Moholy-Nagy University of Art and Design

Engage4BIO

Cél
Partnerek
Better understanding, intensified engagement, training and development in regional bio-based systems
A MOME részvételével 2022. október 1-én elindult az Engage4BIO projekt, amelyet öt európai ország 21 partnerintézménye valósít meg a következő három évben.

A Horizont Európa program keretében támogatott projekt célja a biomassza alapú gazdaság (bio-based economy, bioeconomy) erősítése és a fenntartható regionális fejlődés elősegítése a résztvevő országokban és Európában, a design thinking, a co-creation, a művészet és design és készségfejlesztés eszközeivel. 

A projektpartnerek regionális együttműködési platformokat és különböző értékláncokhoz (fa építőanyag és belsőépítészet, mezőgazdaság és agrár-élelmiszeripar, körforgásos és bio-alapú textilipar, bio-alapú és fenntartható csomagolóipar, és a “blue bioeconomy” azaz a tengeri biomassza alapú gazdaság) kapcsolódó hálózatokat hoznak létre a felsőoktatási és felnőttképzési intézmények, a szakpolitika, a civil társadalom és az üzleti szféra szereplőinek bevonásával. 

Projekt részletei
Azonosítószáma
101059565
Futamidő
36 hónap
Támogatás összege
120,312 EUR

Cél

Ezeken a platformokon olyan modellek kialakítása a cél, amelyek figyelembe veszik az adott régió társadalmi, gazdasági és kulturális sajátosságait és azokra építve növelik a társadalmi tudatosságot, a szakpolitikával kapcsolatos visszajelzési folyamatokat, és elősegítik a fenntartható innovációs rendszerek kialakulását. 

A bioeconomy fogalma, különösen Magyarországon tisztázásra szorul. Szó szerint fordításban biogazdaság, ami a vegyszerek használatát minimálisra csökkentő termelési módszereket alkalmazó gazdálkodók gyűjtőfogalma. A biomassza-alapú gazdaság, ezzel szemben egy olyan gazdasági modell, amely a biológia erőforrások tudás alapú előállításával és felhasználásával termékeket, folyamatokat és szolgáltatásokat biztosít a gazdasági szektorok részére, mindezt egy fenntartható gazdasági keretrendszerben.

A MOME, a Bay Zoltán Nonprofit Kft-vel közösen vezeti a magyarországi agrár-élelmiszeripari platform létrehozását, a kapcsolódó, innovatív tájékoztató és kommunikációs kampányok megtervezését, valamint a művészet és design beemelését ezekbe a tevékenységekbe. Ugyancsak a MOME lesz a felelős a „This is bioeconomy” - nemzetközi design díjak kiírásáért és lebonyolításáért, amelyre innovatív art x tech projektek pályázhatnak majd, amelyek nagy hatást gyakorolhatnak a bioalapú gazdasági és társadalmi innovációra. 

Résztvevők

Blaumann Edit

Bodóczky Antal

Gémesi Zsolt

Polyacskó Orsolya

Szerencsés Rita

Boros Judit

Partnerek

1 Zentrum für Soziale Innovation GmbH (ZSI), Ausztria

2 Wageningen Research (WR), Hollandia

3 Agenzia per la Promozione della Ricerca Europea (APRE), Olaszország

4 Bay Zoltan Nonprofit Ltd for Applied Research (BZN), Magyarország

5 European Association for Education of Adults (EAEA), Belgium

EAEA társult partnerek: 6) Verband Österreichischer Volkshochschulen (VOEV), Ausztria; 7) Nevelők Háza Egyesület (NHE), Magyarország;  8) Learn for Life (LfL), Hollandia; 

9 Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME)

10 ArtEZ University of the Arts (ArtEZ), Hollandia

11 CLIC Innovation Oy (CLIC), Finnország

12 Business Upper Austria Wirtschaftsagentur GmbH (TMG), Ausztria

13 Metropolia University of Applied Sciences (MET), Finnország

14 University of Palermo (UNIPA), Olaszország

Társult partnerek:
15 Uudenmaan Liitto - Helsinki-Uusimaa Regional Council (HURC), Finnország

16 Distretto della pesca e crescita BLU (COSVAP), Olaszország

17 Consorzio Universitario della Provincia di Trapani (CUPT), Olaszország

18 Creative.Region Linz & Upper Austria GmbH (CREARE), Ausztria

19 Holzcluster Steiermark GmbH (HCS), Ausztria

20 Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR), Hollandia

21 Bavarian Research Alliance GMBH (BayFOR), Németország
 

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121