Értékes művészeti archívumot ajándékozott a MOME az Iparművészeti Múzeumnak

Date:
Többek között Schleich Vilmos és tanítványainak az 1910-es évekből származó reliefje is a része annak a 114 tételből álló Kerámia és Üveg Archívumnak, amelyet egyetemünk az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének ajándékozott 2023 decemberében Budapesten. A MOME Jövő öröksége programjának keretében átadott tárgyak várhatóan a múzeum rekonstrukciója után az állandó kiállításban kaphatnak majd helyet.

Az ajándékozási szerződést az egyetem zugligeti úti campusán december 13-án Cselovszki Zoltán az IMM főigazgatója és Fülöp József rektor írta alá. A most átadott, több mint 100 évet átölelő archívum műtárgyjegyzékét 2017-ben állította össze, majd 2023-ban egészítette ki Novák Piroska oktatónk, az Iparművészet Múzeum főmuzeológusa. A gyűjtemény egyik legértékesebbje a fent említett tárgy, amely a MOME elődje, az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola kerámiaképzését 1911-ben elindító Schleich Vilmos és tanítványainak népművészeti motívumokkal díszített csempéiből összeálló relief. Emellett még számos kiemelkedő művész, így Garányiné Staindl Katalin, Majoros Hédy, Veress Miklós, Csekovszky Árpád, Németh János, Szekeres Károly, Lőrincz Győző, Fürtös György, Pázmándi Antal, Babos Pálma, Horváth Márton, Halász György, Smetana Ágnes, Sipos Balázs korai szilikát tárgyai is megtalálhatók az anyagban. Az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményébe ezzel az ajándékozással olyan felbecsülhetetlen történeti értéket képviselő, szilikát anyagú tárgyegyüttes – összesen 297 darab – került, amellyel a modern és kortárs magyar kerámia- és üvegművészet tendenciái a 20. század elejétől a 2010-es évekig reprezentatívan bemutathatóvá válnak.  

Mindkét közintézmény egyaránt fontosnak tartja megőrizni és bemutatni ezeket a korai hallgatói és diplomamunkákat, megfigyelni bennük a későbbi tervezői/művészi kézjegyek bontakozó, formálódó sajátosságait. A válogatásban szereplő művek egy-egy korszak jellemző és markáns lenyomatai, kordokumentum értékű tárgyi emlékei. Valamennyi alkotás a szakleltározást követően felkerül a múzeum online elérhető Gyűjteményi adatbázisába, amely a tanulmányi, kutatói és a köztájékoztatást szolgáló feladata mellett virtuális kiállításként is funkcionál.

A Jövő öröksége emlékezetprogramot Fülöp József rektor indította útjára 2022-ben, keretrendszert teremtve a múltról szóló dialógusnak, lehetőséget adva arra, hogy üzenetértékű alkotásokon keresztül kapcsolódhassunk az egyetem hagyományaihoz. A program lehetővé teszi a múlt, a jelen és a jövő örökségeként definiált értékrendünk megismerését, az ezzel való azonosulást. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121