Nagy és izgalmas korszak előtt - Interjú Böszörményi-Nagy Gergellyel, a MOME alapítványi elnökével

Date: 2021.09.27
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány nyár eleje óta tárgyalt a kormánnyal a MOME költségvetésének növeléséről. A folyamat a napokban lezárult, az eredményekről Böszörményi-Nagy Gergely alapítványi elnököt kérdeztük.

2021.09.27.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a kormány közötti tárgyalások egyetemünk finanszírozásáról a végéhez értek. Mi tudható az eredményekről?

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy erőfeszítéseink minden előzetes várakozást meghaladó eredményre vezettek. Olyan mérföldkőhöz értünk, ami alapjaiban változtatja meg az egyetemért, a mai és jövőbeni hallgatókért végzett közös munkánk perspektíváját. 

 

Mit jelent ez pontosan?

Megállapodásunk értelmében egyrészt a MOME állami támogatása minden korábbinál stabilabb és kiszámíthatóbb lesz, hiszen hat esztendőre szerződünk s látunk majd előre. Ezzel a markáns újítással önmagában teljesült a modellváltás egyik fontos ígérete. Másrészt az egyetemünknek juttatott összeg immár léptékében is megüti azt a szintet—évi megközelítőleg nyolcmilliárd forintot, tehát a modellváltás előtti utolsó év támogatásának több mint négyszeresét—, ami lehetővé teszi a dinamikus fejlődést, a régió legszínvonalasabb intézményének felépítését. Nagy és izgalmas korszak előtt állunk. 

 

Megtudhatók-e kulisszatitkok? Kik vettek részt a tárgyalásban?

A tárgyalási fordulókra Fülöp József rektor, Kun Zsuzsanna vezérigazgató, Matheidesz Réka fejlesztésekért felelős vezető, és Nagy Andrea gazdasági vezető kísért el. A delegáció vezetése alapítványi elnökként természetesen személyes felelősségem volt. A felkészülésben, tárgyalási pozíciónk kidolgozásában a MOME szakmai csapata is nélkülözhetetlen támaszt jelentett. Köszönjük a munkájukat! Nem lenne teljes a kép, ha nem emelném ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős vezetőinek, valamint az Oktatási Hivatal munkatársainak támogató hozzáállását, fogadókészségét alapítványunk kéréseire és javaslataira. A fordulók során végig professzionális, egyben rendkívül konstruktív partnerrel tárgyaltunk, akiket szintén köszönet illet.

 

A bővülő támogatás mellé alighanem újszerű elvárások is társulnak, mit lehet tudni ezekről?

Valóban így van, s e területen is kifejezetten jó hírekkel szolgálhatok. Költségvetésünk jelentős növekedése mellett, a tárgyalások másik kiemelkedő eredménye ugyanis a MOMÉ-ra szabott egyedi teljesítménymutatók bevezetése lett. Elértük, hogy szakmai építkezésünket ne más intézményekben —vagy a felsőoktatásban általánosan—használt, hanem kifejezetten a művészeti és design terület sajátosságainak megfelelő, a MOME által e célra kidolgozott indikátorokkal mérhessük. Akadémiánk munkatársai pontosan tudják, hogy ennek jelentősége rendkívüli. Egyéb, például kutatás-fejlesztésből, nemzetközi együttműködésekből és üzleti partnerségekből származó bevételeinket közben fokozatosan és jelentős mértékben növelnünk kell, ez azonban a megállapodástól független, szuverén célkitűzésünk is. 

 

A hallgatószám növelését nem említette…

140 éves története során a MOME mindig is kis hallgatószámú, kiválósági alapú intézmény volt. Nem hogy változtatni nem kívánunk ezen, de az elmúlt időszakban tovább erősítettük az egyetem karakterét —például a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj létrehozásával. Már a tárgyalási folyamat elején jeleztük, hogy nem tudunk ezzel a hagyománnyal ellentétes vállalást tenni. A nemzetközi összevetésben is kivételesen magas hallgatói színvonal, és a kedvező tanár-diák arány olyan értékek, amit anyagi ösztönzők ellenében sem sodorhatunk veszélybe. Kollégáim talán e területen számítottak leginkább elutasításra, a kormány azonban elfogadta az érveinket és támogatja a koncepciónkat.

 

Nem titok, hogy sokan béremelésben is reménykednek.

Számomra nem kérdés, hogy a költségvetésünk növekedésével a bérek emelésének is folytatódnia kell. Még a korábbi, jóval szerényebb mozgásterünk mellett is ragaszkodtam hozzá, hogy —a szakszervezet javaslatának megfelelően—kezdjük el a legalacsonyabb bérű kollégák juttatásának felzárkóztatását. Azóta túl vagyunk az első általános emelésen, s januárban jöhet a folytatás, ezúttal már egy professzionális teljesítményösztönző rendszerrel megerősítve.  

 

Mik a következő lépések?

A napokban lesz egy éve, hogy lehetőségem nyílt bemutatkozni a MOME szenátusának. Aki jelen volt, tudja, hogy azon a napon számos konkrét vállalást tettem alapítványunk első évére vonatkozóan. Most tehát következhet a számadás —s ezt az alkalmat arra is felhasználom, hogy a fenti megállapodás részleteit megosszam az egyetem közösségével. Ezt követően az új vezérigazgató koordinációja mellett, elkezdődhet a 2022-es év és vele a MOME új korszakának pénzügyi tervezése. Az állami támogatás növekedése a léptékváltásnak csak eszköze, de nem célja. Alap ahhoz, hogy minden korábbinál többet hozzunk ki magunkból közösségi és egyéni szinten egyaránt. Most már tényleg minden adott a sikerhez: az új campus, egy hatékony és korszerű működési modell, és immár a pénzügyi alapfeltételek is. A megnövekedett mozgásteret megfontoltan és bölcsen kell használnunk, mindent a világszínvonal elérésének szolgálatába állítva. Minden egyetemi polgárra számítunk. 

More news

Various social problems that need to be addressed have come to play an increasingly prominent role in everyday life, begging the question how to go about solving them.

Battling the effects of global crises that creep into our everyday lives, we may easily find ourselves on a rollercoaster between mounting panic and the impassiveness brought on by a sense of futility. In the face of steadily accumulating challenges, we are justified in wondering how to proceed.

The FRUSKA education programme is directed at one of the most vulnerable social groups, providing multi-level learning experiences to teenage girls from disadvantaged backgrounds. At the sessions, they not only learn how to use the jigsaw, but also gain design skills and confidence through the process of creating various items. The methodology developed by the Social Design Hub of the MOME Innovation Center is now available to everyone.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121