A 2024. évi EKÖP Kooperatív Doktori Program pályázat nyertesei

Egy, a gyermekvédelmi intézményrendszer designszempontú átalakítási lehetőségeiről szóló kutatás, valamint a szociális és inkluzív alapú designszemléletet és -módszertant szem előtt tartó, társadalmilag, ökológiailag, urbanisztikailag is fenntartható rendszer kifejlesztése szerepel az idei Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program Kooperatív Doktori Programja (EKÖP KDP) nyertes pályázatai között.

A program célja, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területén gyarapítsa azoknak a MOME-munkavállalóknak a létszámát, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják bővíteni, és elkötelezettek tudásuk társadalmi, gazdasági hasznosításában. Az idei pályázat nyertesei 2024. szeptember 13-án vehették át dicsérő oklevelüket. 

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogász kutatási témája A magyar gyermekvédelmi intézményrendszer designszempontú átalakítási lehetőségei, különös tekintettel a for-profit és non-profit szektor szerepvállalásának lehetőségeire, valamint a gyermekközpontú service design szemlélet alkalmazására. Témavezetője Kapitány Ágnes DSc, vállalati partnere pedig a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. A kutató célja összehasonlító kutatás végzése a gyermekvédelmi intézményrendszerek különböző nemzetközi jó gyakorlatairól és modelljeiről, majd azok értékelő bemutatása a magyarországi adaptálhatóság, a magyar társadalmi innovációt szolgáló designmegoldások és a gyermekközpontú (a gyerekek és családjuk) szükségleteit szem előtt tartó szolgáltatási design kialakításának a lehetősége szempontjából. 

Olyan innovatív alapkutatásról van szó, amelyben a service design és a gyermekvédelem találkozik. A jog, a gyermekvédelem és a service design multidiszciplináris alkalmazásával és a nemzetközi gyakorlatok összehasonlító elemzésével teljesen új nézőpont nyílik meg, ami hosszú távon valamennyi szociális ellátórendszer számára hasznosítható lehet, nem csak a gyermekvédelemben. Ez különösen érvényes a hátrányos régiókat, a szegregátumokat, valamint a leszakadó régiókat érintő politikák és szolgáltatásnyújtások területén. Ezeken a területeken a kutatás során kidolgozott és bemutatott modellek adaptív újrahasznosítása is elképzelhető. 

Molnár Ádám járműtervező Perpetuum mobile munkacímű kutatása az urbanizáció emberre és környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja, kiemelt hangsúlyt fektetve a mobilitás témakörére. Fontos szociális és ökológiai kérdéseket feszeget. A projektmunka során a célja olyan hiánypótló és kézzelfogható kutatási anyag és mestermunka készítése, amely gondolatébresztő, inspiráló, integrálható lehet a várostervezési, mobilitási és designszakterületek, valamint az elméleti és döntéshozói körök számára. A kutatómunka arra is keresi a választ, hogy milyen formában valósítható meg egy valóban fenntartható, társadalmilag, ökológiailag, urbanisztikailag szimbiózisban működő rendszer, a szociális és inkluzív alapú design szemléletét és módszertanát szem előtt tartva. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének oktatójaként fontos szempont számára, hogy a munkája értékteremtő módon kapcsolódhasson a MOME Jövő Egyeteme oktatási programjának holisztikus tematikájához. A jelölt témavezetője Koós Pál, vállalati partnere pedig a MÁV Vagon Vasúti Jármű Gyártó és Javító Kft. 

 

 

A programot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósítja meg a MOME. 

More news

Budapest–Róma A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Collegium Hungaricum Róma rezidenciaprogramot indít a művészi kreativitás, az interdiszciplinaritás és a kulturális értékteremtés jegyében. A két intézmény együttműködésében létrejövő Római Hallgatói Rezidenciaprogram ünnepélyes szerződésének az aláírására október 21-én, a MOME Campusán került sor.

Az Elle magazin harmadik alkalommal rendezi meg az ELLE Decoration International Design Awards Hungaryt (EDIDA), amelyen a hazai design kiemelkedő alkotóit díjazzák. A MOME-alumni tervezői idén is nagy számban szerepelnek a díj shortlistjén, mind „Az Év Fiatal Tervezője”, „Az Év Terméke”, „Az Év Márkája” és „Az Év Fenntartható Kezdeményezése” kategóriákban.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének újabb bizonyítékaként, valamint a FISU Healthy Campus program részeként a GreenGo- és a MOL Bubi-együttműködés keretében a MOME új, zöld közlekedési lehetőségeket biztosít minden hallgató, oktató és dolgozó számára, zöld közlekedésre ösztönözve az egyetem közösségét a Zugligeti úti Campus vonzatában is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121