezést, és ők választják ki évről évre a program 25 ösztöndíjasát is.  
 

További részletek a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programról: 
https://mome.hu/hu/tiedaholnap 
 

Az ösztöndíjprogram megvalósulását a Nemzeti Tehetség Központ, Artificial Group, a Progress Promotion Kft. valamint az EOX Kft. támogatja.

Szakmai együttműködő partnerünk: Nemzeti Tehetség Központ
Kommunikációs együttműködő partnerünk: Artificial Group
Pénzügyi támogatónk: Progress Promotion Kft.
Az ösztöndíjprogramba a hallgatók az EOX Kft. által fejlesztett eContest Platformon keresztül jelentkezhetnek.

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121