A szépségről és az eleven létezésről: az esztétikai érték mint az élet értelme / / Nick Riggle budapesti előadása

Hogyan törjünk ki a hétköznapokból? Javíthatunk-e esztétikai és egyéb választásainkon keresztül az életminőségünkön? Hogyan segíthet a szépség, az esztétikai érték az élet értelmének megtalálásában? Nick Riggle, amerikai filozófus, korábban élsportoló görkorcsolyázó ezekre a kérdésekre ad választ népszerű könyveiben.

Egyebek mellett arról ír, hogyan válhatunk nagyszerűvé azzal, hogy néha kockázatot vállalunk, itt-ott megszegjük a társadalmi elvárásokat, és azzal, hogy esztétikai kérdésekben kifejezzük az egyéniségünket, s együtt "rezgünk" másokkal, vagyis közösséget építünk. Elképzelése szerint az esztétikai érték nem csak hab a világ tortáján, hanem alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy értelmesnek élhessük meg az életünket.  

A most a MOME Global Voices vendégeként érkező filozófus On Beauty and Being Alive: Aesthetic Value as the Meaning of Life (A szépségről és az eleven létezésről: az esztétikai érték mint az élet értelme) címmel tart előadást egyetemünkön.  

Riggle a University of San Diego professzora, közérthető filozófiai és önfejlesztő könyveiben megpróbál a “ragadd meg a napot” és az “egyszer élünk” kifejezések mögé nézve a mai ember számára is érvényes, kortárs értékajánlatot tenni. Munkásságának középpontjában az általa kommunitárius esztétikának nevezett érték áll, amely közösséget teremt, ugyanakkor kiemelt szerepet kap elméletében a Schillertől átvett szabadság-felfogás is, és az a lehetőség, hogy az egyén az esztétikai választásain keresztül képes megélni ezt a szabadságot, képes az életét egy magasabb szinten megélni, értelmet találni benne.

A sokat tapasztalt Riggle, mielőtt a filozófia felé fordult, élsportolóként bejárta a világot a görkorcsolyával, egy szubkultúra részese volt. Sportsikerei miatt még a középiskolát is otthagyta, de a versenyek között folyton olvasott, zenéket írt, s rájött, számára rendkívül fontos a tanulás. Mivel nem egy olyan családból származik, ahol a tanulás támogatott érték lett volna, saját erőből érettségizett le, majd tanult tovább, és így talált rá a filozófiára, mint élethivatásra. Munkássága nyomán a mai analitikus esztétika egyik vezető személyiségévé vált, rangos folyóiratokban publikál, de gyakran tart előadásokat is. 

Event information

Időpont: 2024. május 28., 11 óra
Helyszín: MOME TWO, Térkísérleti (T_014)

Az esemény nyelve angol.

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121