Moholy-Nagy University of Art and Design

Az AR és a természet: A környezettel való kapcsolatunk átalakítása

Kutatási fázisok
Hogyan befolyásolhatja és erősítheti az egyén természethez való kapcsolatát a geolokált AR
A projekt azt vizsgálja, hogy a kiterjesztett valóság (AR) a természeti környezetbe és a környezetpszichológiába integrálva hogyan befolyásolhatja és erősítheti az egyén természethez való kapcsolatát. A digitális elemek és a valós természeti környezetek összekapcsolásával azt szeretnénk megérteni, hogy ez a technológiai beavatkozás elmélyítheti-e és hogyan mélyítheti el a természeti világgal való egység érzését.
Egy olyan korban, amikor a digitális technológia gyakran megszakítja a kapcsolatot a természettel, kutatásunk célja, hogy az AR-t és az immerzív történetmesélést átalakító eszközként használjuk, hogy az egyéneket újra összekapcsoljuk a természettel. A cél az interaktív, oktató jellegű AR-élmények integrálása a természeti környezetbe, ezáltal elősegítve az egyének és a természet közötti jelentősebb kapcsolatot. A kutatási megközelítés magában foglalja a természetvédelmi területekkel és rezervátumokkal való együttműködést, hogy ezeket az AR-élményeket valós helyszínekre ágyazzuk be. A projekt a geolokált játékokat is felhasználja, amelyek bizonyítottan hatékonyak a szabadtéri aktivitás ösztönzésében és a környezettel való kapcsolat kialakításában, így értékes referenciapontot biztosítanak az AR-élménytervezéshez.
A kutatás fontos eleme annak megértése, hogy az AR technológia hogyan befolyásolja az emberi interakciókat és a természeti világról alkotott képeket. A kutatócsoport célja annak vizsgálata, hogy az AR módosíthatja-e a természetben szerzett tapasztalatokat, elmélyítheti-e az ember és a természet közötti kapcsolatot, elvonhatja-e a figyelmet a közvetlen környezeti érintkezéstől, vagy újszerű interakciós módot hozhat-e létre. Azzal, hogy elemezzük, hogyan érzékelik az egyének a természetet és hogyan viszonyulnak hozzá az AR-élmény előtt és után, felmérhetjük az AR-ben rejlő lehetőségeket, mint a környezeti nevelés és elköteleződés eszközét. A projekt nem csak az ember és a természet kapcsolatának megértéséhez járul hozzá, hanem új utakat nyit a nyilvánosság természetvédelemmel kapcsolatos elköteleződéséhez is.

Kutatási fázisok

Koncepcióalkotás

2024. január - 2024. március

Az elméleti keretek és a kezdeti technológiai tesztek kidolgozása, a kutatási terv véglegesítése mellett.

Tesztelés

2024. április - 2024. augusztus

Együttműködések kialakítása, valamint AR-élmények tervezésének és tesztelésének kezdeményezése kiválasztott természeti környezetben.

Adatelemzés

2024. szeptember – 2025. február

Az adatok összegyűjtése és elemzése, az AR-tapasztalatok finomítása és további tesztek elvégzése a hatékonyság növelése érdekében.

Megvalósítás

2025. március - 2025. augusztus

A projekt véglegesítése, tudományos publikációk készítése és az eredmények terjesztése különböző platformokon keresztül.

Koncepcióalkotás

Tesztelés

Adatelemzés

Megvalósítás

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121