A bolygóért tenni akaró hallgatók

Date:
A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.

A teltházas eseményen a résztvevők megismerhették a permakultúrát (PK) mint tervezési rendszert és szemléletmódot, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául és a táj, az ember és az erőforrások közötti szinergiákra épít.

A permakulturális tervezés a természetes ökológiai rendszerek működéséből kiindulva alkalmazza a hulladékmentesség és a zárt ciklusú, vagyis körforgásos rendszerek elvét. Holisztikus szemlélettel közelít, és olyan stratégiákat és megoldásokat alkalmaz, melyek vidéki és városi környezetben, kis és nagy léptékben, egyéni életünk megszervezésében, természeti rendszerek újraépítésében, közösségek létrehozása során, vagy épp társadalmi rendszerek újraalkotásában is egyaránt jól használhatók.

A most indított képzésben az Írországban permakultúrát tanult, akkreditált PDC oktató Márkuly István együtt dolgozik a formatervező alumnus, Co&Co Designcommunication Kft. vezetőjeként ismert Nagy Richárddal és Gorka-Focht Máté, oktató és doktorandusszal. A kurzus alapjait Bill Mollison A Designer’s Manual című könyve adja, a tantervben szerepel a permakultúra filozófia, alapszintű tudást nyújt az ökológia, a talajtan és a vízgazdálkodás témáiról, módszertani tudást ad a helyszíni elemzés és értékelés, a területfelmérés, illetve az évelő élelmiszertermelési rendszerekről.


 

Az elméleti ismeretek elsajátítását követően, a gyakorlati óráknak a MOME campusa ad majd otthont, a hallgatók az előre kihirdetett feladat szerint, a félév során elsajátított tudásanyag alapján csoportosan fejlesztett terveiket prezentálják. Az egyetemen szerezhető öt kreditértékű OKJ minősítésű képzés a nyári táborral kiegészítve nemzetközi permakultúra bizonyítványt ad.

Az Életfa Permakultúra Egyesülettel együttműködésben szervezett kurzus tematikája illeszkedik az intézmény zöld vállalásaihoz is. A fenntarthatóságot a középpontba állító MOME Zero program 2030-ra tűzte ki, hogy a MOME az ország első karbonsemleges egyeteme lesz, ennek keretében idén három nemzeti parkkal együttműködésben és a hallgatók bevonásával indul el többek között a MOME erdőtelepítési programja is. 

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121