Szellemi innováció, határterületek - jön a 2023-as Moholy-Nagy-díj

Date:
Mi köti össze Barabási Albert Lászlót, Passuth Krisztinát, Dieter Rahmsot és Frenák Pált? Kimagasló kulturális tevékenységük mellett természetesen a Moholy-Nagy-díj, melynek 14 társukkal birtokosai. A 2006 óta minden évben átadott Moholy-Nagy-díjjal olyan személyiségek munkáját, életművét kívánja elismerni az egyetem közössége, akiknek kiemelkedő alkotói, kutatói, művészeti tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

Az egyetem 2006-ban felvette Moholy-Nagy László nevét, ekkor Kopek Gábor korábbi rektorunk kezdeményezésére alapították a díjat. Az elismerés a Bauhaus egyik meghatározó egyénisége ma is érvényes gondolatainak, ideáinak közvetítését szolgálja a hazai és a nemzetközi művészeti és tudományos élet képviselői felé. Az alapítók célja az is, hogy a díjazottakon keresztül a névadó szellemiségét mintaként állítsák a jövő generációi elé. 

Az elismerésben részesült alkotókat és a MOME közösségét leginkább a kreativitás, az integratív gondolkodás, a szellemi innováció és a felelősségteljes magatartás köti össze. De kik is ők?

Moholy-Nagy-díjas többek között Hattula Moholy-Nagy archeologus, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Passuth Krisztina művészettörténész, Karole P. B. Vail kurátor és Botár Olivér művészettörténész is, akiket a fentiek mellett az is összeköt, hogy munkásságukkal lehetővé vált a Moholy-Nagy életmű jelentőségének tudatosítása, a kortárs kultúrára gyakorolt hatásának megértése. Mindez jelentősen hozzájárult az egyetem névadója örökségének megőrzéséhez és így a MOME szellemi bázisának megteremtéséhez is.

Az elismerésben több paradigmaváltó, korábban a MOME jogelődjén oktató mester, tanár részesült, például Gergely István belsőépítész-iparművész, Földes Imre zenetörténész, Csomay Zsófia és Reimholz Péter építőművészek, Stefan Lengyel és Rubik Ernő formatervezők is. Az ő évtizedes karrierjük, egyetemi oktatói pályájuk alatt nem csak tervezőgenerációk sorát nevelték ki, de képzési reformokat hoztak, és jelentősen hozzájárultak a művészeti területek közti átjárhatósághoz, az interdiszciplináris gondolkodás elfogadásához.

Utóbbi jellemző Barabási Albert László fizikus-hálózatkutató, Frenák Pál koreográfus, Tibor Kálmán grafikustervező, Nádasdy Ádám költő-műfordító, Gőz László harsonaművész és Kovalik Balázs rendező tevékenységére is, akik tudományterületek és műfajok közt átjárva új minőségeket teremtettek, szellemi és fizikai alkotótereket hoztak létre. Kritikus és érzékeny alkotói hozzáállásuk, felelős gondolkodásmódjuk példaértékű a MOME közössége számára. 

2023-ban is egy hasonlóan nagy formátumú alkotó kapja majd a díjat, további részletek hamarosan! 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121