German Kinga MOME docens tárlatvezetése Anthony Marchetti Paul című kiállításán

2021. június 19., 10:00 TOBE Gallery, 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.

Anthony Marchetti | PAUL | 2021. május 26. - július 3.

2021. május 25-én nyílik meg Anthony Marchetti fotográfus első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben, ami július 3-áig lesz megtekinthető. Szoros együttműködésben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, a kiállítást számos esemény kíséri, melyek különböző módon segítik eljuttatni és feldolgozni az üzenetet a közönség számára. A kiállítás a Műtárgyak Éjszakája 2021 és a Gallery Weekend Budapest 2021 hivatalos programjának is része.

A kiállítás címét adó Paul c. projekt arra tesz kísérletet, hogy megjelenítsen és rekonstruáljon egy múltat és egy olyan világot, amely ma már nem létezik, leszámítva néhány megmarad helyszínt, illetve néhány megőrzött tárgyat és emlékeket.

A kiállítás középpontjában egy családtörténet és az identitáskeresés áll. A fotóművész nagymamája fiatal lányként a szovjet csapatok elől menekült el Szegedről és gyalog jutott ki Münchenbe, egy menekülttáborba. Ott esett szerelembe egy Paul (azaz valószínüleg Pál) nevű fogorvos hallgatóval. Nem sokkal később azonban a nagymama számára megnyílt a lehetőség, hogy Amerikába utazzon. Megbeszélték, hogy az USA-ban újra találkoznak, de a férfi végül soha nem érkezett meg. Az Atlanti-óceánon való átkeléskor jelentkeztek rajta először a terhesség tünetei, az Új Világban pedig megszületett Marchetti édesanyja. Jelen kiállítás alkotója felnőtt fotóművészként tért vissza Magyarországra és dokumentálta a történet képzeletbeli útvonalát: tájakat, személyes tárgyakat, és egyben olyan idős férfiakról is készített portrét, akik a nagypapái lehetnének.

A május 25-én megnyíló kiállítás időtartama alatt több művészeti és participatív eseményen keresztül is értelmezzük a hiány és az identitás kérdéskörét, a család szerepét az egyén életében. A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollaborációjában valósul meg. A kurátor German Kinga, a MOME egyetemi docense, a kapcsolódó programok szervezésében három Design- és művészetmenedzsment szakos hallgató vesz részt.

A kiállításhoz kapcsolódó programok részeként június 19-én 10:00 órától German Kinga kurátori tárlatvezetése (Műtárgyak Éjszakája 2021 program) is megrendezésre kerül. Emellett 3 felsőéves MOME Design- és Művészetmenedzsment hallgató is részt vesz a kiállításhoz kapcsolódó események létrehozásában és szervezésében: Helli Szimonetta, Ködmön Petra, illetve Herter Júlia.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre

Teljes letölthető sajtóanyag

TOBE Gallery • 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.

nyitvatartás

szerda - péntek • 14.00 - 18.00

szombaton • 11.00 - 15.00

valamint bejelentkezéssel: info@tobegallery.hu

Publikálva: 2021-05-18 08:55:00