COMPO - Kurzus a cirkuláris építőiparért

Date:
Egy kutatás szerint, míg ezt bárki elolvassa, 15 ezer tonna építési hulladék keletkezik Európában, s ennek 80%-át nem hasznosítják újra. Ezzel a problémával foglalkozik a három éve indult COMPO KFI kurzus az MOME-n, amelynek homlokterében a körforgásos építőipar víziója áll.

A Tárgyalkotó szak, Temesi Apol DLA vezette KFI kurzusa alapvetően olyan anyagokat választ kutatásának tárgyául, amelyek valamilyen szempontból terhet jelentenek a környezetnek. Az oktatók, Dobos Bence László, Tasnádi Gergely, és Temesi Apol a hallgatókkal a cirkuláris és a hulladékmentes építőipar lehetőségeit vizsgálták meg, az építőiparban hulladékként keletkező anyagok nyersanyagként való megközelítésével új, kompozit anyagok fejlesztésén keresztül. Céljuk, hogy a tárgyalkotó, formatervező, textiltervező és építész hallgatók figyelmét ráirányítsák a nyersanyag-központú tervezői megközelítés lehetőségeire. A 2023/24 őszi félévében a részt vevő hallgatók a téglával, cseréppel, gipszkartonnal, ytonggal és faipari hulladékkal dolgoztak. A hallgatók kutatási jegyzőkönyvet vezettek a probléma elemzéséről és feltárásáról, a nyersanyag fizikai és kémiai vizsgálatáról, valamint az anyagtársítás kísérleteinek lépéseiről. Ez a szisztematikus, analitikus megközelítés a DIY fejlesztések agilis módszertanán keresztül összekapcsolja a tervezési és a tudományos szempontokat.  

A COMPO kurzus eredményeit azután a Következő 50 év című kiállítássorozat keretében a FUGA-ban láthatta a közönség 2024. májusában. A tárlat kétheti váltásban az összeomló éghajlat, az átalakuló társadalom és a fogyatkozó nyersanyag korában az átalakuló építészeti szakmagyakorlást, annak felvetéseit dolgozta fel GUBAHÁMORI kurátori koncepciója mentén. A kiállításon az öt MOME-hallgató koncepcióinak különböző fázisait lehetett megtekinteni, mindegyikük más-más anyaggal dolgozott, Vas Aranka az ytonggal, Zsurbej Jázmin a faporral, Tóth Borbála a gipszkartonnal,  Tarcsi Dóra a téglával, Sárközi Lilla pedig a tetőcseréppel.  

A kurzushoz kapcsolódóan egyébként néhány, a téma iránt érdeklődő más hallgató márciusban a Material District eseményére is ellátogatott a Design Kompetencia Központ pályázat támogatásával. Az esemény a Európa vezető anyag kutatásokat bemutató platformja, ahol az innovatív anyagkutatás terén partnerek találhatnak egymásra.  

☞ A FUGA-kiállítás midissage-án készült felvétel megtekinthető a You Tube-on: 

https://www.youtube.com/watch?v=J9ku5F_OsqM 

More news

Az Elle magazin harmadik alkalommal rendezi meg az ELLE Decoration International Design Awards Hungaryt (EDIDA), amelyen a hazai design kiemelkedő alkotóit díjazzák. A MOME-alumni tervezői idén is nagy számban szerepelnek a díj shortlistjén, mind „Az Év Fiatal Tervezője”, „Az Év Terméke”, „Az Év Márkája” és „Az Év Fenntartható Kezdeményezése” kategóriákban.

Budapest–Róma A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Collegium Hungaricum Róma rezidenciaprogramot indít a művészi kreativitás, az interdiszciplinaritás és a kulturális értékteremtés jegyében. A két intézmény együttműködésében létrejövő Római Hallgatói Rezidenciaprogram ünnepélyes szerződésének az aláírására október 21-én, a MOME Campusán került sor.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének újabb bizonyítékaként, valamint a FISU Healthy Campus program részeként a GreenGo- és a MOL Bubi-együttműködés keretében a MOME új, zöld közlekedési lehetőségeket biztosít minden hallgató, oktató és dolgozó számára, zöld közlekedésre ösztönözve az egyetem közösségét a Zugligeti úti Campus vonzatában is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121