Egyre többen jelentkeznek a MOME-ra

Date:
Rekordszámú felvételiző adta be papírjait idén a MOME-ra: 2023-ban tovább növekedett az egyetemünkre jelentkezők, s különösen az első helyen itt tanulni vágyók száma, a statisztika szerint országosan is kiemelkedő az idei változás.

Alapképzéseinkre 8 százalékkal, mesterképzéseinkre 12 százalékkal többen jelentkeztek idén az elmúlt évinél. 3,5 százalékkal nőtt az alapképzést az első helyen nálunk végezni szándékozók száma, míg a mesterképzést első helyen megjelölők idén a tavalyinál mintegy 6 százalékkal vannak többen.  
Kiemelkedően sokan felvételiznének az animációs-, építőművészeti-, formatervezési- és média design képzéseinkre, de növekszik az érdeklődés új, teljes egészében angol nyelvű szakok iránt is. Design és vizuálisművészet tanárszakjainkra is sokan jelentkeznek, ezekről elmondható, hogy országos szinten is az idei egyik legnépszerűbb képzési területhez, a pedagógusképzéshez tartoznak, és a legtöbb hallgatót erre a szakra vehetjük fel. 

A jelentkezőknek először a MOME honlapjára kellett portfóliójukat feltölteniük, ennek alapján választotta ki a Tervezőgrafika, Animáció, Fotográfia, Építőművész szak felvételi bizottsága az alapképzéseinek felvételi folyamatában továbbjutókat. A szakmai alkalmassági vizsga második fordulójába jutó diákok kódszámát az egyetem honlapján tettük közzé. 

Az április 20-án induló e-ügyintézési időszak keretében a felvételizők nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is. Ekkortól lesz lehetőségük egyetlen alkalommal jelentkezési helyeik sorrendjének módosítására, emellett a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumaik, eredményeik feltöltésére. A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésére várhatóan 2023. július 26-án kerül sor. 
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2022-től több mint a duplájára emelte a hallgatók számára elérhető támogatásokat és ösztöndíjakat, így a 2023 szeptemberében egyetemünkhöz csatlakozó gólyákat a legjobb körülmények várják.  

(a cikk a felvi.hu anyagainak felhasználásával készült) 

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121