COMPO - Kurzus a cirkuláris építőiparért

Date:
Egy kutatás szerint, míg ezt bárki elolvassa, 15 ezer tonna építési hulladék keletkezik Európában, s ennek 80%-át nem hasznosítják újra. Ezzel a problémával foglalkozik a három éve indult COMPO KFI kurzus az MOME-n, amelynek homlokterében a körforgásos építőipar víziója áll.

A Tárgyalkotó szak, Temesi Apol DLA vezette KFI kurzusa alapvetően olyan anyagokat választ kutatásának tárgyául, amelyek valamilyen szempontból terhet jelentenek a környezetnek. Az oktatók, Dobos Bence László, Tasnádi Gergely, és Temesi Apol a hallgatókkal a cirkuláris és a hulladékmentes építőipar lehetőségeit vizsgálták meg, az építőiparban hulladékként keletkező anyagok nyersanyagként való megközelítésével új, kompozit anyagok fejlesztésén keresztül. Céljuk, hogy a tárgyalkotó, formatervező, textiltervező és építész hallgatók figyelmét ráirányítsák a nyersanyag-központú tervezői megközelítés lehetőségeire. A 2023/24 őszi félévében a részt vevő hallgatók a téglával, cseréppel, gipszkartonnal, ytonggal és faipari hulladékkal dolgoztak. A hallgatók kutatási jegyzőkönyvet vezettek a probléma elemzéséről és feltárásáról, a nyersanyag fizikai és kémiai vizsgálatáról, valamint az anyagtársítás kísérleteinek lépéseiről. Ez a szisztematikus, analitikus megközelítés a DIY fejlesztések agilis módszertanán keresztül összekapcsolja a tervezési és a tudományos szempontokat.  

A COMPO kurzus eredményeit azután a Következő 50 év című kiállítássorozat keretében a FUGA-ban láthatta a közönség 2024. májusában. A tárlat kétheti váltásban az összeomló éghajlat, az átalakuló társadalom és a fogyatkozó nyersanyag korában az átalakuló építészeti szakmagyakorlást, annak felvetéseit dolgozta fel GUBAHÁMORI kurátori koncepciója mentén. A kiállításon az öt MOME-hallgató koncepcióinak különböző fázisait lehetett megtekinteni, mindegyikük más-más anyaggal dolgozott, Vas Aranka az ytonggal, Zsurbej Jázmin a faporral, Tóth Borbála a gipszkartonnal,  Tarcsi Dóra a téglával, Sárközi Lilla pedig a tetőcseréppel.  

A kurzushoz kapcsolódóan egyébként néhány, a téma iránt érdeklődő más hallgató márciusban a Material District eseményére is ellátogatott a Design Kompetencia Központ pályázat támogatásával. Az esemény a Európa vezető anyag kutatásokat bemutató platformja, ahol az innovatív anyagkutatás terén partnerek találhatnak egymásra.  

☞ A FUGA-kiállítás midissage-án készült felvétel megtekinthető a You Tube-on: 

https://www.youtube.com/watch?v=J9ku5F_OsqM 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121