Nagy és izgalmas korszak előtt - Interjú Böszörményi-Nagy Gergellyel, a MOME alapítványi elnökével

Date: 2021.09.27
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány nyár eleje óta tárgyalt a kormánnyal a MOME költségvetésének növeléséről. A folyamat a napokban lezárult, az eredményekről Böszörményi-Nagy Gergely alapítványi elnököt kérdeztük.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a kormány közötti tárgyalások egyetemünk finanszírozásáról a végéhez értek. Mi tudható az eredményekről?

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy erőfeszítéseink minden előzetes várakozást meghaladó eredményre vezettek. Olyan mérföldkőhöz értünk, ami alapjaiban változtatja meg az egyetemért, a mai és jövőbeni hallgatókért végzett közös munkánk perspektíváját. 

 

Mit jelent ez pontosan?

Megállapodásunk értelmében egyrészt a MOME állami támogatása minden korábbinál stabilabb és kiszámíthatóbb lesz, hiszen hat esztendőre szerződünk s látunk majd előre. Ezzel a markáns újítással önmagában teljesült a modellváltás egyik fontos ígérete. Másrészt az egyetemünknek juttatott összeg immár léptékében is megüti azt a szintet—évi megközelítőleg nyolcmilliárd forintot, tehát a modellváltás előtti utolsó év támogatásának több mint négyszeresét—, ami lehetővé teszi a dinamikus fejlődést, a régió legszínvonalasabb intézményének felépítését. Nagy és izgalmas korszak előtt állunk. 

 

Megtudhatók-e kulisszatitkok? Kik vettek részt a tárgyalásban?

A tárgyalási fordulókra Fülöp József rektor, Kun Zsuzsanna vezérigazgató, Matheidesz Réka fejlesztésekért felelős vezető, és Nagy Andrea gazdasági vezető kísért el. A delegáció vezetése alapítványi elnökként természetesen személyes felelősségem volt. A felkészülésben, tárgyalási pozíciónk kidolgozásában a MOME szakmai csapata is nélkülözhetetlen támaszt jelentett. Köszönjük a munkájukat! Nem lenne teljes a kép, ha nem emelném ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős vezetőinek, valamint az Oktatási Hivatal munkatársainak támogató hozzáállását, fogadókészségét alapítványunk kéréseire és javaslataira. A fordulók során végig professzionális, egyben rendkívül konstruktív partnerrel tárgyaltunk, akiket szintén köszönet illet.

 

A bővülő támogatás mellé alighanem újszerű elvárások is társulnak, mit lehet tudni ezekről?

Valóban így van, s e területen is kifejezetten jó hírekkel szolgálhatok. Költségvetésünk jelentős növekedése mellett, a tárgyalások másik kiemelkedő eredménye ugyanis a MOMÉ-ra szabott egyedi teljesítménymutatók bevezetése lett. Elértük, hogy szakmai építkezésünket ne más intézményekben —vagy a felsőoktatásban általánosan—használt, hanem kifejezetten a művészeti és design terület sajátosságainak megfelelő, a MOME által e célra kidolgozott indikátorokkal mérhessük. Akadémiánk munkatársai pontosan tudják, hogy ennek jelentősége rendkívüli. Egyéb, például kutatás-fejlesztésből, nemzetközi együttműködésekből és üzleti partnerségekből származó bevételeinket közben fokozatosan és jelentős mértékben növelnünk kell, ez azonban a megállapodástól független, szuverén célkitűzésünk is. 

 

A hallgatószám növelését nem említette…

140 éves története során a MOME mindig is kis hallgatószámú, kiválósági alapú intézmény volt. Nem hogy változtatni nem kívánunk ezen, de az elmúlt időszakban tovább erősítettük az egyetem karakterét —például a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj létrehozásával. Már a tárgyalási folyamat elején jeleztük, hogy nem tudunk ezzel a hagyománnyal ellentétes vállalást tenni. A nemzetközi összevetésben is kivételesen magas hallgatói színvonal, és a kedvező tanár-diák arány olyan értékek, amit anyagi ösztönzők ellenében sem sodorhatunk veszélybe. Kollégáim talán e területen számítottak leginkább elutasításra, a kormány azonban elfogadta az érveinket és támogatja a koncepciónkat.

 

Nem titok, hogy sokan béremelésben is reménykednek.

Számomra nem kérdés, hogy a költségvetésünk növekedésével a bérek emelésének is folytatódnia kell. Még a korábbi, jóval szerényebb mozgásterünk mellett is ragaszkodtam hozzá, hogy —a szakszervezet javaslatának megfelelően—kezdjük el a legalacsonyabb bérű kollégák juttatásának felzárkóztatását. Azóta túl vagyunk az első általános emelésen, s januárban jöhet a folytatás, ezúttal már egy professzionális teljesítményösztönző rendszerrel megerősítve.  

 

Mik a következő lépések?

A napokban lesz egy éve, hogy lehetőségem nyílt bemutatkozni a MOME szenátusának. Aki jelen volt, tudja, hogy azon a napon számos konkrét vállalást tettem alapítványunk első évére vonatkozóan. Most tehát következhet a számadás —s ezt az alkalmat arra is felhasználom, hogy a fenti megállapodás részleteit megosszam az egyetem közösségével. Ezt követően az új vezérigazgató koordinációja mellett, elkezdődhet a 2022-es év és vele a MOME új korszakának pénzügyi tervezése. Az állami támogatás növekedése a léptékváltásnak csak eszköze, de nem célja. Alap ahhoz, hogy minden korábbinál többet hozzunk ki magunkból közösségi és egyéni szinten egyaránt. Most már tényleg minden adott a sikerhez: az új campus, egy hatékony és korszerű működési modell, és immár a pénzügyi alapfeltételek is. A megnövekedett mozgásteret megfontoltan és bölcsen kell használnunk, mindent a világszínvonal elérésének szolgálatába állítva. Minden egyetemi polgárra számítunk. 

More news

MOME students triumphed at the Red Dot Design Awards, often referred to as the "Oscars of the design world" with revolutionary concepts including a hybrid tram, a modular pram, an innovative VR headset for home workouts, and a stretcher designed for rough terrains. These award-winning projects were developed under the new preparatory programme of the Moholy-Nagy University of Art and Design, whose success is demonstrated by five out of twelve submissions receiving accolades.

It is a long-standing tradition of our University to entrust designing the visual identity of the MOME Diploma, from graphic design to the portrait photography of BA and MA students, to students through a competition. The annually refreshed concept thus reflects the university community from within, creating an important snapshot of the times and a unique keepsake for each graduating year.

Ten teams have embarked on an exciting journey with mentors from MOME, with several projects focusing on space-based plant cultivation and creating new habitats as alternatives to a lost Earth. The 2024 edition of the “Jump into the Future!" competition for 7th to 10th graders revolves around the theme of space. The second round is already underway, and the expanded jury had a challenging task putting together a shortlist from 52 entries by highly committed students from across the country.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121