A bolygóért tenni akaró hallgatók

Date:
A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.

A teltházas eseményen a résztvevők megismerhették a permakultúrát (PK) mint tervezési rendszert és szemléletmódot, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául és a táj, az ember és az erőforrások közötti szinergiákra épít.

A permakulturális tervezés a természetes ökológiai rendszerek működéséből kiindulva alkalmazza a hulladékmentesség és a zárt ciklusú, vagyis körforgásos rendszerek elvét. Holisztikus szemlélettel közelít, és olyan stratégiákat és megoldásokat alkalmaz, melyek vidéki és városi környezetben, kis és nagy léptékben, egyéni életünk megszervezésében, természeti rendszerek újraépítésében, közösségek létrehozása során, vagy épp társadalmi rendszerek újraalkotásában is egyaránt jól használhatók.

A most indított képzésben az Írországban permakultúrát tanult, akkreditált PDC oktató Márkuly István együtt dolgozik a formatervező alumnus, Co&Co Designcommunication Kft. vezetőjeként ismert Nagy Richárddal és Gorka-Focht Máté, oktató és doktorandusszal. A kurzus alapjait Bill Mollison A Designer’s Manual című könyve adja, a tantervben szerepel a permakultúra filozófia, alapszintű tudást nyújt az ökológia, a talajtan és a vízgazdálkodás témáiról, módszertani tudást ad a helyszíni elemzés és értékelés, a területfelmérés, illetve az évelő élelmiszertermelési rendszerekről.


 

Az elméleti ismeretek elsajátítását követően, a gyakorlati óráknak a MOME campusa ad majd otthont, a hallgatók az előre kihirdetett feladat szerint, a félév során elsajátított tudásanyag alapján csoportosan fejlesztett terveiket prezentálják. Az egyetemen szerezhető öt kreditértékű OKJ minősítésű képzés a nyári táborral kiegészítve nemzetközi permakultúra bizonyítványt ad.

Az Életfa Permakultúra Egyesülettel együttműködésben szervezett kurzus tematikája illeszkedik az intézmény zöld vállalásaihoz is. A fenntarthatóságot a középpontba állító MOME Zero program 2030-ra tűzte ki, hogy a MOME az ország első karbonsemleges egyeteme lesz, ennek keretében idén három nemzeti parkkal együttműködésben és a hallgatók bevonásával indul el többek között a MOME erdőtelepítési programja is. 

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121