A bolygóért tenni akaró hallgatók

Date:
A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.

A teltházas eseményen a résztvevők megismerhették a permakultúrát (PK) mint tervezési rendszert és szemléletmódot, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául és a táj, az ember és az erőforrások közötti szinergiákra épít.

A permakulturális tervezés a természetes ökológiai rendszerek működéséből kiindulva alkalmazza a hulladékmentesség és a zárt ciklusú, vagyis körforgásos rendszerek elvét. Holisztikus szemlélettel közelít, és olyan stratégiákat és megoldásokat alkalmaz, melyek vidéki és városi környezetben, kis és nagy léptékben, egyéni életünk megszervezésében, természeti rendszerek újraépítésében, közösségek létrehozása során, vagy épp társadalmi rendszerek újraalkotásában is egyaránt jól használhatók.

A most indított képzésben az Írországban permakultúrát tanult, akkreditált PDC oktató Márkuly István együtt dolgozik a formatervező alumnus, Co&Co Designcommunication Kft. vezetőjeként ismert Nagy Richárddal és Gorka-Focht Máté, oktató és doktorandusszal. A kurzus alapjait Bill Mollison A Designer’s Manual című könyve adja, a tantervben szerepel a permakultúra filozófia, alapszintű tudást nyújt az ökológia, a talajtan és a vízgazdálkodás témáiról, módszertani tudást ad a helyszíni elemzés és értékelés, a területfelmérés, illetve az évelő élelmiszertermelési rendszerekről.


 

Az elméleti ismeretek elsajátítását követően, a gyakorlati óráknak a MOME campusa ad majd otthont, a hallgatók az előre kihirdetett feladat szerint, a félév során elsajátított tudásanyag alapján csoportosan fejlesztett terveiket prezentálják. Az egyetemen szerezhető öt kreditértékű OKJ minősítésű képzés a nyári táborral kiegészítve nemzetközi permakultúra bizonyítványt ad.

Az Életfa Permakultúra Egyesülettel együttműködésben szervezett kurzus tematikája illeszkedik az intézmény zöld vállalásaihoz is. A fenntarthatóságot a középpontba állító MOME Zero program 2030-ra tűzte ki, hogy a MOME az ország első karbonsemleges egyeteme lesz, ennek keretében idén három nemzeti parkkal együttműködésben és a hallgatók bevonásával indul el többek között a MOME erdőtelepítési programja is. 

More news

Hogyan mutathatja be a grafikai tervezés a toleranciát? Mirko Ilić Boszniában született, ma New Yorkban élő és dolgozó művész hat éve indította útjára a Tolerance Poster Showt, amelyet április 2-ig a MOME Groundban lehet megtekinteni.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121