A MOME tervezői is ott voltak az idei Heimtextil szakvásáron

Date:
MOME Pattern címmel állított ki a nagy múltú Heimtextil szakvásáron a Divat- és textiltervezés szak Frankfurtban. A január 14. és 17. között megrendezett vásáron a MOME standján öt évfolyam hallgatói munkáit tekinthették meg a látogatók.

A frankfurti Heimtextil vásárt évente rendezik azzal a céllal, hogy a szakma elé tárják a legfrissebb textiltrendeket. A négy napos rendezvényen a fókuszban a lakástextilek állnak, a látogatók külön szekciókban tekinthetik meg a bútorhuzatokat, függönyöket, szőnyegeket, fali textileket, ágyneműket... A vásárra a világ minden tájáról érkeznek márkák és tervezők, és az iparág minden szegmense képviselteti magát, így a textilesek mellett többek között ipari gépeket gyártó és szoftverfejlesztő cégeket is találunk.  

 

A kiállítók mellett az eseményen rengeteg programon lehet részt venni, előadások, beszélgetések, és kiállítások is látogathatók. A Heimtextil ráadásul javarészt offline formában valósul meg, fotózni például sok helyszínen tilos – ezért aki ellátogat rá, az valóban elsőkézből, exkluzív értesül a legújabb trendekről! 

Ebben lehetett része a MOME csapatának is, akik a Designer Hall-ban a MOME Pattern nevű standon állítottak ki.  Az esemény kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a szak és a hallgatók értesüljenek a szakmai aktualitásokról, kapcsolatot építhessenek, és széleskörűen bemutassák alkotásaikat. A standon öt évfolyam textil nyomó szakos hallgatóinak alkotásai voltak láthatók, körülbelül 300 darab munka, 60x60 centiméteres papírra nyomtatott formátumban.  

 

A kiállításon Bényei Tünde DLA, a mintatervező szakirány vezetője, Balázs Viola művésztanár és Hoover Laura Clara, Geszti Vera, valamint Németh Veronika mesterszakos hallgatók képviselték Egyetemünket.  

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121