Az Oscar-díjas berendező, Sipos Zsuzsanna a MOME vendége volt I Beszélgetés

Date:
A díszletberendezővel, aki a Dűne című filmért kapta meg az Amerikai Filmakadémia rangos elismerését, Köbli Norbert forgatókönyvíró beszélgetett a Campusonról.

A Dűnében nyújtott kiemelkedő munkájáért Sipos Zsuzsanna Patrice Vermette látványtervezővel közösen elnyerte a kategória Oscar- és BAFTA-díját, továbbá a nevéhez fűződik többek között A Szárnyas fejvadász 2049 és a Gemini Man című filmek is. A fiatal berendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem meghívására érkezett a Campusra, ahol Köbli Norbert forgatókönyvíró, a MOME Open forgatókönyvíró-képzésének vezetője mondta a pályájáról, látványtervezői munkáról, szakmai kulisszatitkokról és az Oscar-gáláról.  

Sipos Zsuzsanna a beszélgetés során egyebek mellett arról mesél, hogy melyek egy sikeres berendező legfontosabb tulajdonságai, milyen úton lehet bekerülni a szakmába, és hogy miként választja ki az alkotókat egy-egy látvány megvalósításához. A Szárnyas fejvadászhoz a MOME-n végzett üvegtervező művész is készített tárgyakat. 

A meetup során a 2021-es film forgatásának zárt ajtói mögé is betekintést nyerhettünk: megtudtuk többek között, hogy mennyi ideig és hogyan készült a vásznon végül csupán rövid időre feltűnő különleges sátor, mi a feladata egy fremen dialektus coachnak, valamint, hogy érdemes mindig a legjobb tervet harmadikként megmutatni a látványtervezőnek. 

A teljes beszélgetés itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=95H7qf-rn6w  

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121