Moholy-Nagy University of Art and Design

Az alapítvány

Egyetemünket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány tartja fenn, melynek stratégiai célja, hogy a MOME 2030-ra Kelet-Közép-Európa legjobb egyeteme legyen szakterületén.

Kuratórium

Kuratóriumi elnök

A Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója. Egyetemi tanulmányait a Corvinuson, a CEU és a Stanford üzleti karán, majd a London School of Economicson végezte. Magyarország innovációs ökoszisztémájának fejlesztéséért 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Fülöp József

Kuratóriumi tag

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, egyetemi tanár, animációs filmrendező, producer. 1991-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd MA diplomáját ugyanott védte meg 1995-ben. 2007-ben szerzett doktori fokozatot, habilitációjára 2011-ben került sor, 2013 szeptembere óta egyetemi tanár. 2001-től a MOME oktatója, a magyarországi animációs BA és MA képzési programok írója.

Kopek Gábor

Kuratóriumi tag

Fotográfus, médiaművész, egyetemi tanár, doktori címét 2002-ben védte meg. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem korábbi rektora, az egyetemi szintű fotográfus és videó művész képzés megalapítója, európai egyetemek vendégprofesszora. Az új MOME Campus létrehozásának kezdeményezője, programadója és vezetője. A 21st Laboratory program alkotóés kutatói folyamatának megvalósítója. 

Scheer Sándor

Kuratóriumi tag

A Market Építő Zrt. alapító - társtulajdonosa és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, a Hotel Clark tulajdonosa, valamint a magyar McDonald’s Developmental Licensee partnereként fejleszti és üzemelteti a piacon működő éttermeket. A Széchenyi István Műszaki Főiskolán szerzett hídépítő üzemmérnöki diplomát.


 

Szemerey Szabolcs

Kuratóriumi tag

A Neumann János Egyetem oktatója, anyagtechnológiai, ellátáslánc menedzsment és oktatástechnológiai fejlesztésekben vesz részt. Tanulmányait a GAMF-on és a Szent István Egyetemen végezte. Részt vesz Kecskemét gazdasági életében, a Szemerey Andor Alapítvány kuratóriumi elnökeként segíti és támogatja a Kecskeméti Református Gimnáziumban folyó matematika és fizika oktatást. 


 

Tanácsadó testület

Szántó András

Tanácsadó testületi elnök

New Yorkban élő író, kutató, kulturális- és médiatanácsadó. Stratégaként olyan intézményekkel és márkákkal működött együtt, mint a Stanford University, a Metropolitan Museum of Art, az Art Basel, a Szépművészeti Múzeum, a Rolls-Royce vagy a BMW.  Írásait a The New York Times és a The Wall Street Journal is publikálta. Családi és intézményi szinten is kötődik a Moholy-Nagy családhoz. 2020-2021-ben támogatta a MOME stratégiai márkaépítés folyamatait illetve aktívan részt vett a Brand Book előkészítésében is.

Aric Chen

Nemzetközi tanácsadó

A rotterdami Het Nieuwe Instituut művészeti igazgatója, korábban a sanghaji Tongji Egyetem Design és Innovációs karának professzora, a Design Miami kurátora. Az Egyesült Államokban született és nőtt fel, Hollandiában él. Chen volt a tervezés és építészet első vezető kurátora, majd az At Large kurátora az M+-nál, Hongkongban. Kurátorként világszerte számos kiállítást jegyez, például a lisszaboni  X is Not a Small Country: Unraveling the Post-Global Era-t, a State of Extremes-t az izraeli Holoni Design Múzeumban, a Harmadik teret Harmadik tér a japán Oita Művészeti Múzeumban.


 

Gálik Györgyi

Nemzetközi tanácsadó

Stratégiai partnerkapcsolatokért felelős vezető a UCL Institute for Innovation and Public Purpose karán és a University of Arts előadója. A Design Council vezető tanácsadója, korábban a senior designerként és design kutatóként is dolgozott Londonban a Future Cities Catapultnál és az Umbrelliumnál. A MOME-n végzett Design Menedzser szakon, doktori disszertációját a Royal College of Art-on írjai, korábban pedig a New York University kutatója volt.

Zuzanna Skalska

Nemzetközi tanácsadó

Design-, üzleti- és innovációs trend elemző az általa alapított 360Inspiration Trend Researchnél Eindhovenben, a varsói School of Form társalapítója. Tanulmányait a Design Academy Eindhoven-en és a  Royal Academy of Fine Art&Design-on végezte. Trendelemzőként kezdte pályafutását a Philips Design Stratégiai Tervezési Tanszékén, Eindhovenben majd csatlakozott a VanBerlóhoz, ahol az ipari formatervezés trendkutatásáért volt felelős. A díjnyertes 360° Trend Reports könyvek szerzője és a 360 Inspiration blog kurátora.

Ulrich Weinberg

Nemzetközi tanácsadó

2007 óta vezeti a Hasso-Plattner Institute School of Design Thinking intézetét (a Stanford d.school társintézménye). A számítógépes animáció és játékok szakértője, a Potsdami Film Egyetemen, valamint vendégprofesszorként a Kínai Kommunikációs Egyetemen, Pekingben oktatott. A német Handelsblatt üzleti magazin felvette a 100 legjobb innovátor közé Németországban. A DGQ Német Minőségi Társaság igazgatósági tagja, a WeQ-Foundation társalapítója, és alapító elnöke a GDTA Global Design Thinking Alliance-nak. Többek között az SAP, a Janssen, a Volkswagen és a Bosch tanácsadója digitális transzformációs projektek kapcsán.

Felügyelő Bizottság

Fellegi Tamás

Felügyelő bizottsági tag

Jogász, politológus, üzletember, korábban nemzeti fejlesztési miniszter.

Grüner György

Felügyelő bizottsági tag

Fizikus, az amerikai UCLA professzora, az MTA külső tagja, Guggenheim-díjas, műgyűjtő.

Jávor Márk

Felügyelő bizottsági tag

Jogászként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd három év ügyvédjelöltséget követően jogi szakvizsgát tett. Ügyvédként dolgozik, a bő tíz éves praxisa alatt évekig ellátta több alapítvány teljes körű jogi képviseletét. Nős, két fiúgyermek édesapja.

Dokumentumok

Name of document
Download
mome_al_2020_eves_beszamolo.pdf
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121