Szellemi innováció, határterületek - jön a 2023-as Moholy-Nagy-díj

Date:
Mi köti össze Barabási Albert Lászlót, Passuth Krisztinát, Dieter Rahmsot és Frenák Pált? Kimagasló kulturális tevékenységük mellett természetesen a Moholy-Nagy-díj, melynek 14 társukkal birtokosai. A 2006 óta minden évben átadott Moholy-Nagy-díjjal olyan személyiségek munkáját, életművét kívánja elismerni az egyetem közössége, akiknek kiemelkedő alkotói, kutatói, művészeti tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

Az egyetem 2006-ban felvette Moholy-Nagy László nevét, ekkor Kopek Gábor korábbi rektorunk kezdeményezésére alapították a díjat. Az elismerés a Bauhaus egyik meghatározó egyénisége ma is érvényes gondolatainak, ideáinak közvetítését szolgálja a hazai és a nemzetközi művészeti és tudományos élet képviselői felé. Az alapítók célja az is, hogy a díjazottakon keresztül a névadó szellemiségét mintaként állítsák a jövő generációi elé. 

Az elismerésben részesült alkotókat és a MOME közösségét leginkább a kreativitás, az integratív gondolkodás, a szellemi innováció és a felelősségteljes magatartás köti össze. De kik is ők?

Moholy-Nagy-díjas többek között Hattula Moholy-Nagy archeologus, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Passuth Krisztina művészettörténész, Karole P. B. Vail kurátor és Botár Olivér művészettörténész is, akiket a fentiek mellett az is összeköt, hogy munkásságukkal lehetővé vált a Moholy-Nagy életmű jelentőségének tudatosítása, a kortárs kultúrára gyakorolt hatásának megértése. Mindez jelentősen hozzájárult az egyetem névadója örökségének megőrzéséhez és így a MOME szellemi bázisának megteremtéséhez is.

Az elismerésben több paradigmaváltó, korábban a MOME jogelődjén oktató mester, tanár részesült, például Gergely István belsőépítész-iparművész, Földes Imre zenetörténész, Csomay Zsófia és Reimholz Péter építőművészek, Stefan Lengyel és Rubik Ernő formatervezők is. Az ő évtizedes karrierjük, egyetemi oktatói pályájuk alatt nem csak tervezőgenerációk sorát nevelték ki, de képzési reformokat hoztak, és jelentősen hozzájárultak a művészeti területek közti átjárhatósághoz, az interdiszciplináris gondolkodás elfogadásához.

Utóbbi jellemző Barabási Albert László fizikus-hálózatkutató, Frenák Pál koreográfus, Tibor Kálmán grafikustervező, Nádasdy Ádám költő-műfordító, Gőz László harsonaművész és Kovalik Balázs rendező tevékenységére is, akik tudományterületek és műfajok közt átjárva új minőségeket teremtettek, szellemi és fizikai alkotótereket hoztak létre. Kritikus és érzékeny alkotói hozzáállásuk, felelős gondolkodásmódjuk példaértékű a MOME közössége számára. 

2023-ban is egy hasonlóan nagy formátumú alkotó kapja majd a díjat, további részletek hamarosan! 

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121