Moholy-Nagy University of Art and Design

Showcase

Student projects
Stefan Lengyel Scholarship of Excellence
University projects
Mercedes x MOME
Moholy-Nagy Award
View the latest projects at MOME
Celebrating our students achievements, where individuals to flourish and to become mindful, conscientious, creative and proactive citizens.

Student projects

Most vagy soha címen készül minden idők legdrágább magyar filmje, körülbelül hat milliárd forintból. A történelmi akciófilmről a készítők azt rebesgetik, hogy ez lehet a magyar Peaky Blinders. Az izgalmas kalandok talán majd elfeledtettetik a nézőkkel az omló vakolatot és a napról napra élést. A greenbox bármilyen tartalommal, üzenettel feltölthető. Az a hipotézisem, hogy csupán pénzből nem lehet kultúrát építeni és hazafiságot vásárolni. Nap, mint nap felmerül bennünk a kérdés, hogy miért költenek hatalmas összegeket olyan dolgokra, amik soha nem fognak megtérülni. Drága technika, hatalmas díszletek, de az ízlésnek, a történelmi hűségnek nincsen sok jele. Minden csupán hamis és másolat. A hírből kiindulva szabadon kialakult asszociációkat, ötleteket készítettem el kollázs technikával. A téma kitágult, de igyekeztem a filmes atmoszférát és szimbolikát megtartani.

“2046-ban valentin napon egy aszteroida a Földnek csapódhat” - 24.hu; “A halál elpusztítja, a haláltudat megmenti az embert” - Yalom. Mi történne, ha valóban egy aszteroida közelítene bolygónk felé? Milyen érzéseket váltana ki belőlünk? Bizonyára rettegnénk, ugyanakkor felvillantaná a belenyugvás és az újrakezdés lehetőségét is. Mert ahhoz, hogy felébredjünk, szükségünk van egy sokk-ra. Rengetegen foglalkoztak már a témával Lars von Triertől kezdve Knausgard-ig, mindannyian rákapcsolódva az emberiség pusztulás iránt érzett mélységes vágyára. Miféle ambivalenciát rejt mindez? Könnyebb boldognak lenni ismerve a pontos határidőt?

A nemzeti identitás az egyes helyekhez, eseményekhez, szimbólumokhoz, történetekhez való kötődést reprezentálja. A multikulturalizmus a 20.század végétől egyre hangsúlyosabb jelenség, aminek a nemzeti identitásra gyakorolt hatásával szembe kell nézni. Sorozatomban arra keresem a választ, kell-e erős nemzettudat egy közösségnek a fejlődés érdekében? Mennyiben segíti a hagyományokhoz való ragaszkodás egy csoport haladását? Mennyire eredményesen érvényesíti a nemzeti ünnep az identitás alakító szerepét? Fontosak-e a nemzeti ünnepek a nemzeti tudat kialakításához? Milyen sajátosságokkal rendelkeznek a magyar nemzeti ünnepek? Ezek a sajátosságok milyen következményekkel járnak?

Stefan Lengyel Scholarship of Excellence

The Stefan Lengyel Excellence Scholarship brought to life by the Moholy-Nagy University of Art and Design Fund besides supporting the students, based on their achievements, lays great emphasis on the development of their up-to-date practical competencies and their professional integration. The program includes two modules.

University projects

Our teacher Péter Bence Simon won first prize in the Typography category of the Brands and Communication Design section of the Red Dot Award. His award-winning TYPO LANTERNS poster was commissioned by the KECD (Korea Ensemble of Contemporary Design) on the theme of ‘Beautiful Seoul’. It was also included in the annual year book of the prestigious New York-based design publisher Graphis Poster Annual available from summer 2024 and received a Silver Award.

This year marked the 20th running of the Vienna Shorts international short film festival, which took place between 1 and 6 June 2023.

The exhibition The Apples of Their Eyes by Rudolf Balogh Award winning photographer and Head of the MOME Photography BA Gábor Máté DLA habil. opened on 15 March 2023 at 12 noon at the Yossi Nahmias Photography Gallery in Jerusalem (Department of Photographic Communication Hadassah Academic College). Opened by Rudolf Balogh Award winning photographer and Head of the MOME Photography MA Gábor Arion Kudász DLA, it is on view until 18 April.

Mercedes x MOME

Vehicle design from clay models to virtual reality: both MOME and the vehicle design programme have come a long way in the last two decades.

Moholy-Nagy Award

A Moholy-Nagy-díjjal a MOME olyan személyiségeket kíván elismerni, akiknek emberi és alkotói léte szorosan kapcsolódik az egyetemhez vagy az egyetem által képviselt értékekhez.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121