Moholy-Nagy University of Art and Design

Pollino

Kutatási fázisok
Partners
Hogyan lehet a beporzókat támogató beavatkozásokat a városszerkezetbe integrálni?
Project overview
Year of project
2023 - ongoing
A Pollino egy more-than-human helyteremtő kezdeményezés, amely a design, az ökológia és a várostervezés területeit ötvözi. Célja annak feltárása, hogyan lehet a városi területeket úgy átalakítani, hogy azok jobban megfeleljenek a beporzók igényeinek, valamint fokozzák a biológiai sokféleséget és az ellenállóképességet.

Az éghajlatváltozás jelentős veszélyt jelent a beporzókra, amelyek létfontosságúak az egészséges ökoszisztémák fenntartásához és a biológiai sokféleség fenntartásához. Mivel a beporzó fajok számára kihívást jelent a változó éghajlathoz való alkalmazkodás vagy a kedvezőbb környezetbe való vándorlás, a városi területek kritikus menedékhelyként szolgálhatnak. A Pollino arra ösztönöz, hogy a városi infrastruktúrát újraértelmezzük, és a hétköznapi jelzőtáblákat olyan alapvető élőhelyekre alakítsuk át, amelyek összekötik és kiterjesztik a beporzók lakta tájakat.

Ez a projekt interdiszciplináris együttműködést és az érdekelt felek bevonását használja fel az emberi és nem emberi városlakók igényeinek kielégítésére. Folyamatos nyomon követéssel értékeljük a beporzók élőhelyeinek városi környezetbe való integrálásának hatékonyságát. A városi biológiai sokféleség növelésén túl a Pollino értékes ismeretekkel járul hozzá a designkutatás területéhez. Az adatvezérelt elemzéssel és proaktív jövőtervezéssel foglalkozó Pollino folyamatos párbeszédre és innovációra törekszik, és a környezeti kihívásokat átgondolt tervezéssel kezeli.

Kutatási fázisok

Design MA szakdolgozat

2022. szeptember – 2023. június

Ez a projekt Butter Kitti Design MA diplomamunkájaként indult, egy olyan innovatív jelzőrendszer bevezetésével, amely a nem emberi lakosokkal való együttélés szempontjából újradefiniálja az útbaigazító táblák szerepét a városi környezetben. A fészkelőhelyek, növénytartók és vízforrások integrálására tervezett rendszer célja a funkcionalitás harmonizálása mind az emberi felhasználók, mind a beporzók számára.

Kutatás és interjúk

2022. szeptember – 2024. február

A háttérkutatás magába foglalta a szakirodalom áttekintését és a már létező beporzóbarát kezdeményezések elemzését. A projektfejlesztéshez szükséges információk összegyűjtése érdekében interjúkat készítettünk a legfontosabb érdekelt felekkel, például önkormányzati döntéshozókkal, várostervezőkkel és ökológusokkal.

Módszertan és tesztelés

2024. január – 2024. március

Ökológusokkal szorosan együttműködve kifejlesztettünk egy monitoring rendszert a Pollino objektumok hatékonyságának értékelésére és annak feltérképezésére, hogy a különböző városi hatások hogyan befolyásolják a beporzók fészkelési szokásait. A különböző beporzófajok igényeihez igazított mesterséges fészkelőhelyeket tartalmazó kísérleti objektumokat terveztünk.

Prototipizálás

2024. február – 2024. március

Tizenkét kísérleti tárgyat kézzel gyártottunk le a MOME TechPark modellező műhelyében. Egy iteratív folyamat során különböző anyagokat és gyártási lehetőségeket teszteltünk a tárgyak optimalizálása érdekében, biztosítva a környezeti hatásokkal szembeni védelmet.

Implementáció

2024. március

A Pollino objektumokat tizenkét helyszínen helyeztük el Budapest XII. kerületében, a beporzók számára létfontosságú élőhelyként integrálódva ezeket a városi tájba.

Megfigyelés

2024. április – 2024. október

A Pollino-objektumok teljesítményének nyomonkövetésére átfogó folyamat született. Az adatgyűjtés magában foglalta a környező növényzet értékelését, a beporzók általi felhasználást, a fajok megfigyelését és a helyi lakosok visszajelzéseit, értékelve a projekt ökológiai és társadalmi hatását.

Adatelemzés

2024. július – 2024. december

Az összegyűjtött adatokat elemezni fogjuk, hogy betekintést nyerjünk a Pollino hatékonyságába és hatásaiba. A megállapítások a jövőbeni stratégiákhoz nyújtanak majd tájékoztatást, amelyek a városi biológiai sokféleség növelését és a fenntartható ökoszisztémák előmozdítását célzó Pollino-kezdeményezések fejlesztését és kiterjesztését irányíthatják.

Design MA szakdolgozat

Kutatás és interjúk

Módszertan és tesztelés

Prototipizálás

Implementáció

Megfigyelés

Adatelemzés

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121