Elhunyt Fésűs András

Date:
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Fésűs András formatervező, grafikus, egyetemi oktató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollégiumának egykori igazgatója.

Fésűs András a Magyar Iparművészeti Egyetem (mai nevén MOME) Formatervező szakján szerzett Szerszám- és gépipari formatervező iparművész végzettséget. 1985-től egészen nyugdíjba vonulásáig, később pedig óraadó tanárként volt egyetemünk Formatervező tanszékének oktatója. Eleinte tanársegédként, majd adjunktusként formatervezést, 1994-től a műszaki tárgyakkal kapcsolatos ábrázolást tanított. A MOME kollégiumának megnyitásától kezdve 16 évig volt annak igazgatója, valamint az Egyetemi Tanács Tagja.
 

Saját életútjáról így vallott 2015-ben:
"Az Ybl Miklós Felsőfokú Építőgépészeti Technikum építész szakos hallgatója, majd Budapesten az Ybl Miklós (építész) Tervező Szövetkezet szerkesztője voltam. Javarészt épületgépészeti korszerűsítési munkák tervezését segítettem. Az 1970-es évek elején grafikai munkák irányába váltottam. A BKV Forgalombiztonsági Főosztályán grafikusként dolgoztam. Munkáim javarészt a baleset - elhárítással kapcsolatos kiadványok, - diafilmek, - kiállítások tervezése-építése volt. Ezeket követően az Autóközlekedési Tanintézet (ATI) Oktatásfejlesztési Osztályának grafikusa lettem. Itt az autó - műszaki oktatási anyagok rajzi megjelenítése volt a feladatom. Több oktatási anyag ábráit készítettem. Szakkönyvek ábráit is rajzoltam ez időben, általában a Műszaki Könyvkiadó, valamint a KÖZDOK kiadó könyveire kértek fel. Mindezek mellett autószerelést tanultam, és az autójavító szakmából szakmunkás képesítést szereztem.


Az 1970-es évek második felében szobrász-tanulmányokba kezdtem. Mesterem Andrássy Kurta János szobrászművész volt. Jelentkeztem, és felvételt nyertem a Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező szakára. Az egyetemet sikerrel végeztem, néhány évig Népköztársaság-ösztöndíjas is voltam. Diplomamunkámra (Iskolavilágítási rendszer és új világítási egységek) dicséretes jelest és a felsőoktatási Freiser Nívódíjat kaptam. Végzettségem megnevezése: Szerszám- és gépipari formatervező iparművész. Az Egyetem elvégzése után tervezőként, esetenként társtervezőként dolgozhattunk. Az általam fontosabbnak tartott munkáimmal ipari gyártósorok újratervezését (Bakony Művek), világítási rendszerek tervezését, - gyártatását, valamint terveim építését művezettem (Paksi Atomerőmű). Továbbá orvosi eszközök (Balassagyarmati kórház), irodai gépek (KAEV), kávéfőző-tervek (Kiváló Áruk Fóruma tervpályázat nyerteseként), USA olaj-flakonok (Növényolaj-ipari Vállalat tervpályázat nyerteseként), kőmunkák tervezésével (Székesfehérvár), valamint több vállalati arculat tervezésével, stb. segíthettem.


1985-ben munkáim alapján meghívtak tanítani az Iparművészeti Egyetemre (ma MOME). Eleinte másodállásban, majd főállásban, tanársegédként, később adjunktusként formatervezést, 1994-től a műszaki tárgyakkal kapcsolatos ábrázolást (Ábrázoló geometria, műszaki ábrázolás, gépipari műszaki szakrajz, gépelemek, műszaki alapismeretek I.) tanítottam, illetve tanítom ma is. Az egyetemi aktív évek alatt 16 évig az egyetem campusának, ezen belül kollégiumának igazgatója is voltam, és ennek kapcsán az Egyetemi Tanács tagja. Mindeközben, másodállású tanársegédként, a Budapesti Műszaki Egyetemen mintegy 5 évig (1988-1993) formatervezést oktattam a Gépelemek Tanszéken, valamint a Járműszerkesztésen. Előadások tartása, rajztermi foglalkozások formatervi segítése volt a feladatom, elsősorban a hajtóművek, valamint az autóemelők tervezésének feladatai kapcsán. Az oktatás mellett javarészt grafikai munkákat készítek különböző területek részére: szépirodalmi könyvek, verseskötetek, prospektusok, szórólapok, kisebb grafikai és egyéb munkák. (…)" (Forrás)

Emlékét megőrizzük.

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121