A MOME bevezeti az alkotói szabadság lehetőségét oktatói számára

Date:
Mostantól elérhetővé válik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktató-kutató munkavállalói számára is a fizetett alkotói szabadság intézménye, a Nyugat-Európában, Észak-Amerikában régóta ismert sabbatical, melyet hat év munka után igényelhetnek fél-egy évre a munkatársak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány körülbelül egy évvel ezelőtt kérte fel az egyetemet, hogy dolgozza ki az alkotói szabadság bevezetésének tervét, amely a kollégáknak fél-egyéves fizetett szabadságot jelent. Az alkotói szabadság elsősorban oktató és kutató munkakörben foglalkoztatott kollégáknak teszi lehetővé az intenzív tudományos kutatómunka, tervezői vagy művészeti-alkotói tevékenységet, illetve a további fokozatszerzéshez biztosít támogatást.  

Az alkotói szabadság az egyetem akadémiai közösségének, az oktatói, tudományos kutatói vagy művészeti-alkotói területen elért kiemelkedő eredmények elismerése. Célja, hogy elősegítse az egyéni szakmai ambíciók és az egyetem – kutatási, művészeti, a fejlesztés és innováció területén megfogalmazott – stratégiai céljainak a megvalósulását. 

„Ezek a lépések mind nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy világszínvonalú egyetemet építsünk Budapesten. Az újítás hallgatóink számára is előnyös, hiszen az alkotói szabadság alatt létrejövő új szellemi teljesítmények révén tanáraik, oktatóik még felkészültebbek, saját szakterületükön még elismertebbek lehetnek” - fogalmaz a döntéssel kapcsolatban Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.  

A sabbatical egyik komoly előnye, hogy megtörhető vele a napi rutin, megelőzhető vele a kiégés, és a szabadság ideje alatt fejlesztett ötletekből profitálni lehet a következő időszakban. A hétévente igényelhető konstrukció lényege, hogy a munkavállalók teljes jövedelmük megtartása mellett egy egyénileg fejlesztett terv mentén az egyetemi tevékenységükhöz kapcsolódva szélesíthetik szakmai ismereteiket, új tudást és inspirációt gyűjthetnek, új szellemi alkotásokat hozhatnak létre.  

More news

Júniusban két hazai filmfesztivál programjában is számos egykori és idén diplomázó MOME hallgató alkotásával találkozhatunk: a nyarat a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál indítja, a következő állomás pedig a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál lesz.

Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a filmet a magyar közönség a június 1-én indult Friss Hús Fesztiválon láthatja

Mennyire design-érettek a közép-kelet-európai vállalkozások, azaz milyen mértékben alkalmazzák a design eszközeit növekedésük, üzleti teljesítményük javítása érdekében?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121