Újabb Red Dot díjas MOME alumnus

Date:
A rangos elismeréssel a Dembell Motorhomes-nak készített luxus lakókamion formatervéért díjazták a Ustory Design Stúdiót, melynek társalapítója Ruppert Dániel formatervező, a MOME alumnusa és Járműtervezési programjának oktatója.

A Dembell Motorhomes-nak készített, hazai fejlesztésű luxus lakókamion formaterve „Termékdesign” kategóriában nyerte el a szakma Oscarjának számító Red Dot Design díjat. A MOME alumnus és oktató Ruppert Dániel, valamint Csonka Fruzsina márkastratéga által alapított Ustory Design Stúdió ezzel olyan márkák mellett kapta meg az elismerést, mint az Apple, a Google vagy a Ferrari. A díjátadó gálára 2022. június 20-án került sor az esseni Aalto Színházban, a világhírű Red Dot Design Múzeumban pedig Mérföldkövek a kortárs designban címmel nyílt kiállítás a legjobb termékekből.  

A díj azért is különleges, mert a stúdió egy már létező, piaci forgalomban kapható termék designjával nyerte el. Az 50 nemzetközi szakértőből álló zsűri az alábbi véleményt adta a munkáról: „A Dembell termékében az időtálló és elegáns esztétika ötvöződik a modern technológiával és a magas szintű kényelemmel.” 


A Dembell egyedülálló design- és mérnöki innovációkkal ellátott high-end lakókamionokat fejleszt. A több mint hároméves közös tervezési és fejlesztési folyamat során a Ustory csapatával együtt azt a megközelítést alkalmazta, hogy a designt a mérnöki fejlesztéssel egy szinten, holisztikus módon kell kezelni. 


A design stúdió számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a jármű megjelenésében semmiképpen se hasonlítson egy teherautóra vagy buszra. A cél egy elegáns, időtálló, valóban autószerű jármű kialakítása volt úgy, hogy mindeközben a nagyvonalú élettér kialakítására is elegendő hely maradjon. A lakóautó oldalán végigfutó jellegzetes, egyfajta védjegyként használt ’Dembell-piros’ csíkot fontos design- és márkaelemnek szánták, ami konzekvensen köszönhet vissza a legkülönbözőbb felületeken. A Ustory a Dembell csapatával közösen alakította ki a márka alapjait is, a stratégiától kezdve a márkaüzeneteken át az összes fontos arculati elemig. 

Dembell Motorhomes formatervezési esettanulmány a stúdió honlapján: https://www.ustorybranding.com/casestudy/dembell-exterior-design 

A projektről a Red Dot Design Award oldalán: 
https://www.red-dot.org/project/dembell-motorhomes-58620 

Ruppert Dániel korábban Németországban, a Mercedes-Benznél, illetve a DaimlerChryslerhez tartozó Evobus Design Studioban szerzett tapasztalatokat. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező, azon belül is járműtervezői szakán végzett, amelynek jelenleg is oktatója. 
Az egyetem megújuló Járműtervezési programjához kapcsolódóan nemrég adták át a régió egyik legkorszerűbb műhelyét, a MOME Mobility Design Labet. A Mercedes-Benzzel 20 éve fennálló együttműködés apropójából megnyílt stúdióban a leginnovatívabb technológiákkal dolgozhatnak majd a jövő járműtervezői. 

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121