Ugrás a jövőbe

Kreatív alkotói pályázat fiataloknak

Kövessetek minket a MOME Innovációs Központ social media felületein a pályázattal kapcsolatos legfrissebb információkért!

 

Tervezd te a jövőt!

Hogyan képzeled el a világot 20 év múlva? Mesterséges intelligencia, környezeti változások, idegen létformák... Vajon pozitív vagy negatív irányba változik a világ? Utópia vagy disztópia vár ránk?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2021 elején olyan, fiataloknak szóló kreatív alkotói pályázatot hirdetett, amelyre 7-10. osztályos, magyarországi és határon túli tanulókból álló csapatok jelentkezését várta, akik megosztják a jövőről alkotott elképzeléseiket. 

A versenyre 226 iskolából, öszesen 440 diák és 100 segítő felnőtt jelentkezett, mely közel 150 csapatot jelent. Az ország minden tájegységéből, valamint a határon túlról is érkeztek jelentkezések; állami, egyházi fenntartású és alapítványi iskolákból egyaránt.

 

A ZSŰRI


Tasnádi István: József Attila- és Balázs Béla-díjas író, drámaíró, forgatókönyvíró, rendező. 

Hollósi Jázmin: A népszerű, zenés TikTok-alkalmazás első számú hazai sztárja, több mint 700 ezer követővel. 

Bényei Judit: A MOME média- és oktatáskutatással foglalkozó egyetemi docense. 2015 óta a MOME Design- és vizuálisművészet-tanár képzését irányító szakvezetője.

Fülöp József: A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, az animációs képzési programok szakfelelőse, vizuális kommunikáció tervező, illusztrátor, animációs filmrendező, producer.

 

 

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA

Diákoknak, csapatoknak: 

Felnőtt segítőknek: 

 

LEGFONTOSABB IDŐPONTOK

Regisztráció: 2021. február 1 - március 14.

Online felkészítő program: 2021. március 19., 17:30-18:30

Pályamunkák feltöltése: 2021. április 25.

1. forduló eredményhirdetés: 2021. május 7.

2. forduló workshop: 2021. június 7-11.

2. forduló eredményhirdetés: 2021. június 11.

 

 

A kérdéseket és észrevételeket az alábbi e-mail-címre várjuk: info.ugras@mome.hu

Ugorjunk együtt a jövőbe!

 

A pályázat fő támogatója:

A pályázat támogatója:

 

 

A pályázat szakmai partnere:

 

Részletes pályázati tájékoztató
A Pályázók/Törvényes képviselők, a Felkészítők a Pályázat benyújtásával az alábbi feltételeket tudomásul vették és elfogadták.
A Kiíró a jelen pályázati kiírást indokolási kötelezettség nélkül egyoldalúan jogosult módosítani,amelyről értesíti a Pályázókat/Felkészítőket.

A regisztrációs időszak: 2021. február 1-március 14-ig tart.

Kik jelentkezhetnek?

 • Minimum 2, maximum 5 főből álló csapatok jelentkezését várjuk.
 • A csapattagok életkora a megadott korcsoporton belül lehet vegyes.
 • A csapat állhat iskolatársakból vagy iskolán kívüli baráti társaságból is, amennyiben mindenki 7-10. osztályos tanuló.
 • Magyarországi és határon túl élő magyar diákok számára egyaránt nyitott a pályázat.
 • Igény szerint csapatonként egy felnőtt segítő, facilitátor kísérheti a diákok munkáját, aki létszámon felül vesz részt a munkában.
 • A csapat minden tagjának külön regisztrációs űrlapot kell kitöltenie.
 • Egy gyerek csak egy csapatban vehet részt.
 • Egy csapatnak csak egy felnőtt segítője lehet.
 • A felnőtt segítő csak a 18. életévét betöltött és érettségivel rendelkező személy lehet.
 • Egy felnőtt segítő több csapat munkáját is segítheti. Ebben az esetben annyi regisztrációt kell kitöltenie, ahány csapatnak segít (csapatnév megjelölésével).
 • A regisztrációhoz az alábbiakra lesz szükség:
  • Google felhasználói fiók (a regisztrációs űrlap kitöltéséhez)
  • Szülői Hozzájáruló Űrlap kitöltése, és a regisztrációs űrlapra feltöltése (innen letölthető), amely minden csapattag esetében kötelező.
  • Iskolai keretek között induló csapat esetén Intézményi Hozzájáruló Nyilatkozat kitöltésére és a regisztrációs űrlapra feltöltésére (innen letölthető)
  • Adatkezelési Tájékoztató megismerése (innen letölthető)
  • A kitöltött és aláírt nyilatkozatok postán elküldése, 2021. március 14-ig az alábbi címre: 
  • Címzett: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25., Megjelölés: Ugrás a jövőbe

Sikeres regisztráció esetén a megadott e-mail-címre visszaigazoló levelet küldünk. Azon pályázók/segítők, aki a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek nem felelnek meg, automatikusan kizárásra kerülnek.

Az online felkészítő program időpontja: 2021. március 19., 17:30-18:30, melyre a regisztrációt követő, visszaigazoló e-mailben megadott linken keresztül lehet csatlakozni. Egy link több eszközről is használható.

 

A pályázat előkészítő szakaszában a gyerekeket, a segítő felnőtteket és a tanárokat külön programmal várjuk.

 

A gyerekeknek az alábbiakkal készülünk: 

 • 30 perces webinárium, melynek keretében a résztvevő gyerekek a MOME tanáraitól módszertani segítséget kapnak az alábbiakban: Hogyan érdemes tervezni? Hogyan lehet csapatban együtt gondolkodni és megvalósítani a pályázatra kigondolt terveket?  A webinárium során gyerekeknek lehetőségük lesz kérdezni is.
 • Letölthető inspirációs anyag, mely segíti a felkészülést.

 

segítő felnőtteknek és pedagógus kollégák számára letölthető módszertani anyagot állítunk össze, mely tartalmazza a pályázat értékelési szempontjait és a gyermekeknek szánt anyagokat is.

 

A felkészítő program részleteiről a résztvevők e-mailben kapnak értesítést.

A pályamunkák feltöltési határideje: 2021. április 25.

 

A pályamunkának minden esetben tartalmaznia kell:

 • az ötletet jól bemutató vizuális produktumot (amely lehet analóg, digitális, vegyes)
 • az ötletet szövegszerűen is támogató kerettörténetet
 • az ötlet kialakulását magyarázó képi inspirációs anyagot (gyűjtés, pl. Pinterest board)

 

A pályamunkák formai követelménye:

 

Vizuális produktum:

 • max. 5 db A4 vagy A3 vagy A2 méretű lap,
 • és/vagy 1 db makett, amely nem haladja meg a 500 x 300 x 350 mm-es  méretet. (A fizikailag felépített, kész makett nem része a beküldendő pályázati anyagnak, erre a pályázat során nem tartunk igényt.  A kész műről csak maximum 10 db fotót kérünk.) 
 • és/vagy egy kisfilm.  A kisfilm hossza maximum 2 perc lehet. Az anyag az arra előzetesen megjelölt linken tölthető fel. Emellett kérjük, hogy a videós anyagot egy nem listázott YouTube-videóként is tegyék számunkra elérhetővé!

 

Kerettörténet:

 • Egy A4-es oldal terjedelmű kreatív írás, kerettörténet - 2000 karakter, 1,5-es sorköz, Times New Roman betűtípussal szedve.
 • A kreatív írásban a gyerekek élményszerűen, történetbe ágyazva mutassák be a pályamunka koncepcióját.

 

Inspirációs anyag (Pinterest board):

 • maximum 20 db fotó,
 • Olyan képeket várunk, melyek inspirálták a csapatokat a probléma meghatározásában, az ötletelésben és a megvalósításban. A képekhez megjegyzésben kérjük feltüntetni, hogy melyik képet miért választották, miben jelentett segítséget.

 

A pályamunkák egy előre megadott linken tölthetők fel. Az anyagok feltöltése csak egy körben, egyszerre történhet. Dokumentumok utólagos pótlására nincs lehetőség.

 

A beérkezett pályamunkákat mindkét fordulóban neves szakemberekből álló zsűri értékeli. 

Az értékelési szempontok közül a legfontosabbak a jó ötlet, a kreatív megoldás és az igényes kivitelezés.

 

A 10 legjobb pályamunka jut tovább a 2. fordulóba.

Az 1. forduló eredményéről e-mailben értesítünk minden résztvevőt. A 2. fordulóba bekerülő csapatok listáját közzétesszük a honlapon.

Eredményhirdetés: 2021. május 7.

 

A Pályázat 1. és 2. fordulójában benyújtásra kerülő Pályaművek kapcsán a Pályázók/Törvényes képviselők/Segítő felnőttek tudomásul veszik, hogy a Pályázók/segítő felnőttek által létrehozott szellemi alkotások tekintetében a pályázat kiírója, azaz a MOME jogosult külön írásbeli engedélye hiányában is az alkotásokat külön díjazás nélkül, határozatlan ideig, területi korlátozás nélkül felhasználni a saját oktatási, kutatási, kommunikációs és dokumentációs céljaira. A MOME vállalja, hogy a Pályaművek tekintetében, annak későbbi felhasználása esetén köteles a Szerzők (Pályázók és Segítő felnőttek), illetve amennyiben Iskola keretek között pályáznak, az Intézmény nevét is feltünteti. A Pályázat 2. fordulóján kiválasztásra kerülő pályaművek felhasználási  jogait a Pályázók/Törvényes képviselők/Segítő felnőtt, illetve a MOME külön szerződésben rendezi.

Május 8 - június 6. között a továbbjutó csapatok az 1. fordulóra beadott pályamunkáikat fejlesztik tovább a MOME mentoraival.

Ismerkedéssel, ötleteléssel, a fejlesztési lehetőségek felmérésével fognak telni az online konzultációk. 

Ezt követően egy egyhetes intenzív online workshopot tartunk, melynek keretében a csapatok megvalósítják továbbfejlesztett, megtervezett alkotásaikat. A MOME mentorok folyamatosan segítik az alkotást és felkészítik a csapatokat pályamunkák prezentálására. 

A hét során a segítő felnőttek, a csapat tagjaként módszertani képzésben végigkövethetik azt a design gondolkodás alapú tervezés- és oktatás mószertant, ami alapján a mentorok a pályamunkákat a csapat bevonásával továbbfejlesztik.

 

Az intenzív workshop időpontja: 2021. június 7-11.

A workshop végén, június 11-én, minden csapat online bemutatja a zsűrinek az elkészített pályamunkáról készített prezentációját.

 

Nyilvános eredményhirdetés: 2021. június 11.

Hírek