A bolygóért tenni akaró hallgatók

Date:
A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.

A teltházas eseményen a résztvevők megismerhették a permakultúrát (PK) mint tervezési rendszert és szemléletmódot, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául és a táj, az ember és az erőforrások közötti szinergiákra épít.

A permakulturális tervezés a természetes ökológiai rendszerek működéséből kiindulva alkalmazza a hulladékmentesség és a zárt ciklusú, vagyis körforgásos rendszerek elvét. Holisztikus szemlélettel közelít, és olyan stratégiákat és megoldásokat alkalmaz, melyek vidéki és városi környezetben, kis és nagy léptékben, egyéni életünk megszervezésében, természeti rendszerek újraépítésében, közösségek létrehozása során, vagy épp társadalmi rendszerek újraalkotásában is egyaránt jól használhatók.

A most indított képzésben az Írországban permakultúrát tanult, akkreditált PDC oktató Márkuly István együtt dolgozik a formatervező alumnus, Co&Co Designcommunication Kft. vezetőjeként ismert Nagy Richárddal és Gorka-Focht Máté, oktató és doktorandusszal. A kurzus alapjait Bill Mollison A Designer’s Manual című könyve adja, a tantervben szerepel a permakultúra filozófia, alapszintű tudást nyújt az ökológia, a talajtan és a vízgazdálkodás témáiról, módszertani tudást ad a helyszíni elemzés és értékelés, a területfelmérés, illetve az évelő élelmiszertermelési rendszerekről.


 

Az elméleti ismeretek elsajátítását követően, a gyakorlati óráknak a MOME campusa ad majd otthont, a hallgatók az előre kihirdetett feladat szerint, a félév során elsajátított tudásanyag alapján csoportosan fejlesztett terveiket prezentálják. Az egyetemen szerezhető öt kreditértékű OKJ minősítésű képzés a nyári táborral kiegészítve nemzetközi permakultúra bizonyítványt ad.

Az Életfa Permakultúra Egyesülettel együttműködésben szervezett kurzus tematikája illeszkedik az intézmény zöld vállalásaihoz is. A fenntarthatóságot a középpontba állító MOME Zero program 2030-ra tűzte ki, hogy a MOME az ország első karbonsemleges egyeteme lesz, ennek keretében idén három nemzeti parkkal együttműködésben és a hallgatók bevonásával indul el többek között a MOME erdőtelepítési programja is. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121