Szellemi innováció, határterületek - jön a 2023-as Moholy-Nagy-díj

Date:
Mi köti össze Barabási Albert Lászlót, Passuth Krisztinát, Dieter Rahmsot és Frenák Pált? Kimagasló kulturális tevékenységük mellett természetesen a Moholy-Nagy-díj, melynek 14 társukkal birtokosai. A 2006 óta minden évben átadott Moholy-Nagy-díjjal olyan személyiségek munkáját, életművét kívánja elismerni az egyetem közössége, akiknek kiemelkedő alkotói, kutatói, művészeti tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

Az egyetem 2006-ban felvette Moholy-Nagy László nevét, ekkor Kopek Gábor korábbi rektorunk kezdeményezésére alapították a díjat. Az elismerés a Bauhaus egyik meghatározó egyénisége ma is érvényes gondolatainak, ideáinak közvetítését szolgálja a hazai és a nemzetközi művészeti és tudományos élet képviselői felé. Az alapítók célja az is, hogy a díjazottakon keresztül a névadó szellemiségét mintaként állítsák a jövő generációi elé. 

Az elismerésben részesült alkotókat és a MOME közösségét leginkább a kreativitás, az integratív gondolkodás, a szellemi innováció és a felelősségteljes magatartás köti össze. De kik is ők?

Moholy-Nagy-díjas többek között Hattula Moholy-Nagy archeologus, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Passuth Krisztina művészettörténész, Karole P. B. Vail kurátor és Botár Olivér művészettörténész is, akiket a fentiek mellett az is összeköt, hogy munkásságukkal lehetővé vált a Moholy-Nagy életmű jelentőségének tudatosítása, a kortárs kultúrára gyakorolt hatásának megértése. Mindez jelentősen hozzájárult az egyetem névadója örökségének megőrzéséhez és így a MOME szellemi bázisának megteremtéséhez is.

Az elismerésben több paradigmaváltó, korábban a MOME jogelődjén oktató mester, tanár részesült, például Gergely István belsőépítész-iparművész, Földes Imre zenetörténész, Csomay Zsófia és Reimholz Péter építőművészek, Stefan Lengyel és Rubik Ernő formatervezők is. Az ő évtizedes karrierjük, egyetemi oktatói pályájuk alatt nem csak tervezőgenerációk sorát nevelték ki, de képzési reformokat hoztak, és jelentősen hozzájárultak a művészeti területek közti átjárhatósághoz, az interdiszciplináris gondolkodás elfogadásához.

Utóbbi jellemző Barabási Albert László fizikus-hálózatkutató, Frenák Pál koreográfus, Tibor Kálmán grafikustervező, Nádasdy Ádám költő-műfordító, Gőz László harsonaművész és Kovalik Balázs rendező tevékenységére is, akik tudományterületek és műfajok közt átjárva új minőségeket teremtettek, szellemi és fizikai alkotótereket hoztak létre. Kritikus és érzékeny alkotói hozzáállásuk, felelős gondolkodásmódjuk példaértékű a MOME közössége számára. 

2023-ban is egy hasonlóan nagy formátumú alkotó kapja majd a díjat, további részletek hamarosan! 

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121