A MOME is ott volt a nyár egyik legizgalmasabb programján, az INOTA fesztiválon

Date:
Egy igazán különleges programmal zárult a nyár, melynek a Várpalotán található Inotai Hőerőmű épületei adtak helyet. Az INOTA - Audiovizuális fesztivál az erőműben rendezvénysorozat több MOME-kapcsolódással is rendelkezik, ezeket szedtük most össze.

2023. augusztus 31. és szeptember 3. között, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa részeként rendezték meg az első INOTA fesztivált. Az eseményt elsősorban az egyedülálló helyszíne, a már nem üzemelő Inotai Hőerőmű három ikonikus hűtőtornya tette kihagyhatatlanná, de a programok is legalább ennyire izgalmasak voltak. 

A zenei actek mellett a vizualitásra is óriási hangsúlyt fektettek a szervezők: fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is megvalósultak a fesztiválon.. Ezek között volt látható  a fesztivál egyik szervezőjének, Besnyő Dániel, egykori MOME Média Design hallgatónak VACUUM II című installációja is, melyet két alkotótársával hozott létre a térben. 

A 2020-ban Építőművész BA szakon végzett Hegyi Fanni a diplomamunkáját állította ki az installációk között. Gryllus Ábris Tervezőgrafika MA szakon végzett, jelenleg a MOME Doktori Iskola hallgatója, FOR. X NIMOVA PROJECKT című, kísérleti zenei projektjével szerepelt a fesztivál programjában. 

A nagyszabású eseménysorozaton a szervezőcsapat munkáját segítette Djogni Ábel és Molnár Apollónia, 2023-an Design- és művészetmenedzsment MA szakon végzett hallgatók, valamint Faddi Bianka és Turjányi Lilla, akik jelenleg is a DMM MA hallgatói.  

További információ a fesztiválról: https://inotafestival.hu/ 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121