A bolygóért tenni akaró hallgatók

Date:
A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.

A teltházas eseményen a résztvevők megismerhették a permakultúrát (PK) mint tervezési rendszert és szemléletmódot, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául és a táj, az ember és az erőforrások közötti szinergiákra épít.

A permakulturális tervezés a természetes ökológiai rendszerek működéséből kiindulva alkalmazza a hulladékmentesség és a zárt ciklusú, vagyis körforgásos rendszerek elvét. Holisztikus szemlélettel közelít, és olyan stratégiákat és megoldásokat alkalmaz, melyek vidéki és városi környezetben, kis és nagy léptékben, egyéni életünk megszervezésében, természeti rendszerek újraépítésében, közösségek létrehozása során, vagy épp társadalmi rendszerek újraalkotásában is egyaránt jól használhatók.

A most indított képzésben az Írországban permakultúrát tanult, akkreditált PDC oktató Márkuly István együtt dolgozik a formatervező alumnus, Co&Co Designcommunication Kft. vezetőjeként ismert Nagy Richárddal és Gorka-Focht Máté, oktató és doktorandusszal. A kurzus alapjait Bill Mollison A Designer’s Manual című könyve adja, a tantervben szerepel a permakultúra filozófia, alapszintű tudást nyújt az ökológia, a talajtan és a vízgazdálkodás témáiról, módszertani tudást ad a helyszíni elemzés és értékelés, a területfelmérés, illetve az évelő élelmiszertermelési rendszerekről.


 

Az elméleti ismeretek elsajátítását követően, a gyakorlati óráknak a MOME campusa ad majd otthont, a hallgatók az előre kihirdetett feladat szerint, a félév során elsajátított tudásanyag alapján csoportosan fejlesztett terveiket prezentálják. Az egyetemen szerezhető öt kreditértékű OKJ minősítésű képzés a nyári táborral kiegészítve nemzetközi permakultúra bizonyítványt ad.

Az Életfa Permakultúra Egyesülettel együttműködésben szervezett kurzus tematikája illeszkedik az intézmény zöld vállalásaihoz is. A fenntarthatóságot a középpontba állító MOME Zero program 2030-ra tűzte ki, hogy a MOME az ország első karbonsemleges egyeteme lesz, ennek keretében idén három nemzeti parkkal együttműködésben és a hallgatók bevonásával indul el többek között a MOME erdőtelepítési programja is. 

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121