Az Oscar-díjas berendező, Sipos Zsuzsanna a MOME vendége volt I Beszélgetés

Date:
A díszletberendezővel, aki a Dűne című filmért kapta meg az Amerikai Filmakadémia rangos elismerését, Köbli Norbert forgatókönyvíró beszélgetett a Campusonról.

A Dűnében nyújtott kiemelkedő munkájáért Sipos Zsuzsanna Patrice Vermette látványtervezővel közösen elnyerte a kategória Oscar- és BAFTA-díját, továbbá a nevéhez fűződik többek között A Szárnyas fejvadász 2049 és a Gemini Man című filmek is. A fiatal berendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem meghívására érkezett a Campusra, ahol Köbli Norbert forgatókönyvíró, a MOME Open forgatókönyvíró-képzésének vezetője mondta a pályájáról, látványtervezői munkáról, szakmai kulisszatitkokról és az Oscar-gáláról.  

Sipos Zsuzsanna a beszélgetés során egyebek mellett arról mesél, hogy melyek egy sikeres berendező legfontosabb tulajdonságai, milyen úton lehet bekerülni a szakmába, és hogy miként választja ki az alkotókat egy-egy látvány megvalósításához. A Szárnyas fejvadászhoz a MOME-n végzett üvegtervező művész is készített tárgyakat. 

A meetup során a 2021-es film forgatásának zárt ajtói mögé is betekintést nyerhettünk: megtudtuk többek között, hogy mennyi ideig és hogyan készült a vásznon végül csupán rövid időre feltűnő különleges sátor, mi a feladata egy fremen dialektus coachnak, valamint, hogy érdemes mindig a legjobb tervet harmadikként megmutatni a látványtervezőnek. 

A teljes beszélgetés itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=95H7qf-rn6w  

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121