Moholy-Nagy University of Art and Design

Társas viselkedés a közösségi VR-terekben

Project Phases
A társas viselkedés feltérképezése a metaverzum-szerű környezeteket szimuláló közösségi VR-terekben
Project overview
Year of project
2022 - ongoing
A virtuális tereket használó fiatalok társas viselkedésének megismerése és megoldások keresése a metaverzumban előforduló veszélyes helyzetekre annak érdekében, hogy biztonságosabb közeg jöjjön létre az új generáció számára.
A fiatalok metaverzum-szerű környezetben tanúsított társas viselkedésének feltérképezése a hozzáállásukat jellemző lehetséges mechanizmusok azonosítása céljából. Ez segítséget nyújthat a metaverzumban jelentkező veszélyes helyzetek felismeréséhez, és a biztonságosabb közeg létrehozásához az új generáció számára.
Virtuális etnográfiai kutatást végeztünk, amelynek során megfigyeltük a fiatalok közösségi VR-terekben tanúsított viselkedését, emellett a virtuális terekben megjelenő valós életbeli ismerkedési/randizási mechanizmusokat és a zaklatási helyzetek elkerülését vizsgáló 26 darab kvalitatív interjút is készítettünk.

Project Phases

Háttérkutatás

2022. május - 2022. október

Ebben a kutatási szakaszban feldolgoztuk a korábbi hasonló kutatási projektek eredményeit, megismertük a módszereiket. Emellett feltérképeztük a kutatók és intézményeik nemzetközi hálózatát abból a célból, hogy később közös kutatási kezdeményezéseket is indíthassunk.

Irányelvek és próbainterjúk

2022. november – 2022. december

Ebben a fázisban kidolgoztuk a kutatási irányelveket, kitűztük a célokat, és megszabtuk az etikai kereteket. Felderítettük azt, hogy miképpen lehet a leghatékonyabban kapcsolatba lépni az interjúalanyokkal, és az irányelvek tesztelése céljából elkészítettük az első interjúkat.

Félig strukturált interjúk

2023. január - 2023. március

A próbainterjúk kiértékelése után megkezdtük a félig strukturált interjúk elkészítését a fiatal VRChat-felhasználókkal, az ELTE PPK közreműködésével. A videóhíváson vagy szöveges chatben folytatott interjúkat anonim módon rögzítettük.

Értékelés

2023. április - 2023. július

Az elkészült interjúkat kiértékeltük, az eredményeket pedig több nyilvános eseményen is bemutatjuk. Az eredmények alapján további, designnal kapcsolatos javaslatokat fogalmazunk meg, amelyek később a közösségi VR-platformok tervezésénél is felhasználhatóak.

Háttérkutatás

Irányelvek és próbainterjúk

Félig strukturált interjúk

Értékelés

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121