Átadták a 2023-as Moholy-Nagy-díjat, legendás filmrendezőt ismert el az egyetem

Date:
Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.

A nagyformátumú alkotó díjait most az életművét elismerő Moholy-Nagy-díj gyarapítja, melyet iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért és meghatározó jelentőségű filmjeiért, a világ, az emberi lélek rezdülései és a társadalom szövetének érzékeny és kifinomult megragadásáért ítélt neki a MOME.  

A sípoló macskakő, A válogatás vagy a Bástyasétány hetvennégy legendás rendezőjének filmjein keresztül nemcsak bepillanthatunk a szocialista Magyarország gyakorta groteszk hétköznapjaiba, de megfigyelőivé is válhatunk azoknak. A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjeit nézve megérthetjük a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek, amelyek a kamera előtt játszódnak le, a mai napig magukkal ragadják a nézőt.  

Ráduly György, a Nemzeti Filmarchivum igazgatója laudációjában kiemelte, hogy Gazdag tartásával, tisztánlátásával, maximalizmusával, csípős, de találó megjegyzéseivel – és persze utánozhatatlan eleganciájával – nemzedékek számára kínál hiteles mintát. A közép-európai abszurd igazán eredeti képviselője, aki a cseh új hullám szatíráival rokon munkáiban a mindenkori magyar valóságot mutatja, ám elég felnőttként kezeli a nézőt ahhoz, hogy rábízza, milyen véleményt alkot a látottakról. Filmjei az emberi természetet és a személyes játszmákat éppúgy feltárják, mint a hatalom működését, a paternalizmus pusztító erejét. Legerősebb védjegye talán mégis a humor, amely amúgy is ott van körülöttünk a világban, csak jó érzékkel észre kell venni.

A díjátadón meglepetésként Halász Judittal is találkozhatott a díjazott, aki első filmes munkájának is szereplője volt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész meleg szavakkal méltatta a filmrendező munkásságát, visszaemlékezett első találkozásukra a Szerelmesfilm forgatásán, ahol a rendező Szabó István mellett dolgozott rendezőasszisztensként, elmondta, hogy Gazdag már akkor mély benyomást tett rá, mindig figyelemmel kísérte pályafutását. Alkotásait titkos vetítéseken lehetett időnként megnézni, és mindenki rajongott értük, kivéve a rendszert, amelyet nem dicsőített.

Gazdag Gyula megköszönve a díjat rövid előadást is tartott. Mint mondta, a filmrendező felelőssége, hogy minden történethez megtalálja a megfelelő nyelvet, ezt több, a filmművészetben jelentős filmből választott filmjelenettel illusztrálta. A rendező egyébként mesterkurzust is tartott a MOME hallgatóinak, ahol kislétszámú csoportban zajlott a műhelymunka.

Az eseményen számos filmes szakember és korábbi Moholy-Nagy-díjas alkotó vett részt, jelenlétükkel is tisztelegve Gazdag Gyula és életműve előtt, az est fényét emelte a Szent Efrém férfikar rövid koncertje. 

Továbbiak a Moholy-Nagy-díjról... 
https://mome.hu/hu/hirek/legendas-filmrendezo-kapja-az-idei-moholy-nagy-dijat 

https://mome.hu/hu/hirek/szellemi-innovacio-hatarteruletek-jon-a-2023-as-moholy-nagy-dij 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121