Moholy-Nagy University of Art and Design

More-than-human placeamaking a data storytelling módszereivel

Project overview
Year of project
2023
A kutatás célja a városi placemaking (helyteremtési) eszköztár kiterjesztése az embertől eltérő fajokra, olyan módszerekkel kombinálva, amelyek arra késztetik a városi szakembereket, hogy a természeti elemeket és az ökológiai rendszereket a városi tér egyenrangú részének vagy felhasználóinak tekintsék.
A kutatás szándéka az, hogy egy használatra kész eszközt biztosítson a városi területeken zajló valós tevékenységekhez a biológiai sokféleség csökkenésének leküzdésére, az ökoszisztémák helyreállítására és a közösségek megerősítésére. Ezenkívül ez lehetőséget ad arra, hogy a várostervezők számára szükséges képességeket, folyamatokat és motivációkat olyan integrált megközelítéssé fejlesszük, amely alkalmas a helyökológiával való munkavégzésre, és az emberközpontú városi környezetet több mint emberközpontú (more-than-human) hellyé alakítani.
Ebben az összefüggésben a történetmesélést (storytelling) – a more-than-human vagy általában a biodiverzitásra vonatkozó adatokon alapuló – annak a magyarázatára használjuk, hogy a várostervezés pragmatikus módjai hogyan járulnak hozzá a városi minőség javításához, mind az emberek, mind a nem emberek esetében. A cél a lakosok és a hely közötti kapcsolatok fejlesztése, fontosságának és relevanciájának kiemelése, valamint empátia kialakítása a more-than-human szereplőkkel is a városi környezetben.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121