Elhunyt Fésűs András

Date:
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Fésűs András formatervező, grafikus, egyetemi oktató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollégiumának egykori igazgatója.

Fésűs András a Magyar Iparművészeti Egyetem (mai nevén MOME) Formatervező szakján szerzett Szerszám- és gépipari formatervező iparművész végzettséget. 1985-től egészen nyugdíjba vonulásáig, később pedig óraadó tanárként volt egyetemünk Formatervező tanszékének oktatója. Eleinte tanársegédként, majd adjunktusként formatervezést, 1994-től a műszaki tárgyakkal kapcsolatos ábrázolást tanított. A MOME kollégiumának megnyitásától kezdve 16 évig volt annak igazgatója, valamint az Egyetemi Tanács Tagja.
 

Saját életútjáról így vallott 2015-ben:
"Az Ybl Miklós Felsőfokú Építőgépészeti Technikum építész szakos hallgatója, majd Budapesten az Ybl Miklós (építész) Tervező Szövetkezet szerkesztője voltam. Javarészt épületgépészeti korszerűsítési munkák tervezését segítettem. Az 1970-es évek elején grafikai munkák irányába váltottam. A BKV Forgalombiztonsági Főosztályán grafikusként dolgoztam. Munkáim javarészt a baleset - elhárítással kapcsolatos kiadványok, - diafilmek, - kiállítások tervezése-építése volt. Ezeket követően az Autóközlekedési Tanintézet (ATI) Oktatásfejlesztési Osztályának grafikusa lettem. Itt az autó - műszaki oktatási anyagok rajzi megjelenítése volt a feladatom. Több oktatási anyag ábráit készítettem. Szakkönyvek ábráit is rajzoltam ez időben, általában a Műszaki Könyvkiadó, valamint a KÖZDOK kiadó könyveire kértek fel. Mindezek mellett autószerelést tanultam, és az autójavító szakmából szakmunkás képesítést szereztem.


Az 1970-es évek második felében szobrász-tanulmányokba kezdtem. Mesterem Andrássy Kurta János szobrászművész volt. Jelentkeztem, és felvételt nyertem a Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező szakára. Az egyetemet sikerrel végeztem, néhány évig Népköztársaság-ösztöndíjas is voltam. Diplomamunkámra (Iskolavilágítási rendszer és új világítási egységek) dicséretes jelest és a felsőoktatási Freiser Nívódíjat kaptam. Végzettségem megnevezése: Szerszám- és gépipari formatervező iparművész. Az Egyetem elvégzése után tervezőként, esetenként társtervezőként dolgozhattunk. Az általam fontosabbnak tartott munkáimmal ipari gyártósorok újratervezését (Bakony Művek), világítási rendszerek tervezését, - gyártatását, valamint terveim építését művezettem (Paksi Atomerőmű). Továbbá orvosi eszközök (Balassagyarmati kórház), irodai gépek (KAEV), kávéfőző-tervek (Kiváló Áruk Fóruma tervpályázat nyerteseként), USA olaj-flakonok (Növényolaj-ipari Vállalat tervpályázat nyerteseként), kőmunkák tervezésével (Székesfehérvár), valamint több vállalati arculat tervezésével, stb. segíthettem.


1985-ben munkáim alapján meghívtak tanítani az Iparművészeti Egyetemre (ma MOME). Eleinte másodállásban, majd főállásban, tanársegédként, később adjunktusként formatervezést, 1994-től a műszaki tárgyakkal kapcsolatos ábrázolást (Ábrázoló geometria, műszaki ábrázolás, gépipari műszaki szakrajz, gépelemek, műszaki alapismeretek I.) tanítottam, illetve tanítom ma is. Az egyetemi aktív évek alatt 16 évig az egyetem campusának, ezen belül kollégiumának igazgatója is voltam, és ennek kapcsán az Egyetemi Tanács tagja. Mindeközben, másodállású tanársegédként, a Budapesti Műszaki Egyetemen mintegy 5 évig (1988-1993) formatervezést oktattam a Gépelemek Tanszéken, valamint a Járműszerkesztésen. Előadások tartása, rajztermi foglalkozások formatervi segítése volt a feladatom, elsősorban a hajtóművek, valamint az autóemelők tervezésének feladatai kapcsán. Az oktatás mellett javarészt grafikai munkákat készítek különböző területek részére: szépirodalmi könyvek, verseskötetek, prospektusok, szórólapok, kisebb grafikai és egyéb munkák. (…)" (Forrás)

Emlékét megőrizzük.

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121