Ruttkay Zsófia PhD matematikus, egyetemi docens habilitációja

2020. február 18., 10:00 MOME UP 4. emelet 401., Ruttkay Zsófia PhD habilitációja

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolája tisztelettel meghívja Önt Ruttkay Zsófia PhD matematikus, egyetemi docens habilitációs eljárásának nyilvános eseményére.

Időpontja: 2020.02.18. 10.00, helyszíne a MOME UP 4. emelet coworking tere (401).

Szakértő bizottság elnöke: Kapitány Ágnes DSc professor emerita, MOME, tagjai: György Péter DSc egyetemi tanár, ELTE és Peternák Miklós CSc egyetemi tanár, MKE.

A habilitációs védés részeként elhangzó előadások:

10.00-10.45: Egy matematikus a MOME-n – szakmai életút
Alkalmazott matematikusi képzettséggel a Mesterséges Intelligencia területén először az MTA SZTAKI, majd 20 éven át egy hollandiai tudományos kutatóintézet és két egyetem munkatársaként jelentős eredményeket értem el a Számítógéppel Segített Tervezés (CAD) és az Intelligens Virtuális Ágensek (IVA) terén. A tudományos kutatómunka mellett a művészeteket a matematikával és az informatikával összekapcsoló projekteket kezdeményeztem, valamint a University of Twente új interdiszciplináris, máig népszerű BSc képzés (Creative Technology) akkreditációs anyagának kidolgozását irányítottam.
2009-ben a MOME-hez csatlakozva megalapítottam a majd tíz éven át működő TechLabot, ahol multidiszciplináris, kutatás-fejlesztési és oktatási projektek keretében vizsgáltam a digitális technológiák újfajta alkalmazási lehetőségeit, például az interaktív könyv vagy kulturális örökségmegőrzés területén. Visszatekintve pályámra most azt is látom, hogy a szakmai életem fordulatai egymásra is épültek, és számos korábbi, távolinak tűnő elemét a MOME-n máig tudom kamatoztatni.

Kb. 11.15-12.15: Digitális technológiák szerepe a múzeum falain innen és túl – oktatói előadás
Az információs forradalom korában a múzeum számára kihívás, hogy a megváltozott tanulási, szabadidős és társas időtöltési szokásokkal lépést tudjon tartani, a jövő generációi is vonzónak és hasznosnak tartsák az intézményt. Ugyanakkor a digitális technológiák merőben új lehetőségeket nyújtanak a múzeumlátogatás élményszerűvé tételére, a modern tanulási paradigmák alkalmazására informális tanulási környezetben, illetve a társadalom kisebb-nagyobb csoportjainak aktív bevonására. Az előadás során a Digitális Múzeum kurzusok hallgatói projektjei valamint megrendelésre készült TechLab projektek példáin keresztül, szisztematikus rendszerben mutatom be a lehetőségek tárházát.
Part of this talk, entitled „Exploiting Digital Technologies within and beyond the Museum Walls” will be given in English.

A bizottság az előadások végén zárt ülésen értékel és az eredményt nyilvánosan kihirdeti.

Publikálva: 2020-02-04 10:41:00

Hírek