Az Oscar-díjas berendező, Sipos Zsuzsanna a MOME vendége volt I Beszélgetés

Date:
A díszletberendezővel, aki a Dűne című filmért kapta meg az Amerikai Filmakadémia rangos elismerését, Köbli Norbert forgatókönyvíró beszélgetett a Campusonról.

A Dűnében nyújtott kiemelkedő munkájáért Sipos Zsuzsanna Patrice Vermette látványtervezővel közösen elnyerte a kategória Oscar- és BAFTA-díját, továbbá a nevéhez fűződik többek között A Szárnyas fejvadász 2049 és a Gemini Man című filmek is. A fiatal berendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem meghívására érkezett a Campusra, ahol Köbli Norbert forgatókönyvíró, a MOME Open forgatókönyvíró-képzésének vezetője mondta a pályájáról, látványtervezői munkáról, szakmai kulisszatitkokról és az Oscar-gáláról.  

Sipos Zsuzsanna a beszélgetés során egyebek mellett arról mesél, hogy melyek egy sikeres berendező legfontosabb tulajdonságai, milyen úton lehet bekerülni a szakmába, és hogy miként választja ki az alkotókat egy-egy látvány megvalósításához. A Szárnyas fejvadászhoz a MOME-n végzett üvegtervező művész is készített tárgyakat. 

A meetup során a 2021-es film forgatásának zárt ajtói mögé is betekintést nyerhettünk: megtudtuk többek között, hogy mennyi ideig és hogyan készült a vásznon végül csupán rövid időre feltűnő különleges sátor, mi a feladata egy fremen dialektus coachnak, valamint, hogy érdemes mindig a legjobb tervet harmadikként megmutatni a látványtervezőnek. 

A teljes beszélgetés itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=95H7qf-rn6w  

More news

Egyre fontosabb szerepet játszanak a hétköznapokban a különböző társadalmi problémák, melyekre mindenképp megoldást kell találnunk – a kérdés azonban az, hogy milyen módon.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?

A FRUSKA oktatási program az egyik legsérülékenyebb korosztálynak, tizenéves hátrányos helyzetű lányoknak nyújt többszintű tanulási élményt, foglalkozásain nem csak a dekopírfűrésszel tanulnak meg bánni, de az itt készített tárgyak alkotási folyamatán keresztül tervezői készségeket, önbizalmat szereznek. A MOME Innovációs Központ Social Design Hubjának módszertana mostantól mindenki számára elérhető.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121