A MOME bevezeti az alkotói szabadság lehetőségét oktatói számára

Date:
Mostantól elérhetővé válik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktató-kutató munkavállalói számára is a fizetett alkotói szabadság intézménye, a Nyugat-Európában, Észak-Amerikában régóta ismert sabbatical, melyet hat év munka után igényelhetnek fél-egy évre a munkatársak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány körülbelül egy évvel ezelőtt kérte fel az egyetemet, hogy dolgozza ki az alkotói szabadság bevezetésének tervét, amely a kollégáknak fél-egyéves fizetett szabadságot jelent. Az alkotói szabadság elsősorban oktató és kutató munkakörben foglalkoztatott kollégáknak teszi lehetővé az intenzív tudományos kutatómunka, tervezői vagy művészeti-alkotói tevékenységet, illetve a további fokozatszerzéshez biztosít támogatást.  

Az alkotói szabadság az egyetem akadémiai közösségének, az oktatói, tudományos kutatói vagy művészeti-alkotói területen elért kiemelkedő eredmények elismerése. Célja, hogy elősegítse az egyéni szakmai ambíciók és az egyetem – kutatási, művészeti, a fejlesztés és innováció területén megfogalmazott – stratégiai céljainak a megvalósulását. 

„Ezek a lépések mind nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy világszínvonalú egyetemet építsünk Budapesten. Az újítás hallgatóink számára is előnyös, hiszen az alkotói szabadság alatt létrejövő új szellemi teljesítmények révén tanáraik, oktatóik még felkészültebbek, saját szakterületükön még elismertebbek lehetnek” - fogalmaz a döntéssel kapcsolatban Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.  

A sabbatical egyik komoly előnye, hogy megtörhető vele a napi rutin, megelőzhető vele a kiégés, és a szabadság ideje alatt fejlesztett ötletekből profitálni lehet a következő időszakban. A hétévente igényelhető konstrukció lényege, hogy a munkavállalók teljes jövedelmük megtartása mellett egy egyénileg fejlesztett terv mentén az egyetemi tevékenységükhöz kapcsolódva szélesíthetik szakmai ismereteiket, új tudást és inspirációt gyűjthetnek, új szellemi alkotásokat hozhatnak létre.  

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121