Moholy-Nagy University of Art and Design

Ábránd (kártyajáték)

Álomtartalmaink megértése és feldolgozása
Project overview
Student name
Kupics Zsófia Fanni
Mentor
Hegyi Béla
Programme
Tervezőgrafika MA
Degree level
MA
Department
Média Intézet
Year of project
2022
Álmaink és alvási szokásaink egyénenként igen eltérőek lehetnek, azonban egy valamiben sokan egyetérthetünk: foglalkoztatnak bennünket, hogy mit jelentenek.
Az Ábránd kártyajáték arra törekszik, hogy megkönnyítse a lelki folyamatok feldolgozását álmaink és ébrenlétünk között. Ébredésünk után hamar elillannak álomtartalmaink, azonban az utólagos gondolatébresztés, illetve másokkal való átfedések megtalálása pozitív hatással bírhat a „személyes növekedésre”. A játék menete ugyan kompetitív és pontgyűjtésen alapszik, azonban sokkal fontosabb az ezzel járó közösségi élmény és beszélgetések kezdeményezése. Mindennapi jelenségek álmainkban való leképzésének megragadására törekszik, egy lelkileg akár megterhelő témát játékos és kommunikatív módon közelít meg. A kártyák stílusa és a gesztusszerű rajzok az ébredés utáni esetenként kusza feljegyzéseinkre engednek következtetni. Az Ábránd lényege, hogy elgondolkoztasson álmaink bennünk rejlő szubjektív jelentéséről a játék közben és után is.
Szakdolgozatom az álom- és éber világunk közötti kapcsolattal foglalkozik, azon belül is az álomfeldolgozás lehetőségeit kutatom a design-, illetve participatív módszerek segítségével. Behatóan megvizsgálom az alvást és az álmodást fiziológiai, illetve lélektani szempontokból, ezzel feltérképezve a tudattalan megjelenítésének lehetőségeit. Befolyásolja-e az önreflexiót az álomfelidézés képessége, a pszichés és fizikai jóllét, az álmokhoz való hozzáállás illetve a spiritualitás? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy jobban megértsük az összefüggéseket és lelki folyamatokat álmaink és ébrenlétünk között? Mitől mondható sikeresnek egy álomrögzítési metódus? Milyen módszertani nehézségekkel néznek szembe az álomkutatók? Segíthetik-e az álommunkát az álmoskönyvek és az ezotéria? Hatással tud-e lenni a vizualitás és a design az álomképek előhívására? Működhet-e az álom, mint önismereti eszköz?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121