A Public Art helye a művészeti felsőoktatásban

Date:
Egyetemünk izgalmas, a köztéri művészet gyakorlataival, oktatásával foglalkozó kutatási projekt, a PARTGO nemzetközi partnere volt. A MOME első Erasmus+ stratégiai partnerségi projektjében az elmúlt három év alatt a finn Turku University of Applied Sciences (TUAS), az ír National College of Art and Design (NCAD) és az észt Estonian Academy of Arts (EKA) felsőoktatási intézményekkel fejlesztett olyan oktatási módszertant, melynek segítségével a public art területe bevonható az európai művészeti képzésbe.

A decemberi záróeseményhez kapcsolódóan a MOME Media Design szakán az elmúlt években készült hallgatói public art munkákból láthattunk pop-up kiállítást. 

A Public Art keretében a nyilvánosság bevonásával a városi szövetbe ágyazott köztéren megjelenő művek jönnek létre, melyek jelentősége kiemelkedő a párbeszéd, a demokrácia megőrzése szempontjából.  

A stratégiai együttműködés célja az volt, hogy Európa szerte feltérképezzék a public art oktatásának jelenét, lehetőségeit, jó gyakorlatait, és egy új, átfogó koncepció mentén olyan módszertant dolgozzanak ki, mellyel ennek a művészeti területnek erősödhet a jelenléte a művészeti egyetemi tantervekben. A közös munka lehetővé tette a terület alkotási folyamatainak tanulmányozását, annak integrálását a résztvevő felsőoktatási intézmények tantervébe, új modulok kidolgozásán keresztül, illetve az eredmények folyamatos megosztását, így hozzájárulva ahhoz, hogy a jövőben az intézmények rugalmasabban használhassák ki a public artban rejlő sokrétű oktatási potenciált.  

 

☞ PARTGO projekt oldal: https://mome.hu/hu/nemzetkozi-egyuttmukodesek-partgo

Már a projekt futamideje alatt is számos új köztéri művészethez kapcsolódó munka jött létre, melyeket a december elején A Public Art helye a művészeti felsőoktatásban címmel rendezett nemzetközi projektzáró és tudásmegosztó eseményen a kutatási eredményeket Bényei Judit, Illés Anikó (Elméleti Intézet, Design- és Vizuálisművészet-tanár szak) és Szerencsés Rita (Innovációs Központ) mutatta be, az oktatási fejlesztéseket pedig Erhardt Miklós (Média Design szak) prezentálta.  

A Köztes helyzetek / Public Situations című kiállításon olyan hallgatói munkákat, terveket mutatott be a Media Design szak az elmúlt évtized hallgatói munkáiból, amelyeket a szimbolikusan és fizikailag telített, egyre inkább felügyelt, ugyanakkor egyre inkább felbolydult városi köztér inspirált. 

A régebbi munkák mellett láthatók voltak a hallgatók Ferencvárosi Public Art pályázatra készített Szférikus történetek című, helytörténeti sétákra, interjúkra, önálló kutatásra épülő, immerzív, audiovizuális tartalmakból álló alkotásai, melyeket a látogatók 2022 tavaszán a Ferenc téren okostelefonnal vagy VR szemüveggel tekinthették meg. A résztvevő hallgatók Csenki Csongor, Kis Boglárka, Csillik Martina, Demeter Debóra, Pálinkás-Szűcs Emili, Horváth Adrienn, Polónyi-Gyuricza Krisztián, Székely Ákos, Vészi Sámuel voltak. 

Pataki Zsolt, alumnus A Z-generáció emlékműve című emlékműterve is a kiállításon mutatkozott be. Az interaktív installáció a generáció intenzív információcseréjét állítja a középpontba tapintható és körbejárható adatvizualizációs szobor formájában. A terv szerint a látogatók szabadon folytathatják a szerkezet gyarapítását saját gondolatokkal, emlékekkel. A résztvevők által megjelölt modulok véletlenszerű építkezése így hozza létre tehát a folyamatosan bővülő emlékhalmazt. 

A záróeseményen sor került egy szakmai kerekasztal beszélgetésre a magyarországi társintézmények képviselőivel, melynek résztvevői Csoszó Gabriella, ELTE; Mélyi József, MKE; Sugár János, MKE; Erhardt Miklós, MOME voltak, de eljött a finn konzorciumvezető, Taina Eravaara is. A stratégiai partnerségi projekt koordinálását és a záróesemény szervezését Falvai Györgyi végezte. 

A projekthez kapcsolódó honlap a téma iránt érdeklődők számára fontos kutatási eredményeket, tanulmányokat tesz elérhetővé. Itt olvasható a Public Art az európai művészeti felsőoktatásban című tanulmány, melyet Bényei Judit Design- és vizuálisművészet-tanár MA szakvezető, egyetemi docens, Illés Anikó MA Szakfelelős, egyetemi docens és Szerencsés Rita, az Innovációs Központ kutatója készítettek. The Vicissitudes of Monumentality címmel Erhardt Miklós Média design BA szakfelelős esszéje is elérhető a számos más érdekes projekt publikáció, többek közt a pilot kurzusok (intenzív workshopok) leírásai mellett. A stratégiai partnerségi projekt koordinálását és a záróesemény szervezését Falvai Györgyi, a MOME Nemzetköziesítésének vezető koordinátora végezte.

More news

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.

Élethosszig használható ágy, revitalizált épületek, szemkímélő betűtípus, önfeltáró fotográfiai projektek is szerepelnek a MOME idei diplomakiállításán. Hogyan gondolkodnak a mai egyetemisták, hol látják 2024-ben a művészet, a design és a kreatívipar találkozási pontjait, milyen lokális és globális hatások formálják alkotásaikat? A Zugligeti úti campus terein átívelő 2024-es diplomakiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tizenkét mesterszakának a záróprojektjeit mutatja be, amelyeket június 21-ig a nagyközönség is megtekinthet. Moholy-Nagy László, az intézmény névadója szavaival élve a design nem csupán egy szakma, hanem egy szemléletmód, a világ megjavítására tett proaktív kísérlet. A kiállításon ezzel a gondolattal összhangban a cselekvőképes, érzékeny és szakmaérett végzősök attitűdje ismerhető meg. Minden bizonnyal sokukról fogunk még hallani...

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121