Moholy-Nagy University of Art and Design

Net Zero - Spekulatív design KFI kurzus

A megváltozott klímához alkalmazkodó új magyar gazdaság lehetőségei
Project overview
Year of project
2022
Members
Herrmann Markus
Naszádi Anna
Egy KFI kurzus keretében a hallgatók egy meglévő vállalkozást terveznek újra úgy, hogy az a 2050-es, jelentősen átalakult Magyarországon is fenn tudjon maradni.
A projekt célja, hogy feltárja a spekulatív design lehetséges szerepét a profitorientált szervezetekben. Bevezeti a hallgatókat a designfikcióba, amely egy vegyes kritikai és konceptuális megközelítés. A hallgatók az éghajlatváltozás közvetlen vagy közvetett kulturális hatásaira összpontosítanak, amelyek átalakítják mindennapi életünk szükségleteit, hogy "design-szondákat" hozzanak létre, fiktív termékeket egy elképzelt jövőből, amelyek kézzelfogható módon mutatják be narratívájukat.
A spekulatív design a kritikai designnak egy olyan területe, amelynek célja párbeszédet indítani lehetséges és azon belül kívánatos jövőkről. A jövőkutatás módszereinek (forecasting, scenario planning), valamint az alternatív design irányzatok szellemiségének (pl. olasz radikális mozgalom, kritikai design) keveréke, amely kutatáson alapszik, de mégis játékos és emberközeli gyakorlatot eredményez.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121