Moholy-Nagy University of Art and Design

Co-design kutatás a városi közlekedésről gyerekekkel

Kutatási fázisok
Kapcsolódó anyagok
Project overview
A projekt a szociális design eszközeinek felhasználásával feltárja, hogyan lehet biztonságosabbá és vonzóbbá tenni a városi közlekedést a gyermekek (8-13 éves korosztály) számára. A kutatás folyamatalapú,társas adatgyűjtést, a szociális design módszertani eszközeit, akció- és megfigyelő kutatást, interjúkat használ a célcsoport által felvetett konkrét kihívásokra összpontosító design prototípus létrehozásához.
A fő kutatási kérdés az, hogy a design hogyan segítheti elő a gyermekek fizikai és mentális láthatóságát és biztonságát a közterek és közlekedési formák inkluzivitása tekintetében a placemaking (helyteremtés) alkalmazásával, ami a forgalom mérséklése érdekében végzett innovatív kutatást és közös tervezési fejlesztési folyamatot jelent. A módszertan kidolgozása és a kezdeti kutatási szakasz során a projekt különböző tervezési kutatási eszközöket alkalmazott, mint például a szakirodalom és a bevált gyakorlatok áttekintése, megfigyelés és részletes leírás, kérdőívek, szakértői és érintettekkel készített interjúk és fotószafarik, a 8. kerület 4 előre kiválasztott iskolájára összpontosítva. A célcsoport igényeinek feltárása érdekében a társadalmi tervezés módszertani eszközeinek felhasználásával több workshopot szerveztek az iskolákban.
Az összegyűjtött adatok alapján prototípus készült a workshopok során felmerült konkrét kihívások kezelésére. A kísérleti prototípus egy rendkívül jól adaptálható, moduláris installáció a Budapest belvárosában található iskola előtt. Maga az installáció kutatási eszközként működik, így a kézzelfogható prototípus használhatóságának és hatásának értékelése a kutatás utolsó módszertani része. Ez különböző megfigyelési módszereket foglal magában, mint például a célcsoport körében végzett narratív hatásvizsgálat és olyan kvantitatív eszközök, mint a sebességmérés egy sebességmérővel. A közösségi gyermekvédelem, a közterületi tudatosság és a liminális terek témakörére vonatkozó megállapítások lezárása ebben az esettanulmányban lehetővé teszi a mozgathóság és a paradigmaváltás vitáját Budapest kontextusában, és potenciális jelentőséggel bír a közép-kelet-európai régió más nagyvárosaiban is.

Kutatási fázisok

Módszertan

2022. január - 2022. június

Folyamatalapú, közös adatgyűjtési és tervezési módszer kidolgozása, és a MOME hallgatóinak bevonása egy KFI kurzus keretei között.

Kezdeti kutatás

2022. január – 2022. május

A módszertan kidolgozása és a kezdeti kutatási szakasz során a projekt különböző designkutatási eszközöket alkalmazott, mint például a szakirodalom és a jógyakorlatok áttekintése, megfigyelés és leírás, kérdőívek, szakértőkkel és más érintettekkel készített interjúk és fotószafarik, a VIII. kerület négy előre kiválasztott iskolájára összpontosítva.

Adatgyűjtés és workshop

2022. május – 2022. június

A célcsoport igényeinek feltárását célzó workshopok facilitálása a szociális design módszertani eszközeinek felhasználásával.

Prototípus

2022. június – 2023. március

Az összegyűjtött adatok alapján prototípus készült, amely a célcsoport által felvetett konkrét kihívások kezelésére összpontosít. A kísérleti prototípus egy jól adaptálható, moduláris installáció, amely a Budapest belvárosában található K30 iskola előtt található. Maga az installáció kutatási eszközként működik, így a kézzelfogható prototípus használhatóságának és hatásának értékelése a kutatás utolsó módszertani része.

Hatásvizsgálat

2023. március – máig

A kutatás utolsó módszertani része a kézzelfogható prototípus használhatóságának és hatásának értékelése.A korábban bevont iskolások részvételével megfigyelő és tesztelő workshopok szervezése.

Keretrendszer bővítése

2023. június – 2023, november

A BKK-val való együttműködésünk részeként egy sulizóna projekten dolgozunk, amelynek célja a tanulók minél önállóbb közlekedésének támogatása, ennek segítése érdekében biztonságos környezet kialakítása.

Módszertan

Kezdeti kutatás

Adatgyűjtés és workshop

Prototípus

Hatásvizsgálat

Keretrendszer bővítése

Kapcsolódó anyagok

Name of document
Projektáttekintő
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121