Artist Talk @ MOME / / / Alejandra Aragon: From wound to error

A sebtől a hibáig: A személyes tapasztalat szerepe a képalkotás folyamatában. Szeretettel várunk a 2024-es Elizabeth A-i-R residenciaprogram nyertesének, Alejandra Aragon, mexikói művész előadására!

Elizabeth A-i-R néven 2022-ben először hirdette meg Budapest Erzsébetváros és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia képzése a nemzetközi művészeti rezidencia-programját. A pályázatra a világ minden tájáról olyan fotográfusok, illetve a fotográfia médiumát alkalmazó képzőművészek jelentkezését vártuk, akik munkájukban a változó urbánus közeggel, városi ellenállással, valamint a városi szövetbe ágyazott és abban megjelenő történelemmel, hagyománnyal, politikával, illetve társadalmi konfliktusokkal foglalkoznak. A program célja, lehetőséget nyújtani karrierjük elején álló nemzetközi művészeknek, hogy budapesti bázissal a Közép-Európában alkossanak, illetve a közép-európai régióval foglalkozó műveket hozzanak létre. 2023 tavaszán láttuk vendégül az első rezidenst, Yuki Jungesblut német fotóművészt.

Alejandra Aragón a mexikói Ciudad Juárezből származik. Különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata, melyeket dekolonizációs, interszekcionális nézőpontból tanulmányoz. A gyakorta intim tapasztalatokat a szélesebb nyilvánosság elé tárja, hogy a személyes hangok túlélési stratégiákat nyújtsanak a késői kapitalizmus bizonytalan valóságával szemben.
2011-ben elnyerte a PECDA Chihuahua ösztöndíját. 2013 és 2018 között számos csoportos kiállításon vett részt, többek között a Museo de Arte Moderno de Toluca-ban és a Centro de la Imagen-ben, a Fototeca de Zacatecas-ban, a Centro Cultural Tijuana B.C.-ben, Mexikóban. Külföldön pedig a Kunsthalle Kade Museum-ban, Hollandiában, a Polygon Gallery-ben Kanadában, valamint a Monat Der Fotografie Off fesztiválon Németországban, majd 2020-ban Grúziában. A Las Noches Invisibles című dokumentumfilmje 2018-ban az Ambulante Filmfesztivál "Coordenadas" programjában szerepelt. 2019-ben megkapta a FONCA Jávenes Creadores ösztöndíját és a Tribeca Filmintézet If / Then programjának gyártási támogatását a Disrupted Borders című dokumentumfilmjéhez. Továbbá részt vett a World Press Photo 2020-as Joop Swart mesterkurzusán is.

Event information

Időpont: 2024.04.17., szerda, 17 óra
Helyszín: M_206

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121