Új esszékötet Veres Bálint és Richard Shusterman szerkesztésében

Date:
Világunk minden szegletét áthatja a design, benne a funkcionalitás és az esztétikai élvezet olykor ellentétes értékei találkoznak, középpontjában pedig az eleven emberi test, a szóma áll - ennek összefüggéseiről gondolkodik a nemrég megjelent Somaesthetics and Design Culture című, számos, a MOME közössége számára ismerős szerző írását közreadó kötet, melyet Veres Bálint a MOME Doktori Iskola DLA programjának vezetője és Richard Shusterman, a Florida Atlantic University professzora, világhírű esztéta-filozófus közösen szerkesztett.

Shusterman 2019-ben, majd 2022-ben is a MOME vendége volt, a Doktori Iskola által szervezett nagy nemzetközi konferenciák (Design Culture and Somaesthetics; The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years) vitaindító előadásaival. 

A most megjelent, tíz esszéből álló kötet a designkultúra szómaesztétikai, tehát test-alapú vizsgálatát kínálja. A szerzők közt találunk filozófusokat, művészettörténészeket, design teoretikusokat és gyakorló tervezőket, így ez az interdiszciplináris könyv eltérő tudományos hátterű olvasók (egyetemi hallgatók és kutatók) számára is betekintést nyújthat a design és a test-alapú esztétikai gondolkodás világába. 

A kötetben olvashatjuk többek közt Guy Julier, az Aalto University designprofesszorának írását, akit egyetemünk 2021-ben avatott díszdoktorává, Jessica Hemmings (HDK-Valand, Gothenburg) esszéjét, aki 2021 óta a MOME Doktori Iskola visiting professora, valamint Jonathan Ventura (Shenkar) doktori iskolai témavezetőnk, a MOME IK alapította Social Design Network vezetőségi tagjának dolgozatát is. A további esszék szerzői is a kortárs designkultúra kutatások meghatározó szereplői, mások mellett Madalina Diaconu (Universität Wien), Matthew Crippen (Humboldt Universität zu Berlin), Dina Shahar (Hadassah Academic College, Jerusalem). 
Az inspirálóan változatos írások gyűjteménye rejtett és olykor kétértelmű kapcsolatokat tárnak fel megélt testi tapasztalataink és a designnak nevezett sokrétű gyakorlatok között. Széles ívet rajzolnak Platón meglepően testközpontú kozmológiájától az ember szomatikus létének modern és kortárs életformákba ágyazott kihatásaiig, olyan témaköröket is érintve, mint a divat, az építészet, az urbanizmus, a ritualitás, a köztéri művészet, a szociális design, a kiterjesztett valóságok (AR), a kiborgizáció, valamint az edukáció és a terápia.  

A mindenütt jelenlévő design nem csak környezetünket, minket magunkat is meghatároz, ahogy díszítjük és stilizáljuk magunkat a hétköznapi életben. A designban a funkcionalitás és az esztétikai élvezet ellentétes értékei találkoznak, középpontjában pedig az eleven emberi test, a szóma áll, egy aktív, érzékelő szubjektivitás, amely létrehozza és értékeli az őt ölelő tervezett világot, miközben maga sem más, mint annak finoman kidolgozott terméke. 

A könyv itt megrendelhető: https://brill.com/display/title/63166  

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121