Moholy-Nagy University of Art and Design

Zenctuary

Project Phases
Publikációk
Project overview
Lehet-e egy természeti jelenetet interaktív, 3D-s VR-környezetben újraalkotni és fejre illeszthető kijelzőn (VR HMD-n) keresztül élvezni az intenzívebb kikapcsolódás érdekében, és ha igen, hogyan?
Megalkottunk egy virtuális természeti környezetet egy VR kertészeti alkalmazás formájában, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a természettel való nem játék jellegű érintkezést, és hogy annak pozitív, resztoratív hatásában részesülhessenek. Az alkalmazást különböző fókuszcsoportokon teszteltük.
Az előzetes mérések alapján a prototipizált Zenctuary VR stressz- és szorongáscsökkentő hatást mutat, így a projekt második fázisában célunk a továbbfejlesztése az alkalmazásnak, illetve, hogy további tesztelés céljából felvegyük a kapcsolatot kórházakkal.

Project Phases

Háttérkutatás

2022. május - 2022. szeptember

Ebben a fázisban kiértékeltük a meglévő kutatási eredményeket, annak kapcsán, miként fokozhatja a szimulált természet a nyugalmat virtuális környezetekben. Feltérképeztük a létező, relaxációs céllal létrehozott VR-alkalmazásokat, és megkerestünk hasonló kutatásokat végző vállalatokat.

Prototipizálás, tesztelés

2022. október - 2023. május

Ebben a fázisban a cél a tervezett VR-alkalmazás első prototípusának kifejlesztése volt, amelyet különböző csoportokon teszteltünk (neurotipikus és ADHD-val diagnosztizált felnőttek), hogy feltárjuk a lehetséges resztoratív hatásait az alkalmazásnak. Ezenkívül visszajelzéseket gyűjtöttünk a további fejlesztésekhez. Célunk, hogy a tesztelés eredményeit beépítsük a második iterációjába.

Replatfromingolás

2023. szeptember - 2024. augusztus

Ebben a fázisban a célunk, hogy a meglévő Zenctuary prototípust önálló VR headsetre alakítsuk át. Célunk továbbá, hogy klinikai partnereket találjunk az alkalmazás és annak helyreállító hatásainak kórházi betegeken történő teszteléséhez, hogy jobban megértsük a felépülési fázisra gyakorolt lehetséges pozitív hatásokat. A kutatási fázis a DKK támogatásával valósul meg.

Háttérkutatás

Prototipizálás, tesztelés

Replatfromingolás

Publikációk

Name of document
"Virtual reality nature as our next retreat?": User experience testing of a simulated natural environment in virtual reality
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121