Moholy-Nagy University of Art and Design

Living Infrastructures

Anyag és struktúra alapú nádasvédelem
Project overview
Year of project
2023
Members
A munkánk során arra törekszünk, hogy megoldást találjunk az édesvízi nádasok védelmének kihívásaira. A nádasok olyan természeti élőhelyek, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a vízi élőlények számára. Azonban a nádasok pusztulása és darabolódása súlyos következményekkel jár az ökoszisztéma egészére nézve.
A célunk az, hogy kifejlesszünk olyan anyagokat és struktúrákat, amelyek segíthetnek a nádasok megőrzésében és helyreállításában. Ehhez a célhoz egy különleges kender cement alapú kompozit anyagot hoztunk létre, amely rendkívül tartós és ellenálló a vízi környezet hatásainak, ugyanakkor idővel lebomlik és az ökoszisztéma részévé válik. Ezen felül, digitális tervezési módszereket használunk a nádasok védelmére szolgáló formák kifejlesztéséhez. Ez a digitális generálás lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan alkalmazzuk a kompozit anyagot a nádasokon, ezzel megelőzve azok darabolódását és pusztulását.
Jelenleg a Balatonon végezzük az első nagyobb kísérleti parcella kialakítását, ahol teszteljük az általunk kifejlesztett megoldás hatékonyságát és tartósságát. Ha a tesztek sikeresnek bizonyulnak, reményeink szerint más édesvízi területeken is alkalmazhatjuk majd ezt a technológiát a nádasok védelmére és helyreállítására. A munkánk célja, hogy hozzájáruljunk az édesvízi nádasok és az ezekben élő vízi élőlények megőrzéséhez. Ezzel a projektünkkel inspirációt szeretnénk nyújtani más hasonló kezdeményezéseknek is, hogy a világ szerte több helyen védhessük és helyreállíthassuk az édesvízi élővilágot.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121