Az Oscar-díjas berendező, Sipos Zsuzsanna a MOME vendége volt I Beszélgetés

Date:
A díszletberendezővel, aki a Dűne című filmért kapta meg az Amerikai Filmakadémia rangos elismerését, Köbli Norbert forgatókönyvíró beszélgetett a Campusonról.

A Dűnében nyújtott kiemelkedő munkájáért Sipos Zsuzsanna Patrice Vermette látványtervezővel közösen elnyerte a kategória Oscar- és BAFTA-díját, továbbá a nevéhez fűződik többek között A Szárnyas fejvadász 2049 és a Gemini Man című filmek is. A fiatal berendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem meghívására érkezett a Campusra, ahol Köbli Norbert forgatókönyvíró, a MOME Open forgatókönyvíró-képzésének vezetője mondta a pályájáról, látványtervezői munkáról, szakmai kulisszatitkokról és az Oscar-gáláról.  

Sipos Zsuzsanna a beszélgetés során egyebek mellett arról mesél, hogy melyek egy sikeres berendező legfontosabb tulajdonságai, milyen úton lehet bekerülni a szakmába, és hogy miként választja ki az alkotókat egy-egy látvány megvalósításához. A Szárnyas fejvadászhoz a MOME-n végzett üvegtervező művész is készített tárgyakat. 

A meetup során a 2021-es film forgatásának zárt ajtói mögé is betekintést nyerhettünk: megtudtuk többek között, hogy mennyi ideig és hogyan készült a vásznon végül csupán rövid időre feltűnő különleges sátor, mi a feladata egy fremen dialektus coachnak, valamint, hogy érdemes mindig a legjobb tervet harmadikként megmutatni a látványtervezőnek. 

A teljes beszélgetés itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=95H7qf-rn6w  

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121