Szellemi innováció, határterületek - jön a 2023-as Moholy-Nagy-díj

Date:
Mi köti össze Barabási Albert Lászlót, Passuth Krisztinát, Dieter Rahmsot és Frenák Pált? Kimagasló kulturális tevékenységük mellett természetesen a Moholy-Nagy-díj, melynek 14 társukkal birtokosai. A 2006 óta minden évben átadott Moholy-Nagy-díjjal olyan személyiségek munkáját, életművét kívánja elismerni az egyetem közössége, akiknek kiemelkedő alkotói, kutatói, művészeti tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

Az egyetem 2006-ban felvette Moholy-Nagy László nevét, ekkor Kopek Gábor korábbi rektorunk kezdeményezésére alapították a díjat. Az elismerés a Bauhaus egyik meghatározó egyénisége ma is érvényes gondolatainak, ideáinak közvetítését szolgálja a hazai és a nemzetközi művészeti és tudományos élet képviselői felé. Az alapítók célja az is, hogy a díjazottakon keresztül a névadó szellemiségét mintaként állítsák a jövő generációi elé. 

Az elismerésben részesült alkotókat és a MOME közösségét leginkább a kreativitás, az integratív gondolkodás, a szellemi innováció és a felelősségteljes magatartás köti össze. De kik is ők?

Moholy-Nagy-díjas többek között Hattula Moholy-Nagy archeologus, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Passuth Krisztina művészettörténész, Karole P. B. Vail kurátor és Botár Olivér művészettörténész is, akiket a fentiek mellett az is összeköt, hogy munkásságukkal lehetővé vált a Moholy-Nagy életmű jelentőségének tudatosítása, a kortárs kultúrára gyakorolt hatásának megértése. Mindez jelentősen hozzájárult az egyetem névadója örökségének megőrzéséhez és így a MOME szellemi bázisának megteremtéséhez is.

Az elismerésben több paradigmaváltó, korábban a MOME jogelődjén oktató mester, tanár részesült, például Gergely István belsőépítész-iparművész, Földes Imre zenetörténész, Csomay Zsófia és Reimholz Péter építőművészek, Stefan Lengyel és Rubik Ernő formatervezők is. Az ő évtizedes karrierjük, egyetemi oktatói pályájuk alatt nem csak tervezőgenerációk sorát nevelték ki, de képzési reformokat hoztak, és jelentősen hozzájárultak a művészeti területek közti átjárhatósághoz, az interdiszciplináris gondolkodás elfogadásához.

Utóbbi jellemző Barabási Albert László fizikus-hálózatkutató, Frenák Pál koreográfus, Tibor Kálmán grafikustervező, Nádasdy Ádám költő-műfordító, Gőz László harsonaművész és Kovalik Balázs rendező tevékenységére is, akik tudományterületek és műfajok közt átjárva új minőségeket teremtettek, szellemi és fizikai alkotótereket hoztak létre. Kritikus és érzékeny alkotói hozzáállásuk, felelős gondolkodásmódjuk példaértékű a MOME közössége számára. 

2023-ban is egy hasonlóan nagy formátumú alkotó kapja majd a díjat, további részletek hamarosan! 

More news

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Friss, valódi, esettanulmányokban bővelkedő tananyagból készülhetnek a B2D kurzuson tanulók a kreatívipar piaci kihívásaira: nemcsak a vendégként meghívott kiemelkedő kreatív szakemberektől, de nemsokára egy, a folyamatos fejlesztés eredményeként létrejött videósorozatból is tanulhatnak, melyben többek közt a DE_FORM, az YKRA és a Flying Objects alapítói is megszólalnak.

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121